Onko epäluottamuslauseessa valehtelu rangaistavaa? (Persut/Henriksson)

Epäluottamuslause lienee virallinen dokumentti.

Onko siinä valehtelu rangaistavaa?

Perussuomalaiset jättäneet epäluottamuslauseen oikeusministeri Henrikssonille kuntavaalien siirtämisestä.

He sanovat siinä:

 

vakuuttanut, että epidemiatilanteesta riippumatta vaalit voidaan järjestää”. Näin väittää Halla-aho.

Tämä väite ei pidä paikkaansa. Näin Henriksson ei ole sanonut.

Näin joulukuussa.

Hän on sanonut, että lähtökohta on, että vaalit järjestetään ajallaan. Tilanteen pahentuessa asiaa voidaan joutua arvioimaan uudelleen. Näin toimii vastuullinen päättäjä. Kykenee muuttamaan omaa kantaansa tilanteen muuttuessa. Ei olisi järkevää eikä vastuullista järjestää vaaleja epidemiatilanteesta riippumatta, vaikka ne teknisesti pystyttäisiinkin. Näin on myös todettu. Ne pystyttäisiin järjestämään, mutta kuinka järkevää ja vastuullista se olisi näin epävarmassa tilanteessa? Ei kovin.

Tilanne on pahentunut merkittävästi tämän ns. brittimuunnoksen seurauksena. Se on tuonut uuden epävarmuuden tilanteeseen. Olemme uusissa ennätyslukemissa tartuntojen suhteen muutamaa viikkoa ennen alkuperäistä päivämäärää.

Tämä on se syy miksi vaalit siirrettiin. Pahentunut tautitilanne ja ettei kaikille voitaisi taata mahdollisuutta äänestää:

https://www.lansi-uusimaa.fi/uutissuomalainen/3984316

Perussuomalaiset väittää ettei toimiin olisi ryhdytty vaalien järjestämiseksi ajallaan. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Toimia on valmisteltu ja jo viime kesästä asti ja 1.10.20 kuntiin lähtenyt ohjauskirje eli Henriksson puhunut totta antaessaan ymmärtää, että toimiin ryhdytty jo syksyllä (kts. alla oikeusministeriön muistio).

https://www.kaleva.fi/oikeusministeri-henriksson-ylelle-kuntavaalit-vois/3399711

Kun vastuuterveysviranomainen sanoo vaalien järjestämiseen liittyvän huomattavia riskejä, niin eikö olisi täysin vastuutonta puskea väkisin eteenpäin, vaikka mahdollisuus on järjestää terveysturvallisemmassa ajankohdassa, jota myös terveysviranomaiset suosittavat?

https://www.is.fi/politiikka/art-2000007845055.html

Näin Henriksson ennen THL:n arvioita, jotka sitten johtivat osaltaan vaalien siirtoon (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007829384.html):

Oleellinen sana ”kokonaistilanne”.

Oikeusministeriön muistio kuntavaalien järjestämisestä. Kannattaa lukea: https://oikeusministerio.fi/documents/1410853/4750802/Oikeusministeri%C3%B6n+muistio+kuntavaalien+j%C3%A4rjest%C3%A4misest%C3%A4+Covid-19+pandemian+aikana.pdf/fa15270a-d148-dd9c-529a-9650b5d923ff/Oikeusministeri%C3%B6n+muistio+kuntavaalien+j%C3%A4rjest%C3%A4misest%C3%A4+Covid-19+pandemian+aikana.pdf?t=1615057860531

 

Perussuomalaiset väittävät epäluottamuslauseessa oikeusministeriön kehottaneen vaalilautakuntia rikkomaan lakia. Väite ei pidä paikkaansa.

He viittaavat tähän:

Tämä on jo selvitetty mistä oli kyse (https://demokraatti.fi/mita-kunnissa-tapahtuu-tanaan-ei-oikeusministerio-sellaista-ole-sanonut-etta-rikkokaa-lakia/):

 

Oikeusministeriö on  julkaissut myös tiedotteen aikatauluista:  https://oikeusministerio.fi/-/kuntavaalien-jarjestelyt-jatkuvat

”Esityksen mukaan ehdokasasettelua jatketaan 4.5. asti. Oikeusministeriö odottaa eduskunnan ratkaisua ennen valtakunnallisen ehdokasrekisterin perustamista. Tehdyt ehdokashakemukset pysyvät voimassa myös uuden lain voimaantullessa, elleivät vaaliasiamiehet tee niihin muutoksia.”

Persut väittävät (https://yle.fi/uutiset/3-11848018) ”Perussuomalaisten mukaan siirtoa ei ole tarkoituksenmukaista vastustaa, kun niitä ei voida järjestelyjen puutteessa huhtikuussa kuitenkaan järjestää.

Tämäkin on potaskaa. Kuten yllä tuli selvitettyä. Syy oli pahentunut tautitilanne, virusmuunnos ja siihen liittyvät riskit vaalien kohdalla. Vastuu terveysviranomaisten arviot.

Tämä liittyy siihen kun perustuslakivaliokunnassa kannattivat vaalien siirtoa:

Kaksinaamaista politikointia.

 

Eli summauksena; Perussuomalaisten epäluottamuslause perustuu valheellisille väitteille. Luulisi, että tällaisesta olisi jotain seuraamuksia vai voiko virallisessa epäluottamusdokumentissa väittää mitä sattuu?

 

 

 

 

+2
Käyttäjäkuva
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu