Kenen vastuu EM-kisojen koronalinko? Vastaus = matkalle lähteneiden.

Vastaus on selvä.

Sinne matkustaneiden.

Ulkoministeriö:

”UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse.”

Ulkoministeriön Venäjän matkustustiedote 8.6.21:

https://um.fi/matkustustiedote/-/c/RU

Kisaturismi ulkomaille ei ole välttämätön.

THL on kesäkuussa suosittanut kotimaan matkailua tänäkin kesänä.

 

Pietarissa 14 päivän koronailmaantuvuus 240 kun se Suomessa on 19 (tartunnat/100 000 asukasta).

 

Hallituksella ei ole valtuuksia kieltää ketään lähtemästä tai saapumasta takaisin. Perustuslaki:

Mitä tulee testaukseen rajoilla, niistä päättää paikalliset viranomaiset tartuntatautilakia tulkitsemalla (tässä tapauksessa siis Kymsote).

Tartuntautilääkäri voi määrätä karanteeniin tartuntatautilain mukaisella määräyksellä.

Kaikille palaajille on kuitenkin voimassa suositus asettua omaehtoiseen karanteeniin ja käydä testeissä (suositus ei juridinen määräys).

Aiemmassa toivoin (liitteenä) ettei kukaan matkalla ollut eksyisi juhannuksen festivaaleille, joissa ei kyllä ollut koronan huomioimisesta tietoakaan, ainakaan kuvista päätellen.

On eksynyt. Iltalehti haastatteli yhtä Pietarissa ollutta, jolla vasta rajalla tehty testi tehtynä (toinen varmistava tekemättä) ja ei ole jaksanut omaehtoisessa karanteenissa olla vaan mennyt festivaalille.

Eikä varmasti ole ollut ainoa.

 

 

Kuka vastaa yleisotapahtumien järjestämisen sallimisesta/kieltämisestä/rajoittamisesta? (En esitä niiden järjestämisen kieltämistä).

Alueiden viranomaiset, jotka ottavat hallituksen linjaukset huomioon, mutta tekevät päätökset täysin itsenäisesti.

 

Nyt olemme normaaliolojen lainsäädännössä. Poikkeusolot eivät ole voimassa. Valmiuslaki ei ole käytössä. Ne antaisivat hallitukselle valtuuksia ohittaa viranomaisia.

Mutta suositukset matkustamisen rajaamisesta ainoastaan välttämättömään on hallituksen kuin THL:n puolelta voimassa esim. Venäjälle.

Jokainen matkaaja kuitenkin tekee päätöksen itse ja vastaa itse siitä kuinka matkalla ja palatessaan sitten toimii. Ja jokainen vastaa myös itse testeissä käymisestä ja siitä ettei lähde yleisötapahtumiin ennen kuin testit (2 kpl)  on tehty ja tulokset negatiiviset.

Päivitys! HUSin Mäkijärvi Ylellä:

Mäkijärvi suosittelee, että jokainen rajanylittäjä jäisi omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin ja testauttaisi itsensä viidentenä ja seitsemäntenä vuorokautena sekä karanteenin lopuksi. Näin tulisi menetellä silloinkin, jos oireita ei ole.

Negatiivinen testitulos rajalla tarkoittaa sitä, että on noin 30 prosentin todennäköisyys, ettei henkilöllä todella ole koronavirustartuntaa. Viiden päivän jälkeen todennäköisyys nousee 70 prosenttiin ja viikon kuluttua 90 prosenttiin.”

 

Välinpitämättömästi on osa toiminut, niin matkalla kuin palatessaan. Ja kaikki ovat toimineet vastoin voimassa olevia suosituksia matkustukseen liittyen Venäjälle.

Matkaan lähteminen oli kyllä täydellinen hölmön tölväys.

 

Ja idioottimaista oli osan matkaajien haistattelulaulut ministeri Kiurulle. Siitä voitte lukea alta.

—————————————

 

 

 

 

+10
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu