”Haavisto toi esiin kaiken oleellisen – hyvä suoritus!”

”Haavisto toi esiin kaiken oleellisen – hyvä suoritus!” (Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ulkoministeri Pekka Haaviston ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin tiedotustilaisuudesta, Twitter 15.2.)

”Ei jäänyt epäselvää siitä, että tulkinnat olivat erilaisia.” (UPIn tutkija Jussi Lassila Lavrovin ja Haaviston tiedotustilaisuudesta, Kauppalehti 15.2.)

”Tämä päivähän on ollut informaation kannalta erinomainen.” (Ulkoministeri Pekka Haavisto, Iltalehti 15.2.)

Ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr) ei käynyt niin kuin EU-pomo Joseph Borrelille. Hän ei joutunut Pietarissa Sergei Lavroin kyynärpäätaklaamaksi. Bryssän pöydälle nostanut Haavisto pulttasi Suomen kannat EU:n linjauksiin niin lujasti, että kollegan korvia raastoi. Haavisto on kyllä Lavrovin täydellinen vastakohta. Haavisto on puolueensa ideologisena edustajana vapailla vaaleilla eduskuntaan valittu ja sieltä hallitukseen noussut pitkän linjan liberaalipoliitikko, joka on julkisesti läpivalaistu. Lavrov ei ole koskaan ollut ehdolla vaaleissa. Lavrov on pysynyt virassaan vuodesta 2004. Lavrov ei ole vihreä, punainen eikä sininen. Lavrovilla ei ole muuta puoluekantaa kuin uskollisuus maansa johtajan mafioso Putinin linjalle. Haavisto kertoi tapaamisessa selvin sanoin EU:n kannat, konkreettisesti ja kiertelemättä. Minähän sanoin että se mies tekee kotiläksynsä. Ehkä edes koko viime vuoden Haaviston punteissa roikkunut räksyttäjä, Ilta-Sanomien Timo Haapala, ei sitten loppujen lopuksi ihan hyödytön toimittelija olekaan. Koulutti Haaviston pärjäämään hyvin vaikka vastassa olisi valehteleva molopää. Hoopola, Appelsin ja muut Ilta-Sanomien mädät hedelmät ovat nyt varmaan hätää kärsimässä kun eivät voi nillittää mistään.

Vielä 1990-luvulla minäkin olin Nato-vastainen – tai kuten nykyään sanottaisiin, Nato-kriittinen. Putinin aikana Venäjä on kuitenkin järjestänyt niin monta kovaa kampanjaa Natoon liittymisen puolesta ensin Georgiassa, sitten Ukrainassa, että minäkin käänsin takkini. Krimin laiton miehitys oli viimeinen pisara.

Länsimaat ovat säätäneet Venäjälle pakotteita vuoden 2014 Krimin valtauksesta lähtien. Tämä vuosilukuhan oli ainoa asia mistä Lavrov ja Haavisto olivat samaa mieltä. Pakotteet ovat kohdistuneet muun muassa energia- ja pankkialaan sekä aseteollisuuteen.

”Aiemmin jo pelkkä pakotteiden uhka on on lisännyt Venäjän talouden epävarmuutta. Ulkomaailmasta riippuvainen pankkisektori ja omaisuutensa nettoarvoa tuntuvasti menettäneet oligarkit ovat kokeneet lännen aiempien pakotteiden kovimmat iskut”, Maarit Uber kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä 19.2.2021.

”Euroopan unioni suunnittelee uusia Venäjään kohdistuvia pakotteita. Syynä on Venäjän haluttomuus vapauttaa oppositojohtaja Aleksei Navalnyi tai sallia kansalaisten mielenosoituksia. EU-ministerien odotetaan keskustelevan uusista pakotteista ensi viikolla”, Uber kirjoittaa (SK 7/2021). EU:n ulkoministerit pohtivat siis taas 22. helmikuuta, mihin Venäjän kanssa ryhdytään.

Opposition inhimillistä kohtelua on perännyt muun muassa ulkominsteri Pekka Haavisto, joka tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Pietarissa 15. helmikuuta. Navalnyin tiimi yrittää saada EU:n asettamaan henkilökohtaisia pakotteita presidentti Vladimir Putinia lähellä oleville oligarkeille, pankkiireille ja eräille ministereille.  Ennen pidätystään Navalnyi laati listan taloudellisen ja poliitisen eliitin jäsenistä, joihin pakotteiden pitäisi kohdistua. Listalle pääsivät muun muassa miljardöörit Roman Abramovitsh ja Alisher Usmanov, venäläisen suurpankin VTB:n johtaja Andrei Kostin, Venäjän ykköskanavan johtaja Konstantin Ernst, Venäjän terveysministeri Mihail Murashko ja maatalousministeri Dmitri Patrushev. Murashkolla oli merkittävä rooli myrkytyksen peittely-yrityksissä ja hän myös yritti vaikeuttaa Navalnyin siirtoa hoidettavaksi Saksaan.

Mitä mieltä Navalnyistä sitten onkin, niin ei se turha mies ole kun keksi nimen jolla Putin tullaan muistamaan ikuisesti: Vladimir Kalsarimyrkyttäjä.

Historiallinen kehitys on tosi hidasta. Vladimir Kalsarimyrkyttäjältä vei 20 vuotta viedä Venäjää 50 vuotta taaksepäin.

 

Kremlin hyödyllisiä idiootteja

 

Venäjälläkään kansaa ei voi pitää enää täydessä pimennossa, moni osaa katsoa muutakin kuin RT-kanavaa.

Maaseudun tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan 71 prosenttia suomalaisista siirtäisi jalkapallon EM-kisat pois Pietarista. Vain 15 prosenttia sallisi palloa potkittavan Venäjällä. Potkitaanhan mielenosoittajiakin.

Persusuomalaiset olivat kyselyssä ainoa puolue jonka kannattajien enemmistö vastusti Suomen osallistumista mahdollisiin uusiin EU-pakotteisiin. Mikä ettei, syyttäähän Simon Elo (ex-kd, ex-ps, ex-sin, nyk-kok) nykypersuja Venäjän symppaajiksi. ”Suurin osa on tehnyt sen tiedostamattaan, osa täysin  tiedostaen”, Simon Elo kirjoittaa poliittisissa muistelmissaan, jotka ilmestyivät tänä vuonna Minerva-kustantamolta.

Jopa tunnettu suomalaisputinisti levittää Jussi Halla-ahon puoluetta tukevia salaliittoteorioita. ”Punavihreät sotkevat omia toimistojaan hakaristeillä leimatakseen persuja natseiksi.” Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen desantuurin haltija kauhisteli Facebookissa 28. tammikuuta, kuinka ”persujen vaalivoitto estetään nyt hinnalla millä hyvänsä”. Kylläpä keulii.

Jokohan Arto ”Bongo” Luukkasta kaduttaa se että hän perui viimesyksyisen päätöksensä lähteä täältä Uudesta Suomesta? Mitä useampi päivä kuluu sitä nolommilta hänen postauksensa Haavistosta näyttää. Etenkin kun hän laatumediassa kuten Turun Sanomissa on profiloitunut Venäjän asiantuntijana ja hyvänä kolumnistina.

Persut ovat yhtäältä Kremlin hyödyllisiä idiootteja, kuten Lavrov juuri epäsuorasti tunnusti, ja toisaalta toimivat ihan parhaaseen Stasi-tyyliin: ilmianna puolueen vastaisia mielipiteitä esittävä opettaja. Ei jatkoon.

Onhan se noloa Suomen ”uutisten” päätyhjäntoimittajalle Matias Turkkilalle ja Porin jääprinsessalle Laura Huhtasaarelle kun kaikille käynyt selväksi että he ovat tyhjänpuhujia ja Haavisto valtiomies. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi että Haavisto jopa ylitti odotukset. Tolkun miehenä Niinistöllä tietysti oli aika kovat odotukset Haavistosta jo ennakkoon.

 

MikaLamminp
Vihreät Turku

Olen Turun kaupungin kulttuurilautakunnan varajäsen sekä varsinainen jäsen Eeva-Liisa Manner -seuran hallituksessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu