Nahkatakkinen lady johtaa esimerkillisesti (+oma Nato kanta).

Kun Sanna Marinista tuli pääministeri Antti Rinteen jätettyä tehtävät, lähes välittömästi iski koronapandemia.

Muistamme mustiin pukeutuneen vakavailmeisen ja selkeästi puhuneen pääministerin, joka ilmestyi ruutuihimme tiedotustilaisuudesta toiseen kertomaan ei niin miellyttävistä toimista ja rauhoittelemaan kansaa.

Hallituksensa kanssa on hoitanut koronakriisiä varsin hyvin isossa kuvassa. Velkaa otettiin, mutta sekin kerrottiin miksi. Sillä tuettiin voimakkaasti yrityksiä, kuntia, ihmisiä, jotta vältyttäisiin työttömyysaallolta, konkurssiaallolta. Tässä onnistuttiin. Myös tautia hoidettiin suhteessa muihin hyvin. Näin on arvioineet ulkopuolisetkin tahot.

Nyt työllisyys ennätyslukemissa, isoja investointeja tulee jne.

Ja myös on huomioitu ne kaikkein vähiten saavat/heikoimmassa asemassa olevat (mm. toimeentulotuen väliaikainen korotus ja nyt indeksitarkistuksen aikaistaminen mm. työttömyystukeen, josta kiitän ihan omalta kohdaltani).

Samalla on toteutettu hallitusohjelmaa. On toteutettu sote. On laajennettu oppivelvollisuutta ja tehty toiseesta asteesta maksuton (auttaa monia pienituloisia perheitä), on panostettu koulutukseen, tutkimukseen, tieteeseen, korkeakoulujen aloituspaikkoja lisätty, perhevapaauudistus saatiin valmiiksi, hoitajamitoitus tulee lakiin, Sipilän hallituksen aktiivi(leikkuri)malli heitettiin romukoppaan, indeksijäädytykset purettiin, eläkkeitä nostettiin ennen koronan iskua Rinteen lupauksen mukaisesti (koskaanhan ei mitään könttäsatasta luvattu, sen voi käydä lukemassa Rinteen vappupuheesta (tummennukset omat): ”Lupaan 100€ nettona kuukaudessa USEAMMAN VUODEN ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400€ eläkkeisiin…. SDP:n lähtökohtana on, että näitä uudistuksia toteutetaan -totta kai- julkisen talouden kestävyyden rajojen sisäpuolella. Toteuttamista tulee vaiheistaa ja ennen esitysten lopullista tekemistä kaikki niiden vaikutus ja vaikuttavuus pitää selvittää).

https://sdp.fi/fi/blog/puheenjohtaja-rinteen-vappupuhe/

jne., joitakin mainitakseni.

 

Nyt sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Ja tullut vaikutelma, että Marin on noussut vielä uudelle tasolle.

Hän ei kiertele, hän puhuu suoraan ja puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. On sitten areena kotimainen tai ulkomainen. On heittänyt ns. suomettumisen viimein romulaariin. Ei ole kierrellyt arvioissaan Venäjästä tai Putinista.

On kertonut mitä nyt pitäisi tehdä, ei vain Suomessa vaan EU:ssa. Venäjä riippuvuudesta pitää päästä irti, vaikka se tuo hankaluuksia. Joillekin enemmän kuin toisille, mutta silti. Kaasu ja öljy on otettava pakotteisiin mukaan ja tehtävä irtiotto. Muuten välillisesti tuemme Venäjän sotakoneistoa.

Olen aivan varma, että Suomen kanta ja ääni tulee kuuluviin myös EU pöydissä. Ei varmasti jää siellä hiljaiseksi hän.

Moni ihmetteli loppuvuodesta kun hän ei ottanut koronaryhmän johtajuutta itselleen. Syy oli Venäjä ja huolestuttavat viestit Ukrainaa kohtaan. Keskittyi siihen.

Hyökkäyksen alettua ja Nato keskustelun alettua julkisesti laajemmin, on ollut harvinaisen selkeäsanainen siitä mitä nyt tapahtuu, mitkä ovat prosessit ja mistä ne johtuu. Ja kertonut myös, että päätöksien aika on tullut ja niitä pitää kyetä tekemään. Samalla korostanut tärkeää avointa keskustelua ja kysymysten esittämistä.

Marin asteli Ruotsiin nahkatakissa ja kertoi selkeästi mitä nyt tapahtuu ja miksi. Hän kertoi, että Suomi tekee nyt näin. Toivoi, että Ruotsi tulisi jotakuinkin samassa aikataulussa, mutta emme jää odottelemaan. Ruotsalaiset alkoivat toivoa häntä myös Ruotsin pääministeriksi. Eräs toimittaja kommentoi Marinia tiedotustilaisuudessa, että klarhet till klarhet eli selkeyttä selkeyden perään – selkeydestä selkeyteen.

Toki, joku setä taas keskittyi hänen ulkonäköönsä ja pukeutumiseensa, mutta siihen hän varmaan tottunut Suomessa kautensa aikana kun jokaista asiaa juoksulenkeistä fetapiirakkaan tölvitty.

Hänen nahkatakkinsa oli symboli sille, että Suomi tekee nyt omat ratkaisunsa. Mitä siitä, mitä joku siitä ajattelee. Siihen ei vaikuta Venäjä, Ruotsi tai kukaan muukaan. Suomi on itsenäinen ja toimii kuten itse parhaakseen näkee ja omassa aikataulussaan kenenkään siihen puuttumatta.

Tämä on kuin aikoinaan Tampereen valtuuston raitiovaunukeskustelu, tuleeko vai ei, jonka hän laittoi ojennukseen puheenjohtajana.

Mitä tällainen tavallinen haluaa tällaisessa tilanteessa?

Sitä, että ollaan selkeitä, puhutaan suoraan ja asioiden oikeilla nimillä. Tämä on prosessi, näin se etenee ja tästä se johtuu (Venäjä).

Marin on johtanut Suomea ulos koronapandemiasta. On hyvin lähellä, että johtaa Euroopassa olevan sodan keskellä Suomen Natoon välittämättä Venäjän uhkauksista ja saneluyrityksistä. Suomi tekee itse ratkaisunsa, ei Venäjä ja niitä ei sanele Putin.

Samalla hän kertoo mitä EU tasolla pitäisi nyt vielä tehdä, nykyinen ei riitä (mm. Ylen Ykkösaamussa: https://areena.yle.fi/1-50971029 ).

Tässä myös hyvin laaja ja oiva haastattelu Iltalehdestä: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b4ff9c86-fce4-4eef-9a04-5c233de59ccc

”Emme voi valita niitä olosuhteita, joissa joudumme toimimaan, vaan me voimme vain valita, miten toimimme niissä. Itse näen, että jos tilanne vaatii, päätöksiä pitää pystyä tekemään.”

 

Aina kriiseissä ja etenkin tämän tason kriiseissä, joita nyt todistamme, kaivataan johtajuutta.

Nyt sitä on tarjolla.

Nahkatakkinen lady johtaa selkeydellä, suoruudella ja tekemällä asiat oman näköisesti. Koko kautensa on ollut yhtä poikkeusoloja ja historiallisia ja poikkeuksellisia kriisiaikoja. Voin vain kuvitella sen työn määrän ja vastuun mikä on ollut ja on. Ja näkeehän sen hänestä välillä kun päivän päätteeksi vielä jossain tv-ohjelmassa keskustelemassa, että pitkä päivä alla.

 

Tässä videossa Vesku, Spede ja Simo havainnollistavat kuinka Venäjä on hyvin hyvin vihainen Suomesta Natossa, mutta mitä sitten?

Vesku ja Spede ovat Putin ja Medvedev, Simo on Marin:

Tämä pätkä on pitemmästä sketsistä, jossa on kyse ilmatilaloukkauksista. Löytyy Youtubesta.

 

ps.

Vaikka tämä teksti keskittyi pääministeriin, niin samaan hengenvetoon on todettava ettei hän ole yksin. Kaikki keskeiset toimijat vetävät hienosti. Tasavallan presidentti Niinistö omalla kokemuksellaan, suhteillaan ja arvovallallaan. Ulkoministeri Haavisto on aivan omimmillaan ulkoministerinä ja puolustusministeri Kaikkonen on ollut jämäkkä hommassaan. Ja myös Eurooppa- ja omistajaohjaus ministeri Tuppurainen.

Tasavallan presidentti ja pääministeri ovat ne keskeisimmät henkilöt Nato prosessissa ja kriisin keskellä.

 

————————–

Samalla kerron tässä oman Nato kantani. Aiemmassa kirjoituksessa pohdiskelin molempia vaihtoehtoja, plussia ja miinuksia.

Olen tullut tulokseen, että, vaikka kynnys hyökkäämiseen Suomeen on jo melko korkea nytkin (en usko, että Venäjällä samanlaista harhakuvitelmaa on kuin selkeästi ollut Ukrainasta), niin Natossa se kynnys olisi vielä isompi, ehkä ratkaisevan iso. Kummastakin vaihtoehdosta löytyy omat plussat ja miinukset, mutta Natossa ne plussat ovat miinuksia isommat ja ei-Natovaihtoehdon plussia isommat.

Joten omalta osaltani lähtee tuki presidentille ja pääministerille Naton jäsenyyshakemukseen.

Ja kiitän hienosta, vaativasta ja raskaasta työstä, jota olette tehneet niin pandemian aikana kuin nyt Ukrainan sodan puhjettua. Vaatii jaksamista ja tyyneyttä kaaoksen keskellä, johon kaikista ei olisi.

+12
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes I stagger even myself with my genius" -Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu