Kun äänestyspäivämäärä on tärkeämpi kuin ihmisten terveys. Persujen niljakasta politikointia.

Kyse ei ole siitä etteikö kuntavaaleja olisi voinut järjestää huhtikuussa.

Olisi voinut.

Kyse on siitä olisiko ollut järkevää ja vastuullista näin epävarmassa tilanteessa.

Ei olisi ollut.

Pidän vaaliensiirtoratkaisua kesäkuulle ainona oikeana vastuullisena päätöksenä. Siirron syy on täysin perusteltu ja hyväksyttävä.

THL:n arviot päätöksen taustalla aika karut.

Kesäkuuhun mennessä saadaan riskiryhmät rokotettua ja se helpottaa tilannetta huomattavasti.

Jokainen voi hetken miettiä onko mitään merkitystä käydäänkö äänestämässä 13. kesäkuuta huhtikuun 18.:sta sijaan?

Ei ole.

Demokratia ei kuollut. Suomi ei ole Venäjä tai Pohjois-Korea.

Itselleni on aivan se ja sama käynkö äänestämässä 13. kesäkuuta 18. huhtikuuta sijaan.

Joillekin näyttää olevan tärkeämpää jokin tietty äänestyspäivä kuin ihmisten terveys.

Näin on pääteltävä siitä infantiilitason öyhötyksestä vaalien siirtoon liittyen.

Ymmärrän kyllä, että on helpompaa vain mölistä ja öyhöttää kuin ajatella.

Tilanne on erittäin epävarma ja elävä. Rokotetilanne on elänyt ja elää. Virusmuunnos (ns. brittimuunnos) tuli uutena epävarmuuden kierrepallona. Muunnos, josta ei tiedetä kaikkea. Tiedetään sen leviävän helpommin ja ensimmäisten arvoiden mukaan olisi vaarallisempi vieden nuorempiakin sairaalahoitoon. Toisaalta tiedämme kuinka virukset muuntautuu, mutta ei etukäteen voi sanoa millaisia muunnoksia tulee. Siksi argumentit ”olisi pitänyt varautua vaaleja ajatellen muunnokseen jo syksyllä” on aika hölmöjä.

Varauduttu vaalien pitämiseen on ja vaalit olisi voitu pitää huhtikuussa, mutta kuinka järkevää ja vastuullista se olisi ollut? Siitä on kyse.

Esimerkiksi Kataloniassa pidettiin vaalit koronaikaan nyt 2021 ja äänestysprosentti putosi vuoteen 2017  verrattuna 79%:sta 53%:iin. Kahdenkymmenenkuuden prosentin pudotus on aika raju ja syy oli ettei ihmiset olleet innokkaita lähtemään äänestämään koronan takia. (https://www.theguardian.com/world/2021/feb/14/catalonia-regional-election-covid-voting)

 

Perussuomalaiset osoittivat jälleen ettei heillä ole minkäänlaista kykyä ja halua yhteistyöhön edes tällaisen kriisin keskellä.

He ainoana politisoivat vakavan kriisin ja ihmisten terveyden. Pidän aika niljakkaana. Nyt on jo kuultu mölinää, että tämä on Perussuomalaisia vastaan tehty siirto. Ja jo ennen puoluesihteerien kokousta ja ennen THL:n antamia arvioita, Persut kertoivat etteivät hyväksi siirtoa. Kuulemma ”ei ole mitään syytä” kuten puoluesihteeri Grönroos totesi. Itselle tulee yksi syy mieleen…

Minulla on uutinen teille rakkaat Persut.

Maailma ei pyöri teidän ympärillänne.

Maailmassa jyllää toista vuottaan pandemia, johon on kirjoitushetkellä kuollut jo yli kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä. Tilanne jälleen pahenemassa ja Suomenkin tilanne mennyt huonompaan suuntaan ja on vakava. Brittimuunnos osoittautunut uhkaavaksi.

Espoon valtuustossa sovittiin terveysturvallisista vaaleista (https://www.lansivayla.fi/paikalliset/3708525?fbclid=IwAR3jKiUKKNPawmjmIM_H1-2nP_14l44ftHY50O3NiJ8LzkYXSaNpra3ZECc):

”Espoon valtuustopuolueet ovat sopineet, että kevään kuntavaalit pyritään koronaviruksesta huolimatta järjestämään mahdollisimman turvallisesti.

Puolueet julkaisivat maanantaina julkilausuman, jonka mukaan mukana olevat puolueet ovat sitoutuneet noudattamaan omissa kampanjoissaan Aluehallintoviraston ja muiden viranomaisten määräyksiä sekä rajoituksia. Esimerkiksi kampanjoinnissa ja varsinkin sisätiloissa ehdokkailta toivotaan maskin käyttöä.”

Tähän julkilausumaan osallistuivat kaikki puolueet PAITSI Perussuomalaiset ja Siniset.

”Julkilausumassa ovat mukana kokoomus, vihreät, SDP, RKP, keskusta, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja liberaalipuolue. Siniset ja perussuomalaiset jättäytyivät pois julkilausumasta.

Mahdollisuutta tulla mukaan julkilausumaan tarjottiin kaikille puolueille.”

 

Päätös kuntavaalien siirtämisestä oli kova, mutta vastuullinen päätös näin epävarmassa tilanteessa. Tällä siirrolla nimenomaan turvataan demokratian toteutumista.

Persut eivät ole yhteisessä rintamassa. Ovat kyvyttömiä ja haluttomia yhteistyöhön vakavan pandemian keskelläkin.

+5
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu