Potilasturvallisuuslaki vs. lakko-oikeus.

Ensimmäiseksi. Lakko-oikeus on.

 

Tiedotustilaisuudessa (kts. lopusta) avattiin potilasturvallisuuslakia ja monelta etenkin twitteristiltä tainnut jäädä katsomatta tai sitten tunne vie ja mitään siinä sanottua ei uskota, koska oma fiilis sanoo toista.

Lain voimaan tullessakin uudelleenjärjestelyt ja neuvotteluratkaisut ovat aina ensisijaisia eli siis suojelutyöstä.

Se ei rajoita lakko-oikeutta enempää kuin arvioitu suojelutyön tarve (arvion tekee lääkäri).

Eli esimerkiksi tässä kuvassa annettu tilannekuva,

jossa Pirkanmaalla suojelutyöstä on saatu sovittua ja se on toteutunut sovitun tarpeen mukaan. Tässä tapauksessa potilasturvallisuuslakia ei voisi soveltaa.

Pohjois-Pohjanmaalla on saatu sovittua suojelutyöstä, mutta se on kuitenkin toteutunut 85-90%’sti. Tällaisessa tilanteessa lakia voitaisiin soveltaa täyttämään puuttuva 15-10%’a tarpeelliseksi arvioidusta suojelutyöstä. Ei enempää.

Jos suojelutyöstä ei saada sovittua tai se ei vastaa tarvetta hoidon turvaamiseksi, niin lakia voitaisiin soveltaa sen määrän turvaamiseksi, joka arvioidaan suojelutyön tarpeeksi. Ei enempää.

Kuten ylempänä olleessa kuvassa todettiin; laki ei rajoita lakko-oikeutta enempää kuin on jo olemassa olevan suojelutyösääntelyn tarkoitus.

Jokainen voi miettiä omalta kohdaltaan. Jos saisit esim. aivoverenkiertohäiriön, joka vaatisi välitöntä tutkimista/hoitoa, niin kumpi siinä menisi edelle? Se, että tulet hoidetuksi vai lakko-oikeus?

Tai saat sydänkohtauksen?

Tästä laissa on kyse.

Jos suojelutyöstä saadaan sovittua ja sen tarve toteutuu, lakia ei sovelleta. Lakia voitaisiin soveltaa ainoastaan turvaamaan arvioidusta vajaaksi jäävä osa.

 

Ministerillä/ministeriöllä on myös velvollisuus valmistella ja turvata hoidon turvaaminen, jos siitä ei saada sovittua tai se ei toteudu.

Perustuslaki 7§:

”Jokaisella on oikeus elämään”

Perustuslaki 19§ momentti 3:

”Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.”

Ministeri Linden olisi aika pian entinen ministeri, jos hän ei tekisi mitään. Jos hän vain heittelisi lyijykyniä kattoon toimistossaan kuin Fox Mulder X-Filessä.

Ministeri Lindenillä ja ministeriöllään on velvollisuus toimia, jos muuten potilasturvallisuutta/suojelutyötä ei saada arvioidulle minimitasolle ja, että se toteutuu.

Katsokaa tämä tiedotustilaisuus. Selviää paljon. Ei tarvitse öyhöttää.

0
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes I stagger even myself with my genius" -Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu