Herääminen (woke 2)

Uudessa Suomessa eivät arvokonservatiiveja lukuun ottamatta juuri ketkään wokesta kirjoita, ainakaan mitään oivaltavaa. Poikkeus säännöstä on Tuomo Gren, joka on piristävä poikkeus kaikista muistakin säännöistä: ”Kuningatar Elisabet oli poliittisesti tärkeä hahmo. Vähän kuin shakkipelin kuningatar. Onhan toki hieman outoa sotkea kuninkaalliseen tällainen lautapeli. Etenkin kun peli on niin woke, että mustilla nappuloilla voi voittaa ja kuningatar on vahvin nappula.”

Toinen tärkeä poikkeus säännöstä on vasta tänä vuonna puheenvuorojen kirjoittamisen aloittanut mutta saman tien tämän penaalin terävimpien kynien joukkoon noussut Heikki Ranta, joka saa hyvää tekstiä aikaan niinkin vähäpätöisestä aiheesta kuin Bond, James Bond: ”Woketuksen väitetäänkin pilanneen ties minkä elokuvan ja sarjan, mutta se ei näy käytännössä, joskin syyn ja seurauksen osoittaminen on aina hankalaa. Jotkut tekeleet, kuten Ghostbusters (2016) saivat varsin huonot lipputulot siinä missä vaikkapa Bridgerton on yksi Netflixin suosituimmista sarjoista. Bridgerton on 1800-luvun Britanniaan sijoittuva sarja, jossa tummaihoiset voivat olla aatelisia ja naiset itsenäisiä. Puhdasta wokettamista siis.”

Ei ollut suurikaan yllätys, että Uuden Suomen päivystävät puutarhatontut riensivät kilvan kommenttiosastolle kiljumaan. Matias Akkala saa kyllä maata vessan lattialla ja itkeä, mutta Bond ei saa kehittyä, eiväthän hekään kehity. Koskaan et muuttua saa. Bondin pitää olla mies isolla aseella.

Eniten Uudessa Suomessakin wokellusta on kirjoittanut dosentti, jolla on agenda. Se näkyy jo otsikoista, jotka rätisevät ja paukkuvat kuin toimintaelokuvien erikoistehosteet: ”WOKE-myytti valkoisesta ylivallasta”, ”Jotain tolkkua woke-kulttuurin ylilyönteihin!” ja ”Maailmamme syrjäytyneet ja intersektionaalinen etuoikeuskehä”.

Agendadosentti oli niin innostunut asiastaan, että katsoi asiakseen puuttua myös toisessa yliopistossa tehtyyn graduun. Siitäkin hän kirjoitti tänne. Kyseinen gradu oli hylätty Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimuksen yksikössä. Gradun lähteenä oli käytetty agendadosenttimme blogikirjoituksia, ja dosenttimme puolusti gradua humanistitutkijoiden Agricola-sivustolla ja syytti yliopistoa ”intersektionaalisen tutkimusnäkökulman kritiikin kieltämisestä”.

Jo samana päivänä aiheen nappasi laitaoikeistolainen ja maahanmuuttovastainen Kansalainen-sivusto, jonka mukaan hylkäyksen syy oli se, että gradu ”kritisoi intersektionaalista tutkimusotetta”. Seuraavaksi asialle ryhtyi tukkoisesta uutisnenästään kuuluisa perussuomalaisten Suomen Uutiset, joka tapansa mukaan nyhjäisi tyhjästä surkuhupaisaa taivastelua: ”ohjataanko tieteentekoa poliittisista syistä?” No ei ohjata, vaikka agendadosenttimme ja perussuomalaiset mielellään niin tekisivät. Ensimmäinen valtavirran uutisväline, joka tarttui agendadosentin täkyyn, oli tietenkin Ilta-Sanomat, joka pohjasi juttunsa dosentin haastatteluun.

Jos aihe napataan välineestä. jolla on voimakas agenda, ja sitä kommentoimaan valitaan henkilö, jolla myös on voimakas agenda, uutisvälineen pitäisi noudattaa aivan erityistä varovaisuutta. Ilta-Sanomiin iski wokepaniikki. Aiheen nopea siirtymä äärilaidan verkkosivuista valtavirtamediaan on se tavallinen tarina esimerkiksi Ranskassa. Maan toiseksi suurin sanomalehti Le Figaro käytti woke-termiä jutuissaan 417 kertaa vuoden 2021 aikana. Ranskalaisille on totisesti annettu heidän jokapäiväinen wokensa, ja vähän ylikin.

Gradun oppialaan liittyvänä aiheena oli seksuaalinen väkivalta Japanissa, mutta opiskelija oli ympännyt siihen 45 sivua intersektionaalisen ajattelun kritiikkiä. Gradun ohjaaja oli ehdottanut osion poistamista epäolennaisena, ja hylkäystä ehdottanut arvioija oli ollut samaa mieltä. Normaalin valitusprosessin jälkeen kohun kohteeksi nostettu gradu hyväksyttiin matalimmalla mahdollisella arvosanalla.

Kahden ahdistelutapauksen käsittely Japanin mediassa oli siis gradun varsinainen aihe, mutta sen käsittely gradussa jää kuitenkin varsin lyhyeksi, sillä ison tilan vie intersektionaalisen feminismin kritiikki. Kritiikin yhteyteen on liitetty monta sivua tekstiä, jossa käsitellään mielipidekirjoitusmaiseen sävyyn transsukupuolisten ja maahanmuuttajien, erityisesti turvapaikanhakijoiden, tekemiä seksuaalirikoksia ja heihin liittyvää pelkoa mahdollisina seksuaalirikosten tekijöinä. Väitteille on haettu tukea mm. kontekstista irrotetuista lainauksista, jotka ovat peräisin kolumnikirjoituksista ja YouTube-videoilta, uutisista sekä koliikkioikeistolaisista kirjoituksista. Yksittäistapauksista on tehty pitkälle vietyjä yleistyksiä ja lähdekritiikki loistaa poissaolollaan esimerkiksi tilastotietojen kohdalla, joiden luotettavuus kyseenalaistetaan referoidussa lähdetekstissä.

Eihän tuo hyvältä vaikuta, mutta tuskin se on huonoin Suomessa hyväksytty gradu – pitäähän laitoksen saada rahat valmistuneista. Ja luulen että maisteri (copy paste) Huhtasaaren tekele oli vielä huonompi.

”Kontekstistaan irrotettujen sitaattien varassa gradussa mm. syytetään transsukupuolisia siitä, että he yrittävät painostaa muita seksiin ja leimaavat transfobisiksi niitä, jotka eivät viehäty heistä. Jonkinlaisesta kapitalismia vastustavaa feminististä salaliittoa koskevasta teoriasta taas haetaan tukea väitteelle, että arabialaisesta kulttuurista tulevat ovat nostaneet häirintätapaukset kasvuun ja tuoneet joukkoraiskauskulttuurin Eurooppaan. Tämä on tyypillistä vihapuheen retoriikkaa. Ehkä tärkein huomio on kuitenkin se, että koko maahanmuuttajia ja transsukupuolisia koskevan keskustelun sisällyttämiselle graduun on hankalaa nähdä muita perusteita kuin pyrkimys leimata vähemmistöjen edustajat potentiaalisiksi seksuaalirikollisiksi. Mitään yhteyttä gradun aiheena olleisiin ahdistelutapauksiin transsukupuolisilla ja maahanmuuttajilla ei nimittäin ole.”

https://agricolaverkko.fi/tietosanomat/yliopistot-woke-ja-vihapuhe/?fbclid=IwAR3Z6vU9Q_exRTLKhdEcsG2Oaj_MkiQ5KxMxFFiakcykjqpKMYFudTxkFjE

Kolumnin keskusteleketjussakin sen kirjoittaja osuu ytimeen: ”maahanmuuttokeskustelussa olisi kannattavinta ryhtyä pohtimaan, miten kotoutumista voidaan tehokkaasti edistää niin, että mahdollisimman harvat jäisivät yhteiskunnan ulkopuolelle. Ilmastonmuutoksen edetessä Eurooppaan luultavasti tulee joka tapauksessa tulevina vuosikymmeninä paljon uutta väestöä, ja varmimmin pedataan tietä syrjäytymiseen, jengiväkivaltaan, ihmiskauppaan, harmaaseen talouteen ym. lietsomalla vastakkainasetteluja, rasismia ja vihaa.”

Omituista muuten, että kyseinen graduntekijä oli niin innostunut laittamaan graduunsa aiheen vierestä loruilevaa agendaa. Ei minulla tullut edes mieleen laittaa oman graduni (Pastoraaliset ja apokalyptiset hevoset Eeva-Liisa Mannerin lyriikassa) sekaan Timo Soinin muistokirjoitusta (joo, hän elää vielä, mutta poliittinen ruumis hän on ollut jo kauan). Voin laittaa sen tähän, koska Uudessa Suomessa saa harjoittaa agendajournalismia, eikä näillä kirjoituksilla ole muuta ohjaajaa kuin minä itse ja minun mielitekoni.

Kaksitoista vuotta sitten kirjoitin Facebookissa näin: ”Vähän aikaa sitten se niputti eläinaktivistit ja Gay Pride -kulkueeseen iskeneet ääliöt yhteen. Se oli niin saatanan tyhmästi sanottu, että poistin varmistimeni Timo Soinin kohdalta”, Antti Nylén sanoi Helsingin Sanomien Nyt-liitteen haastattelussa. Anttia on pakko rakastaa jo pelkästään tämän pohjalta, vaikkei hän olisi edes kirjoittanut Vihan ja katkeruuden esseitä.

Lyhyesti Soinin saavutukset politiikassa voisi kuitata sillä, että hän nosti keinoja kaihtamatta persut valitettavan isoksi paiseeksi ja tuhosi siinä sivussa Alexander Stubbin uran. Stubb olisi ollut erinomainen ulkoministeri mutta Soini ei halunnut valtiovarainministerin salkkua, vaikka se oli hänelle tarjolla – ps oli silloin toiseksi suurin puolue. Hän otti ulkoministerin salkun ja pääsi lentelemään ympäri maailmaa ja lyllertämään aborttimarsseilla ja hurskastelemaan amerikkalaisten äitelillä rukousaamiaisilla.

No, mitäpä Stubbin perään suremaan. Nythän meillä onneksi on vielä parempi ulkoministeri, ja se mahdollisuus, että ps vielä joskus pääsisi hallitukseen, taitaa olla aika pieni. Niin hyvin Halla-aho on polttanut sillat joka suuntaan eikä ole tainnut uusia rakentaa kuin ehkä ruotsidemokraattien suuntaan. Trevlig resa!

+2
MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu