Aktiivimalli pysyy romukopassa, jonne se kuuluu.

Oppositiossa Kokoomuksessa ja Persuissa on alettu nälviä hallitusta ns. aktiivimallin palautuksesta. Myös median otsikoissa on hekumoitu aktiivimallilla, joka rankaisee. Tässä on selkeää tarkoituksenhakuisuutta.

Sipilän hallituksen aktiivimalli ei palaa. Se jää sinne romukoppaan, minne kuuluu. Siinä mallissa ihmisiä rangaistiin siitä, jos ei päässyt mihinkään, vaikka olisit laittanut miljoona hakemusta. Se ei ottanut millään tavalla huomioon ihmisten eri tilanteita, asuinpaikkaa, terveystilannetta ym.

Tämän Marinin hallitus kuoppasi.

Sipilän hallitus valmisteli ns. aktiivimalli 2:sta, johon nyt myös viitataan. Okei, siinä on ehkä perusajatus samankaltainen nyt esiteltyyn, mutta toteutus on eri.

Sipilän mallissa olisi pitänyt hakea 4:ää työpaikkaa kuukauden aikana 60pv.:n karenssin uhalla. Haku oli kaikille sama, joka oli tietysti hölmöä, koska ihmisten tilanteet eivät olleet samat. Mallissa ei ollut joustoa.

Nyt esitelty selvästi ottaa huomioon ihmisten eri tilanteet. Lähtökohtana suunnitelmalle on jokaisen oma lähtötilanne. Huomioon otetaan terveystilanne, asuinpaikka yms. ja sen henkilökohtaisen lähtötilanteen pohjalta laaditaan realistinen suunnitelma, joka on toteutettavissa. Näin on hyvä, koska työttömien tilanteet ovat hyvin erilaiset. Mallissa työtön itse voi vaikuttaa asiaansa.

Mallissa olisi 0-4:ään työnhakutoimenpidettä kuukaudessa, joiden ei tarvitse olla perus cv:n lähettämistä. Tulee laaja kirjo mitä se voi olla.  Monelta on tainnut jäädä kiihkossa huomaamatta luku nolla (ottaa huomioon esim. työkykyyn liittyvät rajoitteet).

Jokin muukin kuin työpaikan haku voi tulla myös kyseeseen. Esimerkkinä on annettu mm. rekrymessuilla vierailu.

Kenenkään työttömän työttömyysturva ei leikkaannu, jos työtön ei pääse mihinkään!

Jos ei pyri noudattamaan suunnitelmaa, ensin huomautus, sitten viiden päivän karenssi, sitten 10:n. Jokaisessa kohdassa tietysti otetaan yhteyttä ja käydään tilannetta läpi ja, mitä voitaisiin tehdä, mikä syynä toimintaan. Karenssit myös lievenevät kauttaaltaan aika merkittävästikin.

Työttömäksi jääville panostetaan merkittävästi alkupään tilanteen hoitamiseen ettei työttömyys pitkittyisi.

Ei Marinin hallitus ole työnhakuvelvoitetta keksinyt, se on ollut aina, mutta nyt se vaikuttaisi olevan sellainen, joka ottaa huomioon ihmisten erilaiset lähtökohdat eikä myöskään rankaise siitä, jos ei pääse mihinkään.

On täysin perusteltua vaatia työttömältäkin oman osansa hoitamista silloin kun hän on itse voinut vaikuttaa asiaansa ja se, mitä odotetaan häneltä, on realistista toteuttaa.

Hallitus ei myöskään poista opiskelua työttömyysetuudella, jota Kokoomus esitti.

Marinin hallitus ei kuopannut Sipilän aktiivimalli 2:sta vaan sen teki Sipilän hallitus itse.

Marinin hallitus kuoppasi aktiivimallin, joka kuuluu ja jää romukoppaan.

+5
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu