Ilmastonmuutos: Mistä kyse? ja edelläkävijät (hallitus) vs. perässähiihtäjät (PS)

Olen huomannut ns. ilmastoskeptikoilla yleensä olevan jo ihan perusasiat hukassa, esimerkiksi sään ja ilmaston ero.

Sää on paikallinen, lyhyen aikavälin ilmiö ja myös huonosti ennustettava. Jo 10 vrk. ennusteet muuttuvat monta kertaa sillä ajalla.

Ilmasto on pitkän aikavälin keskiarvoja ja ennustettavaa.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC puhuu ilmastosta kun se ennustaa, vaikka sadan vuoden päähän.

Se, että siellä missä sinä asut, sillä hetkellä, on kylmä ja ennätyslumet, ei kumoa ilmastonmuutoksen/lämpenemisen olemassaoloa.

Aina kun joku sanoo, ”ilmasto on aina muuttunut” (mm. PS presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vaalikeskustelussa), voi todeta, että hän ei ole ottanut asiasta selvää tai ei ymmärrä mistä on kyse.

Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa nyt, on kyse ihmisen teollistuneen yhteiskunnan aiheittamista päästöistä ja niiden vaikutuksesta. Luonnolliset syyt ovat malleissa mukana esim. auringon vaikutus. Voimakkain tekijä tällä hetkellä on ihmisen yhteiskunnan tuottamat kasvihuonekaasut. Kyse on kasvihuoneilmiön voimakkaasta nopeutumisesta. Kasvihuoneilmiö sinällään on hyvä asia. Se on elämää täällä mahdollistava, mutta emme halua sitä tilannetta, jolloin se karkaa käsistä.

Vilkaiskaa planeetta Venusta. Siellä on ns. karkaava kasvihuoneilmiö.

——–

Ilmastonmuutoksen torjunta.

On edelläkävijöitä, suunnannäyttäjiä ja innovaattoreita.

Ja sitten on perässähiihtäjiä, jotka sanovat ”olemme tehneet jo osamme”.

Nykyinen hallitus pyrkii olemaan ensin mainitussa joukossa. Asetetut tavoitteet ovat kovat, se on todettava, mutta monasti kovien tavoitteiden asettajat saavuttavatkin jotain.

Tavoitteet pyritään saavuttamaan kuten pääministeri Sanna Marin todennut ”sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla”.

Kyse ei ole sanelusta. Kenenkään bensa-autoa ei tulla pihasta hakemaan tai grilliä takavarikoimaan tai siihen kaavailtuja lihapihvejä ja makkaroita.

Kyse on ”mahdollisuuksien luomisesta”, kuten opetusministeri Li Andersson hallituksen tiedotustilaisuudessa sanoi.

Halutaan olla etulinjassa. Katsokaa, vaikka kuvia Kiinan suurkaupunkien saastepilvistä. Tavallisen kansan keskuudessa jo vaaditaan toimia. Satavarma, että johtokin jossain välissä reagoi voimakkaammin. Toivottavasti Yhdysvallatkin jonain päivänä tulee järkiinsä. Tai kun Intia herää asiaan voimalla jne. Halutaanko olla silloin eturintamassa teknologialla ja osaamisella?

Halutaanko olla Nokia matkapuhelinten tullessa markkinoille, edelläkävijä, innovatiivinen?

Vai Nokia kun älypuhelimet tulivat, perässähiihtäjä, joka nukkui onnensa ohi ja muut menivät ohi ottaen kaiken hyödyn?

Perussuomalaiset ovat jälkimmäisessä ryhmässä. He sanovat ”olemme jo tehneet osamme”. Miettikää, jos kaikki olisivat samalla asenteella. Kaikki olisivat omasta mielestään tehneet jo oman osansa.

Seuraus = mitään ei saataisi aikaan.

Ei Suomi ilmastonmuutosta tietenkään yksin ratkaise, mutta se voi olla siinä kokoaan isompi.

Loppuun video, jossa astrofyysikko Neil DeGrasse Tyson havainnollistaa kahteen minuuttiin sään ja ilmaston eron sekä kertoo mistä on kyse:

 

+2
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu