Hereillä (woke)

Suomen Kuvalehdessä 34/2022 oli mielenkiintoinen juttu sukupuolen merkityksestä, ja muustakin. Siinä todettiin, että nyt on meneillään kaikkia länsimaita ravistava murros, jossa erityisesti valveutuneet nuoret ovat ottaneet sydämenasiakseen alistetussa asemassa olevien vähemmistöjen puolustamisen. Black Lives Matter -liikkeen piirissä ilmiötä alettiin kutsua wokeksi. Nyt sanaa woke käyttävät lähinnä arvokonservatiivit halventavassa merkityksessä.

Suomeen woke ei ole oikein rantautunut, vaikka koliikkioikeisto sitä kovin pelkääkin. Turun yliopiston taloussosiologian dosentti ja polarisaatiosta kirjan kirjoittanut Arttu Saarinen toteaa, että Suomi ja Yhdysvallat ovat niin ”hirvittävän erilaisia yhteiskuntia”, ettei niitä voi oikein edes verrata.

Suomea suojaa polarisoitumiselta ainakin viisi tekijää, Saarinen sanoo. Niitä hän ruotii kirjassaan Vastakkainasettelujen aika – Poliittinen polarisaatio ja Suomi (Gaudeamus 2022):

 

  1. Suomalainen monipuoluejärjestelmä, jossa samaan hallitukseen voi mahtua jopa kuusi puoluetta.

 

  1. Suomalainen koulutusjärjestelmä, joka ei tee ihmisistä eriarvoisia Yhdysvaltojen tapaan.

 

  1. Perinteinen media, joka ajoittaisesta vastakkainasettelun lietsomisesta huolimatta pyrkii lopulta käsittelemään aiheitaan tasapuolisesti.

 

  1. Uskonnon vähäinen merkitys Suomessa.

 

  1. Toimiva yhteiskunta ja vahva luotto keskeisiin instituutioihin.

 

Mutta sen Saarinen vahvistaa, että ilmapiiri yliopistolla on viime aikoina muuttunut tiedostavammaksi. Yliopistomaailma on hänelle tuttu 20 vuoden ajalta, ensin opiskelijana ja sitten työntekijänä.

Saarinen kertoo esimerkin. Vuonna 2016 hän kutsui luennolleen vieraaksi perus­suomalaisten strategin Matias Turkkilan puhumaan sosiaalisen median vaikutus­tavoista. Luento keskeytyi nopeasti opiskelijoiden rasisminvastaiseen mielenosoitukseen.

https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009132798.html?utm_source=facebook&utm_medium=toimitus-dlvr&fbclid=IwAR2EQeDi1-ZsFNvTiKdNpn8la_fMC3Rjb0gqh–UQjmtucsUKplJZ5sO1DU

Hienoa että opiskelijat ovat sen verran hereillä (woke), etteivät halua kuulla Suomen uutisten päätyhjäntoimittajan lätinöitä. Onhan sillä oma hiekkalaatikko, jolla leikkiä toimittajaa vatipäitten iloksi.

+8
MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu