Illuusioiden loppu

Venäläinen runoilija ja filologi Olga Sedakova sanoo kirjassaan Veštšestvo tšelovetšnosti (Ihmisyyden aine, 2019), että Krimin kaappaaminen vei häneltä viimeisetkin illuusiot. Vielä viime vuosikymmenellä saattoi ajatella, että Venäjän kansa ja valta ovat vastakkaisia. Nyt vallitsee täysi pimeys: on paljastunut, että valta ja kansa ovat militaristisessa hysteriassa yhtä. Stalinia ihailee 80 prosenttia venäläisistä. Miettikääpä miltä kuulostaisi jos 80 % saksalaisista olisi sitä mieltä että pohjimmiltaan Hitler oli hyvä jätkä.

Saksassa ulospääsyä natsismin shokista etsittiin oman syyllisyyden tunteesta. Venäjällä taas ei ole syntynyt oman syyllisyyden teemaa lähimenneisyyden käsittelyssä. Neuvostoliiton romahduksen syitä ei koskaan kerrottu kansalle, mikä jätti tilaa tulehtuneelle populismille. Jos aikoinaan olisi hyväksytty valtiollinen päätös ja arvio maan menneisyydestä, kollektiivinen tajunta olisi ehkä kirkastunut.

Valheesta on tullut tärkein Venäjän valtiota ja yhteiskuntaa yhdistävä tekijä. Voima sanelee, mikä on ”totuus” (pravda – toden totta, venäläisillä oli otsaa laittaa Neuvostoliiton ykköslehdelle näin pateettinen nimi), ja kansa uskoo innoissaan. Kaikki tietävät, mikä on totuus Litvinenkon murhasta, Skripalien murhayrityksestä ja malesialaisen MH17:n pudottamisesta, mutta venäläiset toistelevat valtiollisten tiedotusvälineitten hämärtämisversioita.

Jessikka Aro on antanut kasvot nettikiusaamisen uhreille. Keskeisiä kiusaajia ovat olleet presidentti Vladimir Putinin politiikkaa hurmoshenkisesti propagoiva Johan Bäckman sekä rasistisen MV-sivuston vetäjät Ilja Janitskin ja Asta Tuominen. Aro sai jonkinlaisen hvyityksen viime vuonna, kun Bäckman tuomittiin kunnianloukkauksesta ehdolliseen vankeuteen. Myös Janitskin ja Tuominen saivat kovat tuomiot. Kolmikko määrättiin maksamaan Arolle yli 80 000 euron korvaukset. Jostain syystä Bäckmanilla oli otsaa valittaa tuomiosta. Ehkä se siitä hovissa kovenee. Jessikka Aro vaatii vastavalituksessaan noin 40 000 euron korotusta korvauksiin, joita Janitskin ja Bäckman määrättiin hänelle maksamaan.

Bäckman ja kumppanit yrittävät venäläistää Suomen. Mutta se mitä me rakastamme Venäjässä ei ole Putinin mafia, vaan Tšaikovski, Stravinski, Prokofjev, Dostojevski, Gubaidulina, Ahmatova jne. Onneksi täällä sentään toimittajia vainoaa vain hurmahenkiset Kremlin röllit eikä valtio niin kuin Venäjällä. Jessikka Aroa vain kiusataan, Anna Politkovskaja murhattiin. Politkovskaja pystyi osoittamaan armeijan sekaantumisen taloudelliseen toimintaan Tšetšeniassa, ja hän esitteli kirjoituksissaan, kuinka rikollisliigat ja Venäjän armeijan upseerit toimivat yhteistyössä varastaessaan öljyä öljyputkista. Totuus tekee kipeää, ja Venäjällä se voi viedä hengen; ei siltä josta totuus kerrotaan, vaan siltä joka kertoo.

+16
MikaLamminp

Olen julkaissut teokset Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu