Mikä on EU:n elvytyspaketti kriitikoiden oma vaihtoehto?

Kun tätä keskustelua tässä seurannut, niin tulee vaikutelma, että unohdettu täysin MIKSI tämä elvytyspaketti tehdään.

Elämme poikkeuksellista vaikeaa aikaa. Tilanne ei ole minkään yksittäisen maan huonosta taloudenpidosta johtuva (kuten Kreikan tilanteessa oli). Kyse on viruksen aiheuttamasta pandemiasta, joka on iskenyt joka puolelle maailmaa ja jyllää edelleen vahvana.

Myös Euroopassa tilanne kaikkea muuta kuin ohi.

Suomi on ottanut n. 20 miljardia velkaa oman kansallisen tilanteen paikkaamiseen.

Mutta eihän tällä meidän viennin ongelmaa ratkaista.

EU on Suomen tärkein vientimarkkina-alue.

Valtiovarainministeri Vanhanen kertoi viennin pudonneen muistaakseni n. -30% ja Saksaan, joka Suomen tärkeimpiä kumppaneita, peräti -50%.

Ei tarvitse olla taloustieteilijä ymmärtääkseen miten kriittisiä numeroita nämä ovat Suomen kannalta vientivetoisena maana.

Jos tämä tilanne jatkuisi pitkään ja EU kyykkäisi pitkään kitkuttelevaan taantumaan, sillä olisi järisyttävät vaikutukset Suomeen.

Ja kääntäen, jos EU alkaisi elpyä yhdessä, sillä olisi suora positiivinen vaikute Suomeen.

Onko elvytyspaketti sellainen, jonka Suomi olisi yksin laatinut diktaattorina? Ei ole.

Etenkin lainojen osalta Suomi ollut varsin tiukalla kannalla (esim. perustuslakivaliokunta).

EU:n oikeuspalvelu selvitti ja lausui, että silloinen komission ehdotus on pääosin EU:n perussopimuksen mukainen tietyin korjauksin. Laina ei sinällään riko sopimusta.

Oikeuskansleri näytti tämän jälkeen vihreää valoa hallituksen neuvottelukannoille ja myös perustuslakivaliokunta piti niitä oikeansuuntaisina ja, että oikeuspalvelun lausunto hälvensi osin niitä huolia joita oli.

Tuli pyrkiä rajoittamaan lainaa tukiin. Näin toimittiin ja lainat tulivat merkittävästi alas. Nyt tuki-laina suhde lähes 50-50. Ei liene ollut realistista odottaa, että lainat siitä poistuisivat.

Tuli pyrkiä tarkkarajaisuuteen. Toteutui.

Tuli pyrkiä määrittämään vastuut tarkkarajaisesti. Toteutui. Nimenomaan Suomen vaatimuksesta kirjattiin enimmäisvastuut eli Suomi olisi vastuussa ainoastaan ennaltamääritellystä osuudesta teoreettisessa tilanteessa, että joku/jotkut maat jättäisivät maksamatta.

Etenkin Perussuomalaiset levittävät väitettä, että Suomi vastaisi muiden maiden veloista.

Ei pidä paikkaansa.

Tämän voisi kysyä kääntäen, vastaako esim. Espanja Suomen ottamasta n. 20 miljardin velasta koronakriisin aiheuttamiin vahinkoihin?

Ei vastaa.

Samoin Suomi ei vastaa Espanjan omista veloista ja velvoitteista.

Onko elvytyspaketti täydellinen Suomelle? Ei varmaankaan ole.

Onko EU:n, Suomen tärkeimpänä vientimarkkinana, elpyminen äärimmäisen tärkeää Suomelle? Kriittisen tärkeää.

Ehkä oikeampi kysymys tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on kysyä, onko elvytyspaketti isossa kuvassa sellainen, jonka kanssa voidaan elää?

Sen sijaan, että keskityttäisiin vain kyselemään, onko siinä lainaa vai ei?

On myös puhuttu, että EU:n luonne muuttuu. En näe, että elvytyspaketin osalta olisi tässä kovinkaan dramaattista. Etenkin, jos ja kun, se on tarkkaanrajattu ja kertaluontoinen tähän koronakriisiin osoitettu, kuten näyttäisi. Ymmärtääkseni paketti olisi käytössä seuraavan kolmen vuoden ajan eli se ei olisi mikään päälle jäävä raha-automaatti.

Mikä on se vaihtoehto?

En ole havainnut hirveästi annetun.

Paketin sisältöön puututtu mm. Kokoomus, etenkin lainojen osalta, mutta tässä palaan siihen, että ei liene realismia ollut odottaa, että lainat siitä olisi poistuneet.

Mikä on Persujen vaihtoehto? Kansallisesti on otettu velkaa, mutta ei se viennin ongelmaa ratkaise.

Onko vaihtoehto erota EU:sta? Jos on, kertokaa se ja tehkää aloite. Muuten se on tyhjän huutelua. Tulee enemmänkin vaikutelma, että pidetään kovasti ääntä, mutta ei tehdä mitään. Laura Huhtasaari ainakin haluaa Suomen eroon Eurosta. Tehkää aloite vai onko pelkkää puhetta?

Onko vaihtoehto olla tekemättä mitään koko EU:n tasolla? Että jokainen vain kyyhöttää omissa nurkissaan ja toivoo parasta?

Lopetan siihen mistä aloitin.

On syytä pitää kirkkaana mielessä MIKSI tätä nyt jumpataan kasaan, MISTÄ JOHTUU tämä tilanne. Ei Suomi ole ottanut 20 miljardia velkaa lämpimikseen. Samoin ei EU tee elvytyspakettia huvin vuoksi.

Jokainen voi kysyä itseltään, jos Suomen oman sisäisen tilanteen ja sisämarkkinoiden putoamisen päälle rojahtaisi iso, lihava, pitkä viennin taantuma meidän tärkeimmälle vientimarkkinalle, mitä seurauksia sillä olisi?

Kyllä tässä tällainen maallikkokin tajuaa, että olisi vaikeita aikoja edessä.

 

 

+6
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu