Perussuomalaiset, KD ja osa Kokoomuksesta pitää tärkeämpänä saada loukata ihmisarvoa kuin ihmisarvoa itseään

Perussuomalaisten kansanedustaja Mäenpään rasistisista puheista tehtiin esitutkinta ja sen jälkeen poliisi katsoi, että on syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Mäenpää lausui valtiopäivillä rasistista tekstiä. Vertasi turvapaikanhakijoita haitallisiin vieraslajeihin.

Ymmärtääkseni valtaosa perustuslakiasiantuntijoista oli sitä mieltä, että ei pitäisi estää normaalia rikosprosessia ja, että syytesuojan voi poistaa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on päättänyt, että kansanryhmää vastaan kiihottaminen ei kuulu sananvapauden alle, on vakava rikos ihmisoikeuksia kohtaan.

Perustuslakivaliokunta on myös katsonut ettei kiihottaminen kansanryhmää kohtaan nauti sananvapauden suojaa.

Perustuslaki 6§:

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

En pidä hyväksyttävänä perusteena, että on kansanedustaja. Nythän Persut, KD ja osa Kokoomuksesta asettavat henkilön eri asemaan lain edessä.

Perustuslaista myös: Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä.

Tämän maininnan kanssa Persuilla on suunnattomia vaikeuksia (kts. mm. some).

——————————-

Perussuomalaisten linjan ymmärrän. Hehän ovat vaatineet kiihottaminen kansanryhmää kohtaan -lain poistamista. Se avaisi väylän heille avoimelle rasismille.

Perustuslaissa sanotaan, että ”Kansanedustajaa ei saa estää hoitamasta edustajantointaan.”… ”ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut.”

Nythän jo Perussuomalaiset voivat estää prosessin. Jos ja kun näin käy, se tarkoittaa, että poliisin arvio ”syytä epäillä rikoksesta”, jää voimaan.

Jos eduskunta antaisi suostumuksen, sehän ei välttämättä tarkoittaisi syytteen nostamista ja, jos nostettaisiin, häntä ei välttämättä tuomittaisi. Hän on syytön siihen asti kun tuomioistuimessa tuomio annetaan. Jos tämä prosessi estetään, Mäenpään ylle jää roikkumaan ”syytä epäillä rikoksesta”.

Perustuslakivaliokunnan lausunto on hyvä. Kyllä lait tulee koskea myös kansanedustajia ja ei pitäisi estää normaalien prosessien läpivientiä. Ihmisarvo menee sananvapauden edelle:

”Parlamentaarista immuniteettia ei ole tarkoitettu ulotettavaksi rikollisen toiminnan suojaksi. Sitä ei myöskään ole tarkoitettu eduskunnan valtiopäivätoiminnan käyttämiseen ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden loukkauksiin”.

Perussuomalaiset, KD ja osa Kokoomuksesta pitää tärkeämpänä saada loukata ihmisarvoa kuin ihmisarvoa itseään.

————————————

Halla-aho Jessikka Arolle:

Ehkä pitäisi alkaa kuunnella itseään, vai mitä Jussi?

+4
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes My Genius... It's Almost Frightening" - Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu