Entinen mestari ja hänen perintöprinsessansa

Luin joskus Kanavasta Unto Hämäläisen arvostelun Jussi Halla-ahon elämäkerrasta. Arvio vaikutti pätevältä niin kuin kirjakin. Hauskaa oli huomata, että toimittaja käytti Suomen sisusta samaa vertausta, jota minkäkin olen käyttänyt: käenpoika. Perussuomalaiset olivat hauskempi porukkaa silloin kun Ohukainen ja Paksukainen vielä paiskoivat toisiaan täytekakuilla. Timo Soini aliarvioi Halla-ahon, kun luuli että sekin on pelkkä pelle. Mielenkiintoista oli että Halla-ahon teksteissä on toistuvana teemana juutalaisvastaisuus. Minä kun luulin natsien karttelevan Jussia siksi kun se ei ole tarpeeksi antisemitistinen.

Soini kompastui omaan opportunismiinsa, kaikki kävi, kunhan pääsi ministeriksi. Soinin opportunismista todistaa hänen edellinen teoksensa Populismi-kirja, jossa tämä pyrkii tutkimaan populismia paremmin kuin alan tutkijat. Satasivuisessa kirjassa Soini viittaa itseensä 62 sivulla. Kirja on muutenkin sekava pamfletti. Voimme kysyä olisiko Suomessa olemassa nykyisenkaltaista rasistista populistista oikeistoa ilman Soinin opportunismia. Soini itse sanoo parlamentarisoineensa tyytymättömyyden. Minä en oikein usko tähän, parempi arvio olisi, että Soini pyrkyryydellään avasi Pandoran lippaan kannen.

Halla-ahon mielestä ”Suomi ei saa olla koko maailman sosiaalitoimisto, johon kuka tahansa voi lampsia sisään röyhkeine vaatimuksineen”. No eihän Suomi sitä ole, eikä ole koskaan ollut. Suomen pakolaispolitiikka on aina ollut tiukkaa, ja vuoden 2015 poikkeuksellisen suuri määrä turvapaikanhakijoita pani Suomen vetämään rajoja pikku paniikissa vielä tiukemmiksi. Ylipäätään vetovoimatekijöistä puhuminen on joko tietämättömyyttä tai tahallista sumutusta. Kyllä ne työntövoimatekijät ovat ratkaisevia. Lopettakaa sodat ja nälänhätä ja pankaa ilmastonmuutos kuriin, niin loppuvat pakolaisetkin. Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Vielä helpompaa on kiljua ”rajat kiinni” aivan kuin se olisi jokin ratkaisu (tai edes mahdollista).

Siihen nähden, miten paljon Halla-aho ja hänen perintöprinsessansa Riikka Purra on maahanmuuttajista paasannut, on ihmeellistä, miten yksipuolista tuo paasaus on ollut. Vai muistaako joku Halla-ahon tai Purran joskus sanoneen maahanmuuttajista jotain myönteistä? Tai esittäneen jotain ratkaisuja esiin nostamiinsa ongelmiin?

Halla-ahon ja hänen perintöprinsessansa kannattajat mielellään väittävät, että heidän ansiostaan maahanmuutto on noussut keskustelunaiheeksi, mutta se ei ole totta. Heidän ansiostaan ihmiset ovat kaivautuneet poteroihinsa rintamalinjojen molemmin puolin ja huutavat sieltä toistensa ohi. Kukaan ei kuuntele eikä keskustele.

+11
MikaLamminp

Olen julkaissut teokset Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu