Sammio
Kirjaudu blogeihin

Kun korona unohtui… ja muiden kuin hallituksen vastuut häivytettiin.

Olen täysin hämmentyneessä tilassa.

Valtio ottanut isoa iskua vastaan. On otettu velkaa. On tuettu yrityksiä, on tehty tukipaketteja eri puolille, on korvattu kunnille menoja, on huolehdittu ihmisten terveydestä, on osoitettu rahaa kaikkein heikommassa asemassa oleville jne.

Kun pääministeri Marin kyselee vakavaraisen yrityksen vastuun perään kun se päättää sulkea kannattavan tehtaan keskellä sotiemme jälkeisen ajan pahinta kriisiä, niin näin ei saisi tehdä.

Kuulemma pääministeri hyökkää, on uhmakkaan vasemmistolainen, lietsoo luokkataistelua…*facepalm*

Oppositiosta kerrotaan, että hallitusta ei kiinnosta Suomen etu ja ihmiset.

Tuntuu, että korona on unohtunut täysin ja minkälaisen kriisin keskellä elämme. Ja on unohtunut ja häivytetty kaikkien muiden vastuut paitsi hallituksen. Ja niiden muiden vastuiden perään kyseleminen on näköjään se ongelma.

Onko siis niin, että hallituksen vastuiden perään saa kysellä ja laittaa lähestulkoon kaiken hallituksen vastuulle, mutta sitten kenenkään muun vastuiden perään ei saa kysellä?

Toivon, että pääministeri jatkaa jämäkällä otteellaan ja uusii kysymyksensä. Tämä on tärkeää keskustelun herättämistä ja ravistelua. Miksi työntekijöiden pitää aina joustaa ja ottaa se isku vastaan?

Ja ilokseni huomaan, että ei ole perääntynytkään.

Eikö tämä vastuun perään kyseleminen ole perusteltua tällaisen kriisin keskellä kuin olemme?

Oletteko oikeasti sitä mieltä ettei ole?

Marin Ykkösaamussa (Ylen jutusta poimittu):

”Kaipolan tehdas on ollut kannattava. UPM on myös nostanut osinkoja viime vuosina reippaasti. Tietenkin ihmisten näkökulmasta herättää kysymyksiä se, että mikä riittää”

Pääministeri muistutti, että Suomi elää pahinta kriisiä sotien jälkeen. Tämä on vaikea aika suurille tehtaiden sulkemisille, hän painotti.

”Herää myös kysymys, että miksi nyt. Kun ihmisillä on vaikeaa työllistyä muutenkin, kun elämme syvässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, niin oliko juuri nyt tarpeen sulkea kannattava tehdas?” Marin kysyi Ylellä.

 

MikaHyvrinen1

"I look forward to discovering further frontiers of my ignorance." - Christopher Hitchens

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (4)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. KariHaapakangas

  Kääntäen tämä tarkoittaa, että kokoomus ja perussuomalaiset hyväksyvät, jopa kannattavat Kaipolan sulkemisen.

  Ilmoita asiaton viesti

 2. KirjoituksiaSalosta
  Mikko Engren #3234399

  Yhteiskuntavastuun perään huutelu on karvan verran keijotuksesta ”muistakaa ihmisyys!”. Kiilusilmäisen idealistin ainoa reaktio taas tänään oli twiitata, että ”historiattomuus!” joka tarkoittaa vielä vähemmän ellei sitten ’historialla’ tarkoita sodan jälkeistä mytologiaa jälleenrakennuksineen vaikka historia kyllä kulminoituu tähän nykyseen globaalien, ylikansallisten suuryritysten kurjuuteen joka suojelee yhä sitä 1% kun 99% enemmän tai vähemmän kärsii. Kivaahan tämä ei ole mutta ei reaalimaailmaa voi paeta unelmahöttöön, ei itkupotkuraivarit tilannetta muuta

  Ilmoita asiaton viesti

 3. PekkaLehtinen1
  Pekka Lehtinen #3234417

  Suuryrityksillä ei ole isänmaata. Suuryritys, joka toimii kaikkialla maailmassa, mikä on silloin sen todellinen isänmaa? Se on silloin kaikkialla maailmassa. Suuryritysten agenda on silloin kaikkialla niissä maissa, missä se toimii, yrittää puhua sen puolesta, että yritys voisi toimia kannattavasti ja tuottaa voittoa sijoitetuille pääomille!

  Kun UPM lopetti tehtaita Ranskassa, varmaan puheet olivat samankaltaisia, kun täällä meillä, ne piti vain kääntää ranskan kielelle!
  UPM oma tiedotus:
  ’16.7.2020 11.00 EEST
  UPM lopettaa tänään pysyvästi tuotannon Chapellen sanomalehtipaperitehtaallaan Grand-Couronnessa Ranskassa. Yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön edustajien kanssa päättyivät 15.6.2020. Neuvottelut käytiin Ranskan lakien mukaisesti ja ne saivat Ranskan viranomaishyväksynnän 15.7.2020.

  Tehtaan sulkeminen vaikuttaa 228 ihmiseen. UPM tarjoaa henkilöstölleen tukea lieventääkseen tehtaan sulkemisesta ja työpaikkojen menetyksestä aiheutuneita vaikutuksia.

  Chapellen sulkeminen vähentää UPM:n vuosittaista sanomalehtipaperikapasiteettia 240 000 tonnia.

  “Aloitimme aktiivisen myyntiprosessin ja keskustelut tehtaasta kiinnostuneiden tahojen kanssa sen jälkeen, kun julkistimme syyskuussa aikomuksemme myydä Chapellen. Emme valitettavasti ole kuitenkaan saaneet sitovaa ostotarjousta tehtaasta. Päätimme siksi sulkemisesta samalla, kun teimme tiivistä yhteistyötä henkilöstön edustajien kanssa henkilöstövaikutusten vähentämiseksi. Olemme jatkossakin sitoutuneita myymään tehtaan, mikäli saamme siitä tyydyttävän tarjouksen,” sanoo Anu Ahola, joka vastaa UPM Communication Papersin News & Retail -liiketoiminnasta.’

  Yle uutinen 23.7.2019
  ’Metsäyhtiö UPM kertoo tehneensä tänään päätöksen suuresta sellutehdasinvestoinnista Etelä-Amerikan Uruguayhin.

  2,1 miljoonan tonnin eukalyptussellutehdas rakennetaan Paso de los Torosin kaupungin lähelle Uruguayn keskiosiin. Investoinnin arvo on 2,7 miljardia dollaria eli noin 2,4 miljardia euroa.

  Investointi lisää UPM:n sellukapasiteettia yli 50 prosentilla. Suunnitellun aikataulun mukaisesti tehdas käynnistyisi vuoden 2022 toisella vuosipuoliskolla’

  Tällaisista uutisista yleensä iloitaan ja taputetaan käsiä ja kohotetaan maljoja. Silloin ei lukijan mieleen tule, että se taitaa merkitä jossain päin maailmaa loppulaulua jollekin tehtaalle tai tehtaille.

  Yritykset eivät yleensä julkaise niitä tietoja, joissa Suomea, Ranskaa ja Uruguayita verrattaisiin ja kerrottaisiin tuotannon kustannuksista ja voiton kertymistä. Oletukseni on, että Suomi ei voi tehdä todellisuudessa mitään saavuttaakseen Uruquayin kustannustason! Vaikka UPM saisi Kaipolan tehtaan maksamat paperimiesten palkat kokonaan takaisin valtiolta ja saisi kaikki Kaipolan tehtaan maksamat verot takaisin valtiolta, niin se tuskin riittäisi tuomaan Kaipolan tehdasta Uruquayin kustannustasoon. Lisäksi pitäisi vielä saa puu sinne tehtaalle vähintään 80 % alemmilla kustannuksilla. (Uruquayissa UPM viljelee puun omistamissaan metsissä ehkä suurelta osin.) Ehkä sekään ei vielä riittäisi. Ehkä pitäisi saada tehtaan käyttämä energia vielä ilmaiseksi. Mahtaisiko se jo riittää? Ei ehkä vielä sekään. (Nämä ovat hatusta vedettyjä oletuksia – ei siis faktaa!) En tiedä, millaisista kustannuseroista on kysymys todellisuudessa! Varmasti ne ovat merkittävät! Ei muutoin tuollaisia valtavia sijoituksia tehtäisi!

  Globaali maailmantalous on tällainen, suuryritysten isänmaa on aina siellä, missä sijoitettu pääoma tuottaa parhaan voiton! Muu ajattelumalli veisikin yrityksen varsin pian tappiokierteeseen ja konkurssiin! Kilpailijat joka tapauksessa toimivat tällä periaatteella – siinä on pakko vain pysyä mukana!

  Näin me toimimme yksityistaloudessakin; jos saamme kahvia tarjouksesta 3 pakettia 10 e, niin emme me osta sitä kahvia 4,35 e paketti toisesta kaupasta. Jos jossain meidän säästömme tuottavat 10 % tuoton, niin kyllä me valitsemme sen, emmekä tyydy enää siihen tavalliseen pankkitiliin, jossa me maksamme keskimääräiselle säästöllemme pankille jopa useiden prosentien kulut pienestä säästösummastamme.

  Mutta toki aina voi kysyä, mutta vastaukset joudumme yleensä etsimään itse. Tässä nyt joitakin vastauksia kysyjälle ja pääministeri Marinille myös!

  Ilmoita asiaton viesti

  • PekkaLehtinen1
   Pekka Lehtinen #3234514
   Vastaus kommenttiin: #3234417

   Uruquayihin rakennettava sellutehdas on maailman kilpailukykyisin tehdas mainitaan yhtiön omissa tiedotteissa. Kustannukset sellutonnia kohti noin 280 USD.

   Kustannustaso Suomessa lienee hyvin lähellä kriittistä rajaa eli noin kaksinkertainen. Sellun valmistuksessa puun hinnan osuus kustannuksista on noin 60 % luokkaa, prosessit aiheuttavat toiset noin 50 % kustannukset. Paperimiesten palkat ovat vain muutama prosentti kustannuksista, joten niillä ei juurikaan ole merkitystä. Polttoaineverojen osuus on myös aika vähäinen.

   Se mikä vaikuttaa on, että kauppaa käydään yleensä USD ja kustannukset kertyvät täällä Euro maissa Euroissa. Mitä korkeammalla Euron kurssi dollariin verrattuna on, sitä vähemmän kertyy kassan pohjalle euroja.
   Mikäli valuuttakurssi olisi ollut 1 e = 1 USD, tuskin olisi tarvinnut lopetamispäätöstä tehdäkään!

   Yhtiöllä on siis tulossa erittäin kannattava tehdas Uruquayihin. Yhtiö sijoittaa sijoitusvaransa/ottamansa lainat parhaiten tuottaviin hankkeisiin – se on ainoa peruste ja eihän muuta voi ollakaan! Omistajat haluavat juuri sitä parhainta tuottoa rahoilleen! Yhtiön johdon on toimittava noiden tavoitteiden mukaisesti.

   Ilmoita asiaton viesti