Euroopan laitaoikeisto on Putinin taskussa

Oras Tynkkysellä (vihr) oli Facebook-sivullaan mielenkiintoisia havaintoja äsken käydyistä eurovaaleista:
”Ranskassa äärioikeiston Rassemblement national sai parlamenttiin lähes yhtä paljon paikkoja kuin keskustaoikeisto, keskustavasemmisto ja liberaalit yhteensä. Unkarissa Orbánin Fidesz sai yksin lähes puolet maan paikoista.”
Aiemmin se oli oli yli puolet. Fideszin ääniosuus Unkarissa putosi 52 prosentista 44 prosenttiin. Törkeän paljon se on yhä, koska Unkarin media on kokonaan Fideszin örkin hallussa,
Oras Tynkkynen: ”Saksassa AfD kasvatti paikkamääräänsä noin puolella, vaikka jopa monet äärioikeistolaiset puolueet kieltäytyvät yhteistyöstä sen äärimmäisyyden takia. Nämä äärioikeiston tulokset enteilevät hankalia aikoja sekä europarlamentissa että maiden kansallisissa vaaleissa, joista Ranska on heti seuraavana.”
Äärioikeiston voitto – jota ei onneksi ihan pelätyssä laajuudessa tullut – olisi merkinnyt Venäjän voittoa eurovaaleissa. Niin Ranskan kuin Saksankin laitaoikeisto on Venäjän talutushihnassa.

”Tänä keväänä Kansallinen liittouma alkoi maksaa pois venäläiseltä pankilta saamaansa lainaa. AfD:n kärkieh­dokkaat nousivat uutisiin ennen vaaleja, kun Maximilian Krahin ja Petr Bystronin epäiltiin ottaneen rahaa venäläiseltä propagandaverkostolta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut puolueet puhumaan aiempaa varovaisemmin Venäjästä. Vielä vuonna 2017 Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen vieraili Moskovassa kättelemässä presidentti Vladimir Putinia ennen Ranskan presidentinvaaleja.”

Venäjälle myönteiset voimat vahvistuivat – kesän iso kysymys on, pystyvätkö ne yhteistyöhön – Suomenkuvalehti.fi

”Vihreän ryhmän paikkamäärä putosi selvästi viiden vuoden takaisesta, joka toki olikin kaikkien aikojen paras tulos”, Oras Tynkkynen kirjoittaa Facebookissa. ”Lasku selittyy lähes kokonaan kahdella suurella maalla: Saksalla ja Ranskalla. Toisaalta Alankomaissa vihreiden ja demarien liitto nousi maan suurimmaksi ja vihreät kasvatti paikkamääräänsä. Ruotsissa vihreät (MP) kasvattivat kannatustaan ja Tanskassa (SF) nousivat peräti maan suurimmaksi puolueeksi. Vihreät puolueet menestyivät myös monissa uusissa maissa, minkä ansiosta uudesta ryhmästä tulee voimasuhteiltaan tasaisempi.”
Euroopan onneksi ja Venäjän harmiksi laitaoikeisto tappelee keskenään silloin kun eivät yhteistä vihollista keksi. Historiallisesti laitaoikeistolla on ollut vaikeuksia tehdä europarlamentissa yhteistyötä. Ryhmät ovat muuttuneet myös kesken kauden. Esimerkiksi vuonna 2023 ID-ryhmästä erosi perussuomalaiset ja keväällä 2024 siitä erotettiin AfD. Erottamista vaati Kansallisen liittouman Marine Le Pen.

Sunnuntain vaalien jälkeen ID-ryhmään kuuluvan itävaltalaisen Vapauspuolue FPÖ:n edustaja Harald Vilimsky kuitenkin ilmoitti neuvottelevansa Le Penin kanssa AfD:n ottamisesta takaisin ryhmään. Vapauspuolue on niin ikään Venäjä-myönteinen ja sai vaaleissa hyvän tuloksen.

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu