Toimittaja Lauri Nurmi (Iltalehti) lietsoo hallitusta ja terveysviranomaisia vastaan keskellä heikentyvää pandemiaa.

Nurmi kirjoittaa https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c4e9d16d-0405-47eb-aa42-bc8a29371716 :

”Hallitus haluaa kieltää lasten ja nuorten harrastukset. Sitä käytännössä tarkoittaa valtioneuvoston perjantai-iltana julkaiseman tiedotteen seuraava kohta:

”Kunnat ja aluehallintovirastot ohjataan varmistamaan, että kaikki välttämättömät, sisätilojen käyttöä ja tilaisuuksia koskevat rajoitukset kaikissa riskiluokissa on otettu leviämisalueilla käyttöön tartuntatautilain 58 g § mukaisesti, mukaan lukien lasten ja nuorten harrastustoiminta. Matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää.””

Ei se sitä käytännössä tarkoita. Ei myöskään ”halua” kieltää.

Nurmelta jäänyt huomaamatta kaikkein olennaisin sana; ”välttämättömät”.

Hallituksen suositus, ei siis päätös, tarkoittaa käytännössä, että ohjataan ottamaan koko työkalupakki käyttöön tarvittaessa. Olennaisin sana on ”välttämättömät”. ARVIOT ja PÄÄTÖKSET näistä tekee kunnat/tartuntatautilääkäri ja aluehallintovirastot VIRKAVASTUULLA.

Esittääkö toimittaja Nurmi, että mikäli alueella katsotaan välttämättömäksi esim. rajoittaa harrastustoimintaa tautitilanteen johdosta, niin heidän ei kuitenkaan pitäisi niin tehdä, kun kirjoittaa näin?:

”Aveilla ja eri alueiden paikallisilla viranomaisilla on nyt suuri vastuu siinä, että ne eivät lähde kieltämään lapsilta harrastuksia”

Eikö tämä olisi virkavastuun rikkomista?

Käytännössä toimittaja ohjaa alueiden terveysviranomaisia rikkomaan virkavastuutaan.

Onko toimittaja Nurmella kovempaa terveysalan asiantuntijuutta kuin alueiden terveysviranomaisilla, jotta voi tällaista esittää etukäteen?

Toistetaan vielä.

Hallituksen koronaryhmän linjaukset EIVÄT olleet päätöksiä vaan suosituksia ottaa koko työkalupakki käyttöön. ARVION ja PÄÄTÖKSET mitä sieltä otetaan käyttöön tekevät kunkin alueen vastuutahot virkavastuulla (kunnat/tartuntatautilääkäri ja Avit) perustuen arvioon ko. alueen tilanteesta.

Koronaryhmän linjaukset perustuvat esim. THL:n arvioihin ja katsaukseen tautitilanteesta. Ja miksi linjauksia tehtiin; ”Nopeasti heikentyneen tautitilanteen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisen vuoksi” (kts. tiedote tekstin lopussa). Esim. valtakunnallista etäopetussuositusta ei annettu juurikin THL:n arvion pohjalta.

Hämmentävää on se, että monella tuntuu olevan edelleen käsitys, että hallitus päättäisi näistä tällaisista rajoituksista, vaikka tässä on jo kaksi vuotta jumpattu näitä.  Eli esim. nyt tehdyt linjaukset olisivat olleet päätös ja nyt kaikkialle tulisi harrastuskielto. Ei. Valtioneuvostolla on käytännössä ainoastaan rajojen toimet ja ravintolat. Muut päätökset ovat alueilla. Hallitus antaa suosituksia kuten esim. nyt tueksi alueiden toimintaan, mutta alueilla tehdään ko. alueen tilanteen mukaiset arviot ja päätökset.

Onko jonkun mielestä siis huono asia tällaisessa tilanteessa, että otetaan koko työkalupakki käyttöön? Ja sieltä käyttöön sitten ne, jotka alueilla katsotaan välttämättömiksi?

Nurmi väittää:

”Näköpiirissä ei myöskään olisi mitään päivämäärää, jolloin lasten harrastuskielto purettaisiin.”

Tämähän ei pidä paikkaansa. Jos alueiden vastuuviranomainen tekisi tällaisen rajoituspäätöksen, se määriteltäisiin tietylle ajalle.

 

Nurmi lietsoo hallitusta ja terveysviranomaisia kohtaan:

”Odotettavissa on laajamittainen vastareaktio, kun ihmiset alkavat sisäistää, mitä hallitus on esittänyt.”

Mikäli tulisi päätös jollain alueella sen vastuuviranomaisten toimesta esim. harrastustoiminnan kiellosta, se perustuisi näiden vastuuviranomaisten arvioon toimen välttämättömyydestä ko. alueella ja päätös tehtäisiin virkavastuulla.

Toimittaja Nurmen mukaan heidän pitäisi ilmeisesti rikkoa virkavastuutaan ja jättää tekemättä päätökset, vaikka arvioisivat ne välttämättömiksi.

Nurmen kirjoitushan ei kohdistu käytännössä hallitukseen, vaikka hän sen sellaiseksi on laatinut.

Se kohdistuu alueiden terveysviranomaisiin, jotka tekevät päätöksiä virkavastuulla ja toimittaja kirjoituksessaan alkanut ohjailemaan heitä.

Hallituksen suositukset ovat alueiden viranomaisten tueksi omalle toiminnalleen. Hallitus ilmaisee tukensa kaikille ”välttämättömille” toimille. Tämä on tärkeää tällaisessa tilanteessa.

 

Pidän hyvin kyseenalaisena tällaista toimittajan harrastamaa lietsomista keskellä heikentyvää pandemia tilannetta.

Minulla ei ole asiantuntijuutta arvioida jonkun toimen välttämättömyyttä tällaisessa pandemiassa tai terveyteen liittyviä asioita ylipäätään.

Eikä taida olla toimittaja Nurmellakaan, joten jospa jätetään ne arviot ja päätökset niille, joilla sitä on (lue teksti uudelleen, jos ei jäänyt päähän keitä he ovat).

Ja kuten tässä, niin nämä samat tahot myös purkavat rajoituksia kun ei enää ole välttämättömiä:

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/1a205a03-8baf-49bd-802b-bdf47792623b

————————

https://valtioneuvosto.fi/-/10616/koronaministerityoryhma-suosittaa-lisarajoituksia-koronatilanteen-vuoksi

 

+6
MikaHyvrinen1
Kuopio

"Sometimes I stagger even myself with my genius" -Jeremy Clarkson

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu