Halla-Ahon/Persujen hömppäpopulismi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti painavan uudenvuodenpuheen, jossa puuttui myös vihaan, kiihottamiseen kansanryhmää vastaan yms.

Jussi Halla-Aho on siis eri mieltä Niinistön kanssa. Hän haluaisi muuttaa ”kiihottaminen kansanryhmää kohtaan” -lain niin, että se koskisi rikoksella uhkaamista ja rikokseen yllyttämistä.

Tämähän tarkoittaisi käytännössä ”kiihottaminen kansanryhmää kohtaan” -lain poistamista, koska rikoksella uhkaaminen ja yllyttäminen ovat jo rikoslaissa erillisinä.

Rikoslaki 25. luku 7 §:

Laiton uhkaus
Joka nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, laittomasta uhkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

5. luku 5 §:

Yllytys
Joka tahallaan taivuttaa toisen tahalliseen rikokseen tai sen rangaistavaan yritykseen, tuomitaan yllytyksestä rikokseen kuten tekijä.

——————–

”Suomea oikeudel­lisesti sitovien kansain­välisten sopimus­ten perusteella on selvää, että kiihot­tamisen kansan­ryhmää vastaan täytyy olla rangaistavaa. Sitä ei siis voi poistaa rikos­laista” – Helsingin yliopiston rikos­oikeuden professori Sakari Melander.

”Suomea velvoit­tavien kansain­välisten sopi­musten perus­teella on yksi­selitteisesti selvää, että kiihot­tamista kansan­ryhmää vastaan ei voida poistaa rikoslaista.”- Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro.

”Koska kansan­ryhmää vastaan kiihot­tamisen kriminali­soinnit perustuvat Suomen kansain­välisiin sopimus­velvoitteisiin, edus­kunta ei voi tehdä sellaisia muutoksia rikos­lakiin, jotka olisivat risti­riidassa näiden kansainvälisten sopimusten kanssa.” – Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen

Miten siis Halla-Aho/Persut aikoisivat tämän toteuttaa?

Irroittamalla Suomen ko. kansainvälisistä sopimuksista?

Kunnon populisti ei ota selvää asioista, koska joutuisi sellaisen mahdollisuuden eteen, että voisi joutua muuttamaan kantaansa tai, vaikka tietäisi, ei kerro kannattajilleen koko kuvaa ja mitä jokin käytännössä tarkoittaa ja miten sen toteuttaisi. Luodaan vain mielikuva.

Perussuomalaiset taitaa olla myös ainoa eduskuntapuolue, joka tätä on vaatimassa. He ovat myös puolue, jolla on suurimmat ongelmat olla rikkomatta sitä ko. lakipykälää (KD:n Päivi Räsästä lukuunottamatta).

Puheenjohtaja Halla-Aho mukaanlukien: https://yle.fi/uutiset/3-6171365

Kukaan vastuullinen poliitikko/henkilö ei vaadi ”kiihottaminen kansanryhmää kohtaan” -lain poistamista (jota se siis Persujen tapauksessa käytännössä tarkoittaisi).

Tämä Halla-Ahon/Persujen vaade toteutuessaan antaisi heille avoimen väylän avoimeen rasismiin ja vähemmistöjen loukkaamiseen ja sitä he haluavat ja tällä hakevat.

—————————-

Tasavallan Presidentti Niinistön puheessa ollut kohta,

”Suomessa on, aivan oikein, korostettu vähemmistöjen oikeuksia ja suojattu niitä.”

ei tarkoita, että vähemmistöillä pitäisi olla erityisoikeuksia kuten Halla-Aho virheellisesti tulkitsee.

Tarkoittaa, koska heidän oikeutensa eivät ole olleet itsestäänselviä suhteessa valtaväestön oikeuksiin, on aivan oikein korostaa heidän samanlaisia oikeuksiaan suhteessa muihin eli, että vähemmistöillä kuuluu olla samat oikeudet kuin valtaväestöllä.

+2
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu