Jussi Halla-aho Kirkko & Koti lehdessä.

Eurooppalaiset ihmiset eivät hänen mukaansa ymmärrä, että kaikki maailman ihmiset eivät ajattele samalla tavalla kuin me.

– Länsimainen ihminen, jolla on takanaan kaksituhatta vuotta vanha kristillinen kulttuuri, ei välttämättä ymmärrä, että suuri osa niistä perusarvoista, jotka hän jakaa, on osa tätä kulttuurista perintöä. Ne eivät tule tyhjästä, Halla-aho sanoo.

– Ja että niitä ei välttämättä jaeta tämän kulttuuripiirin ulkopuolella. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat täysin eri mieltä esimerkiksi niistä arvoista, jotka on kiteytetty kymmeneen käskyyn.”

Ensimmäisenä kiinnittyy huomio, että Halla-aho puhuessaan kristillisestä kulttuurista vetoaa ns. kymmeneen käskyyn (Halla-aho itse uskonnoton).

Hän myös selvästi vihjaa, että muut kristinuskon vaikutuksen ulkopuolisissa kulttuureissa eivät omaisi käsitystä ja arvoja muiden kunnioittamiseen. Voin kertoa Halla-aholle, että kyllä omaavat ja kristittynä oleminen ei tee myöskään ihmisestä jotenkin arvoiltaan parempaa.

Ns. kymmenen käskyä tulevat kyllä juutalaisten kirjoista Raamatussa eli ovat sitten kristinuskon sieltä lainaamia.

Täytyy myös huomata, että ns. kymmenen käskyä ovat vain kymmenen ensimmäistä. Erilaiset lait ja säädökset jatkuvat niiden jälkeen, mutta jostain syystä ne jätetään pois. Niiden laintaulujen kanssa Mooses tulee vuorelta alas ja murskaa ne. Menee sitten takaisin ja saa uudet ja tässä kohtaa mainitaan ”kymmenen käskyä” ja ne ovat:

1. Älkää kumartako mitään muuta jumalaa

2. Älä myöskään vala itsellesi jumalankuvia.

3. Vietä happamattoman leivän juhlaa.

4. Jokainen, joka ensimmäisenä tulee ulos äitinsä kohdusta, kuuluu minulle (koskee myös karjaa).

5. Tee työtä kuutena päivänä viikossa, mutta seitsemänneksi päiväksi lopeta työnteko.

6. Vietä viikkojuhlaa, kun leikkaat ensi tähkät vehnäsadostasi, ja korjuujuhlaa vuoden vaihteessa.

7. Kun uhraat minulle teurasuhrin veren, älä uhraa samalla kertaa mitään hapatettua.

8. Äläkä jätä pääsiäisjuhlan uhrista mitään tähteeksi seuraavaan aamuun.

9. Tuo joka vuosi peltosi ensimmäisistä antimista parhaat Herran, Jumalasi, pyhäkköön.

10. Älä keitä karitsaa emänsä maidossa.

Nämä ovat kymmenen käskyä, jos seuraa sitä tarinaa. Taulut, joita Mooses ei murskaa. Mitäs näistä alettaisiin seuraamaan?

Vanhasta Testamentista kelpaa valikoidut kohdat kristityille, mutta sitten jätetään naisen raiskaamiset ja isänsä kanssa lapset saavat tyttäret, lasten tappaminen ja orjien pitäminen/ohjeet siihen jne. pois. Jos näitä nostaa esille, sanotaan ”no, se on Vanha Testamentti”.

Kymmenenessä käskyssä kolmella ensimmäisellä ei tee mitään, ne ovat vain jumalan egon hivelemistä ja ihmisen alamaisaseman pönkittämistä.

”Kunnioita isääsi ja äitiäsi”. Kunnioitus ei ole automaatio vaan se pitää ansaita.

”Älä tee aviorikosta”, sanoo jumala, joka saattoi raskaaksi toisen miehen vaimon.

”Älä tapa” ei ole kristinuskon omaisuutta. Vai esittääkö Halla-aho, että ennen kristinuskoa ei olisi esim. tätä tajuttu? Tai, että ennen kuin tarinan mukaan annettiin Mooseksen seuraajille, he olivat siinä käsityksessä, että tappaminen oli hyvä juttu, mutta sitten saivatkin uutisen, että eipä olekaan?

Christopher Hitchens on tämän ajatuksen esittänyt. Se on hyvin yksinkertainen, mutta paljastava

”Is it really to be believed that, until they got to the foot of Mount Sinai, the followers of Moses believed that up till then, adultery, murder, theft, and perjury were okay? They’re suddenly told, “Hey, we’ve got some new ideas for you.” I don’t think so. It’s a bit of an insult to the ancient Jewish faith”

Ei ole vain loukkaus entisaikojen juutalaisia kohtaan vaan yleensä ajattelua kohtaan.

Suurin osa muistakaan lajeista ei tapa omaa lajiaan. Jos näin tapahtuisi, ei selvittäisi lajina.

Totta, että esim. islamin opetuksissa ja kiihkeimmin uskovissa, ajatukset ovat jyrkkiä mm. naisia ja muita uskontoja ja uskonnottomia kohtaan. Mutta eivät ne ole Raamatussa ja kiihkeimmissä kristityissä sen parempia.

Kristinusko on kesyyntynyt laajemmin. Siitä on tullut a’la carte uskonto, joka ottaa listalta parhaat palat ja omii ne sitten omiksi ansioikseen. Samalla jättää suurimman osan materiaalista huomiotta. Tämä todentaa hyvin, että ne arvot ja moraalikäsitykset eivät tule Raamatusta vaan ihmisistä itsestään. He arvioivat Raamattua omalla moraalillaan. Näkyyhän tämä muslimeissakin etenevässä määrin Koraanin kohdalla. Sieltä otetaan itselle sopivat mukavat kohdat. Ehkä islamissa tullaan kuitenkin vähän kristinuskoa perässä. Ehkä näin, koska on vanhempi kuin islam ja islamilla on vielä kasvamista ulos infantiili- iästä.

Kristinuskon on ollut annettava niin paljon periksi, koska me tiedämme niin paljon enemmän ja koko ajan lisää, että ilman periksi antoa ei se kykenisi toimimaan. Islamilla tämä on vielä edessä enemmän, mutta kyllä sekin hiljalleen taantuu. Kaikille uskonnoille ja jumalille tähän mennessä on käynyt niin. Nykyään olevat ovat vain uusimmat pitkässä listassa. Eikä yksikään yhtään sen todempi kuin mikään muukaan koskaan.

Molemmat myös pitävät naista alempiarvoisena luomuksena ja pelottelevat lapsia helvetin tulilla. En pidä näitä hyvinä asioina. Pidätkö sinä?

Jos katsoo kristinuskon historiaa, niin ei siellä kovin paljon ole käsky ”älä tapa” painanut. Historia on täynnä tappamista. Muiden uskontojen ihmisten, oman uskonnon eri tulkintojen omaavien, uskonnottomien jne. Kristinuskon nostaminen jollekin jalustalle moraalisena johtotähtenä ontuu kyllä pahasti.

Väite, että tarvittaisiin uskonto ollaksemme moraalisia, on kaatunut jo aikaa sitten.

”I want to hear a lot more apologising from the faith-based communities for the evil they have done before they even start clearing their throats and telling me that I wouldn’t know right from wrong without their permission. I’m sorry, I won’t be spoken to in that tone of voice.” – Christopher Hitchens

Raamatussakin se käsky koskee vain sitä omaa porukkaa, ei kaikkia. Mitä tapahtuu lähes välittömästi käskyn antamisen jälkeen? Jumala käskee tappamaan. Mooses vihastuu kun kaikkia ei oltu tapettu jne.

”Maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat täysin eri mieltä esimerkiksi niistä arvoista, jotka on kiteytetty kymmeneen käskyyn”, sanoo Halla-aho. Minäkin kuulun tähän joukkoon. Toki sieltä voi poimia mukavat itsestäänselvyydet, jotka ymmärsin jo ennenkuin mistään kymmenestä käskystä olin kuullutkaan. Mutta ison osan voi siirtää huoletta sivuun tai muuttaa. Tekstin lopussa George Carlin tiivistää käskyt kahteen + yhteen lisäkäskyyn.

On ylimielistä ja historiaa tuntematonta esittää kristinusko jonain moraalin airueena. Ei se ole sitä nytkään. Seuraa vain mitä sieltä suunnalta puhutaan ihmisistä. Ihmisten eriarvoistaminen, syntisiksi leimaaminen jne. Se ei ole niin fyysistä enää. Se on sanallista.

Kymmenessä käskyssä ei ole mitään lasten kaltoinkohtelusta, ei mitään raiskauksista, ei mitään orjuudesta tai kansanmurhista. Liekö syynä se, että juuri näitä tullaan käskemään tehtäväksi ja tehdään käskyjen jälkeen?

 

 

 

+8
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu