Lounema ENNEN Marinin kommentteja: ”Vastuu kuuluu Huoltovarmuuskeskukselle ja toimitusjohtajana minulle.” (päiv. 22.11.21)

Joiltain toimittajilta ja oikeiston edustajilta, jotka vimmaisesti yrittävät saada kaiken pääministerin syyksi, unohtuu tässä huoltovarmuuskeskuksen maskihankinnoissa ja ex-toimitusjohtaja Louneman tilanteessa tämä:

Kyse ei ollut alunperin rikosepäilyistä.

On jääty jotenkin jumiin tähän rikos -sanaan.

Esitutkinta suoritettiin ja syytettä ei nostettu eli katsottiin ettei rikosta tapahtunut. Se siitä.

Mutta kuten totesin, ei siitä ollut alunperin kysekään vaan HVK:n omien sääntöjen ja prosessien laiminlyönnistä ja siitä seuranneesta luottamuspulasta HVK:n johtoa kohtaan. Se ettei rikosta ole tapahtunut, ei poista sitä, että HVK:n omia sääntöjä ja prosesseja laiminlyötiin.

Sekin on syytä muistaa ja toimittajien tulisi ottaa selvää, että HVK:n tj. on työsopimussuhteinen, ei virkamies. Toimenkuva siis määritellään laissa:

8 a § (8.11.2013/765)

Valtioneuvosto ottaa Huoltovarmuuskeskukselle työsopimussuhteisen toimitusjohtajan.

(Laki huoltovarmuuden turvaamisesta).

Hänellä on vastuu johtamastaan laitoksesta ja sen toiminnasta ja luottamuksen ylläpitämisestä johtamaansa organisaatioon.

 

Marin HS:ssä 20.11.21 (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008419900.html):

”Muistelen tuota kevättä 2020 ja muistan hyvin silloisen toimitusjohtajan omat sanat. Hän itse tuolloin sanoi, että hän kantaa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty”, Marin sanoi toimittajille lauantaina Oulussa.

Tämä pitää täysin paikkansa. Näin tapahtui.

Unohtunut nimittäin, että Lounema sanoi ENNEN Marinin mitään luottamuspulakommentteja:

”Vastuu kuuluu Huoltovarmuuskeskukselle ja toimitusjohtajana minulle.”

https://www.aamulehti.fi/koronavirus/art-2000007437218.html

Eli jo ennen selvitystäkin (kts. alla) HVK:n johtaja kertoi HVK:n laiminlyöneen omia prosessejaan ja, että vastuu tästä kuuluu HVK:lle ja toimitusjohtajana hänelle.

 

Mitäs esim. Kokoomuksesta silloin sanottiin:

”Huoltovarmuuskeskuksen johto EI voi jatkaa samana tämän sekoilun jälkeen, jos harkinta pettää heti ensimmäisten käärmeöljykauppiaiden kohdalla!”

https://www.verkkouutiset.fi/hvkn-johto-ei-voi-jatkaa-samana/#3a6539d9

 

PÄIVITYS!

Huvittavimpia ovat toimittajat, jotka vaativat keväällä -20 HVK:n johdon eroa, mutta nyt tekevät Marinista jotain konnaa, vaikka hän vain esitti luottamuspulan samasta syystä kuin toimittajatkin.

Otetaan esimerkkinä Ilta-Sanomien Timo Haapala. Näin Haapala huhtikuussa -20:

”Potkut olivatkin paikallaan, kun paljastui, että Louneman johtama HVK junaili kauppoja kaiken maailman taloushamppareiden kanssa – kuten se kuuluisa suuren mustan pörssin pieni Eetu, tässä tapauksessa Tomi.”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006471628.html

Eli Haapalakin menetti luottamuksen HVK:n johtoon ilman mitään rikossyytteitä. Kuten Kokoomuskin.

Nyt hän sitten kirjoittaa juttuja, joissa Lounemalla ei ole ilmeisesti ollut mitään vastuuta johtamansa laitoksen toiminnasta ja Marinista luodaan jotain konnaa. Marinin kuulemma pitäisi pyytää anteeksi.

Varmasti vastuuministeriökin (STM) olisi voinut myös toimia paremmin maskihankinnoissa, mutta ko. hankinnat kuitenkin teki HVK ja sen virkamiehet laiminlyöden HVK:n omia sääntöjä/normaaleja prosesseja.

Päiv.loppu.

 

Työministeri pyysi HVK:n hallitusta tekemään selvityksen.

Lounema irtisanoutui.

Olivat olleet työministerin kanssa yksimielisiä, että HVK:n uskottavuus tulee palauttaa välittömästi.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006471246.html

 

HVK:n selvitys:

https://yle.fi/uutiset/3-11305255

On ihan selvää ettei Lounemalla olisi ollut edellytyksiä jatkaa.

 

Vasta tässä vaiheessa KRP aloitti esitutkinnan tukintapyyntöjen johdosta.

 

Joidenkin mielestä ilmeisesti HVK:n ex-toimitusjohtajalla ei ole mitään vastuuta mistään. Hän on kaltoinkohdeltu sankari. Ilmeisesti hankinnat tehneillä ja HVK:n OMIA sääntöjä ja NORMAALEJA hankintaprosesseja laiminlyöneillä virkamiehillä ei ole mitään vastuuta.

Itseasiassa pitää antaa tunnustusta Lounemalle, joka kantoi itsetoteamansa vastuunsa irtisanoutumalla.

 

On syytä myös muistaa, että HVK on itsenäisesti toimiva organisaatio, jota johtaa toimitusjohtaja (joka työsopimussuhteinen, ei virkamies) ja ohjaa sen oma hallitus. Saa toimeksiantoja esim. STM:stä ja vastaa itse operatiivisesta toiminnasta budjetin puitteissa.

Sekin on muistettava, ettei HVK:n ollut tarkoitus missään vaiheessa korvata sairaanhoitopiirien hankintoja vaan täydentää niitä ja tukea. Silloinhan ei ollut mitään yksikköä, joka hankkisi tällaisia. Ja piti saada nopeasti volyymit ylös. HVK valikoitui, koska olihan siellä huoltovarmuuteen liittyvää suojavälinehankintaa tehty. Volyymi toki sitten oli ihan eri. Nythän tällainen yksikkö on ja se on HVK:ssa.

 

+2
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes I stagger even myself with my genius" -Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu