Hatunnostoni koronatilanteen hoidosta hallitukselle, pääministerille, THL:lle, ministeriöille. (+ rokotteiden kohdentaminen).

Oppositiosta ja päätöksien tekemisen ulkopuolelta on niin helppo huudella ja kertoa kuinka kaikki on niin yksinkertaista ja noin ja näin olisi pitänyt tehdä ja pitäisi olla johtajuutta enemmän ja kertoa kuinka tehdä ja samalla kritisoidaan sanelupolitiikasta. Opposition osa on helppo kun ei tarvitse itse tehdä päätöksiä eikä ottaa vastuuta.

Itse ainakin nostan hallitukselle hattua korkealle siitä kuinka tilannetta hoidettu.

Yksityiskohdissa ollut siellä täällä korjattavaa ja kritiikki ollut paikallaan, mutta iso kuva on erittäin onnistunut. Ja kun puhutaan kokemattomuudesta ja johtajuudesta. Marin hyppäsi tähän tilanteeseen lähes heti pääministeriksi tultuaan. Ei hänellä eikä kellään muullakaan (oppositiossakaan) ollut tällaisestä kokemusta. Siihen nähden Marin on noussut tämän tilanteen vaatimalle tasolle pääministerinä mielestäni upeasti ja koko hallitus ja THL ja virkakoneisto ministeriöissä. Kuormitus ollut valtava. En voi kuin kuvitella sen valtavan ja monimutkaisen kokonaisuuden, jonka kanssa painittu jo yli vuosi lainsäädäntöineen (sen osittaisen huonon toimivuuden tähän tilenteeseen), aikapaineen, yleisen paineen ihmisten terveydestä, toimeentulosta ja maan taloudesta. Tukia luotu tyhjästä nopealla aikataululla. Samaan aikaan oppositio räksyttää täysin linjattomana vaatien tukahduttamista ja samaan aikaan ravintoloiden auki pitämistä läpi yön. Kuinka kaikkea melkein vaan vastustetaan opportunisesti. Kuinka vähätellään ”huulipunahallitukseksi” ja tytötellään. Kuinka levitellään disinformaatiota vaikean kriisin keskellä.

Kaiken tämän keskellä pääministeri Marin ja hallitus on tiedotustilaisuudesta toiseen esiintynyt rauhallisesti ja säilyttänyt malttinsa. Hallitus on jaksanut kuunnella terveysviranomaisia ja asiantuntijoita. THL:n arviot ovat osuneet todella hyvin kohdilleen. Siellä on äärimmäisen kova osaaminen ja ammattitaito ja heitä hallitus on koko ajan kuunnellut. Ja kun katsotaan niitä toimia, ne ovat olleet hyvinkin oikea-aikaisia ja oikeasuhtaisia ja toimivia. Ja on kyetty tekemään koviakin päätöksiä ja niistä toki aina tulee se vastuu kannettavaksi. Mutta niitä päätöksiä on pitänyt tehdä ja on tehty. On noudatettu voimassa olevaa lainsäädäntöä. On pyritty suojelemaan ihmisten terveyttä käytettävissä olevin keinoin.

Ja sitten tulee setä-Harkimot kertomaan kuinka ”siitä johtajuudesta kyllä jotain tiedän” ja ”vain kokemukset opettavat johtamista, sen tiedän, ja sitä kokemusta tältä hallitukselta puuttuu”.

Marinin hallituksen tavaramerkiksi on nyt liikaa tullut se, että reagoidaan tilanteeseen jo valmiiksi myöhässä, hosutaan jotakin kasaan ja juututaan liian usein hallinnollisiin ja juridisiin ongelmiin”

Tämä ei pidä paikkaansa. Jokainen hereillä ollut voinut huomata, että toimet olleet oikea-aikaisia. ”Hosutaan jotain kasaan”. Höpöhöpö. Katsokaa Suomen tilannetta koko koronakriisin ajalta ihan maailmanlaajuisessa vertailussa. Olemme ihan kärkijoukoissa kuinka tätä on hoidettu. Se ei olisi tapahtunut hosumalla ja myöhässä olemalla. Katsokaa Trumpin USA tai Bolsonaron Brasilia. Siellä hosuttiin ja oltiin myöhässä.

Vain kokemukset opettavat johtamista, sen tiedän, ja sitä kokemusta tältä hallitukselta puuttuu”

Kellään ei olisi ollut kokemusta tällaisesta tilanteesta. Ja, vaikka yksityiskohdissa on ollut joskus korjaamista, isossa kuvassa nostan hallitukselle hattua korkealle kuinka tämä on hoidettu.

”Se on poliittinen lehmänkauppa, jolla demarien ja kepun äänestäjät pidetään vaalien alla rauhallisina. Kepun maakunnat saivat tahtonsa läpi ja demareiden valtakunnan iäkkäimmät äänestäjät saavat pitää paikkansa rokotusjonossa.

Tämä on uskomatonta tuubaa Harkimolta. Hallitus hyväksyi THL:n ja STM:n esityksen sellaisenaan, joka oli eri osatekijöiden kokonaisarvio.

https://thl.fi/fi/-/thl-antoi-lausuntonsa-sosiaali-ja-terveysministeriolle-koronarokotusten-kohdentaminen-alueellisesti-olisi-toteutettavissa-

Kuten THL:n Salminen toteaa; ”THL ei tee tällaisilla asioilla politiikkaa” eli tällaiset lehmänkauppa vihjailut on aika kyseenalaisia. Onko THL siis Harkimon mukaan mukana ”lehmänkaupoissa”?.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007896897.html

Rokotteiden keskittämisestä THL:n asiantuntijaryhmä lausui selkeän kantansa jo 13. maaliskuuta. Nyt vaikutusta kohdennetaan eri hallintokierrosten jälkeen toukokuun kahdelle viimeiselle viikolle ja asiantuntijoiden ehdottama vaikutus jää hyödyntämättä.

Samojen asiantuntijoiden mukaan rokotteiden keskittämisen vaikutus tautitilanteeseen olisi ollut yhtä suuri kuin liikkumisrajoitusten.

Harkimo viittaa THL:n alaisen kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) kantaan. Hallitus hyväksyi sellaisenaan THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen asiasta. Mistä ero johtui, tästä selviää:

Miksi THL:n ja STM:n esitys oli toisenlainen kuin asiantuntijaryhmän kanta?

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen selittää eroa sillä, että THL ja STM tarkastelivat asiaa osittain eri näkökulmasta kuin asiantuntijaryhmä.

”KRAR on arvioinut epidemiologista puolta, kun taas THL:n ryhmä ja lääketukkukauppa ovat arvioineet toteutettavuutta”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.” (tummennus oma) (samaisesta yllä linkitetystä HS:n jutusta).

Eli THL:n arvio on eri osatekijöiden kokonaisarvio (kts. ylempänä ollut kuvaliite).

 

Vihreiden Osmo Soinivaara on tuohtunut. Ehkä tosin Osmon olisi kannattanut nukkua vielä toinen yö tai pysyä hereillä se ensimmäinenkin ja ottaa selvää mitä sanottu:

 

Soinivaara väittää, että hallitus olisi sivuuttanut asiantuntijat. Ei pidä paikkaansa. Kysehän ei ole vain rokottamisesta. Siihen liittyy muitakin osatekijöitä ja THL:n esitys oli kokonaisarvio, jossa kaikki osatekijät oli otettu huomioon.

Hallitus hyväksyi THL:n ja STM:n esityksen sellaisenaan.

Soinivaara kirjoittaa:

”Sota-aikana valtionjohto joutuu tekemään päätöksiä, jotka merkitsevät omien kansalaisten hengen uhraamista, mutta rauhanoloissa sellaista ei pitäisi tehdä.”

Henkien uhraamista olisi tapahtunut, jos olisi tällä rokotteiden määrällä painotettu. Riskiryhmiä jäisi riskiin muualla, koska jostainhan se olisi pois ja kun tällä hetkellä rokotetaan nimenomaan riskiryhmäläisiä, niin heiltä se olisi pois. Siksi on linjattu THL:n kokonaisarviossa, että ”Rokotusten mahdollisimman ripeä edistyminen ikääntyneillä, riskiryhmissä ja alttiina olevassa väestössä on ensisijaista.”

Kysynpä vaan, että jos muualta otettaisiin rokotemääriä pääkaupunkiseudulle ja sitten riskiryhmäläisiä siellä muualla sairastuisi/menehtyisi, joita muuten olisi ehditty rokottamaan niillä siirretyillä määrillä, niin mikä huuto sitten alkaisi?

Soininvaara vihjailee samoin kuin Harkimo, että kyse oli asiantuntijat sivuuttaneesta poliittisesta päätöksestä (Harkimon ”lehmänkaupoista”) eikä asiantuntijoihin pohjaava. Soinivaara kirjoittaa: Suomen keskustan vihamielinen asenne Helsingin seutua kohtaan on tunnettua, mutta yksin keskusta ei tätä päätöstä olisi voinut tehdä.”

Tämä on vastenmielistä vihjailua. Hallitus hyväksyi THL:n ja STM:n esityksen sellaisenaan ja kuten THL:n Mika Salminen toteaa: ”THL ei tee tällaisilla asioilla politiikkaa”.

Vihjaako siis Soininvaarakin THL:n tekevän lehmänkauppoja poliittisin perustein?

Soininvaaran vertailu teloittamisiin on jo ihan käsittämätöntä: Todennäköisyyksien kautta tappamien tuottaa kuolemia aivan yhtä paljon kuin teloittaminen, vaikka se ei siltä tunnu. Teloittamisesta se eroaa siinä, ettei ennalta tiedetä, ketkä tulevat kuolemaan. Se vastaa siis tavallaan sitä, että ampuu silmät kiinni väkijoukkoon.

Miksi levitetään tällaista näin vakavan kriisin keskellä? Oppositio sitä jo tekee mm. Persuista alettiin jo levittää, että poliisi olisi jo alkanut sakottaa maskien pitämättömyydestä. Tähän tuubaan puuttui valtioneuvostokin.

https://vnk.fi/-/hallitus-lahettaa-esityksen-rokotejarjestyksen-muuttamisesta-lausuntokierrokselle :

Lausuntokierrokselle lähtevän esityksen mukaan rokotejärjestystä muutettaisiin pysyvästi ikäryhmien rokottamisjärjestyksen osalta sekä rokotteen antamiseen oikeutettujen osalta, ja väliaikaisesti rokotteiden alueellisen kohdentamisen osalta 31. toukokuuta 2021 saakka.

Kesällä mm. kausivaihtelun johdosta ilmaantuvuus tulee pienenemään ja tartuntojen määrät pienenee. Olisiko sitten alueellinen kohdentaminen edes perusteltua kun ollaan matalalla tasolla ja riskiryhmätkin on saatu rokotettua ja rokotteita on myös enemmän? Varmasti tätäkin tarkastellaan uudelleen, jos kausivaihtelu ei toisi oletettua helpotusta.

Tässä vielä kertaalleen niitä eri osatekijöitä THL:n arviosta, jotka on otettu huomioon ja on otettava huomioon, koska kysehän ei ole vain rokottamisesta. Kyse on myös esim. niiden toteuttamisesta ja miten rokotteita on. Aika oleellinen tekijä:

THL on tarkastellut lausunnossaan lääketieteellisten ja epidemiologisten perusteiden lisäksi myös muun muassa kansalaisten yhdenvertaisuuteen, rokotteiden toimitusaikatauluun ja jakeluun liittyviä kysymyksiä sekä kuntien mahdollisuutta toteuttaa rokotukset. Arvion laatimisessa on käyty vuoropuhelua kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa. THL on huomioinut lausunnossaan myös Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän kannan.

Itse pidän kyllä täysin perusteltuna sitä, että nyt huolehditaan ne riskiryhmäläiset rokotusten vaikutukseen koko maassa. Siitä tinkiminen asettaisi isoimmassa riskissä olevat mahdolliseen hengenvaaraan.

Tämä ei ole yksinkertainen asia, joten kokonaisarvio on välttämätön ja sen pohjalta toimia. Ja näin on toimittu.

 

+5
Käyttäjäkuva
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu