Isäni oli kommunisti

Kommunisteja on Suomessa niin paljon ettei sekaan tahdo mahtua. Tunnettuja kommunisteja ovat muun muassa Kirsi Piha ja Sanna Marin. Näin se ainakin koetaan.

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Atte Kaleva julisti helmikuussa 2021 vaalivideollaan: ”Mulla on unelma. Helsinki ilman kommunisteja.”

Kommunismin alalajit ovat moninaiset. Soinismeistaan kuuluisa entinen persupomo Timo Soini lanseerasi vuonna 2018 termin ”fillarikommunisti”. Tästä hän jalosti myöhempien aikojen pyhissä kirjoituksissaan vielä ”kasvishomofillarikommunistin”.

Sana ”kommunisti” alkoi esiintyä Twitterissä tihenevään tahtiin syksyllä 2019. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston Mohawk-tietokannasta joka kerää sosiaalisen median sisältöjä. Tammikuussa 2018 kommunistiosumia löytyi viitisensataa, helmikuussa 2019 yli seitsemäntuhatta ja tämän vuoden tammikuussa lähes saman verran.

Valtaosa suomalaisista, myös minä, kuuli termin ”kulttuurimarxilainen” ensimmäisen kerran heinäkuun 22. päivän jälkeen vuonna 2011. Silloin norjalainen terroristi Anders Breivik surmasi Oulun keskustassa autopommilla kahdeksan ihmistä. Myöhemmin samana päivänä hän saapui poliisiksi naamioituneena Utøyan saarelle ja tappoi 69 nuorta.

Ennen hyökkäystä hän oli ladannut internettiin yli tuhatsivuisen manifestin ”Euroopan itsenäisyysjulistus 2083”. Siinä hän kirjoitti muun muassa näin: ”Vallankumous alkaa kulttruurimarxilaisuuden yhteiskunnallisen monopolin murtamisella”.

Iskun jälkeen Jussi Halla-aho, joka tuohon aikaan oli jo kansanedustaja, kommentoi tapahtumaa Facebookissa näin: ”(…) huono maahanmuutto on huonoa ja monikulttuurisuus hanurista Breivikin teosta riippumatta ja huolimatta.” Lausunnon typeryyden ylitti ainoastaan ajoituksen ajattelemattomuus.

Tai jos se ei ollutkaan ajattelemattomuutta? Varhaisin maininta kulttuurimarxilaisista löytyy Jussi Halla-ahon Scripta-blogin vieraskirjasta vuodelta 2007. Sieltä termi levisi pikkuhiljaa muihin laitaoikeistolaisiin medioihin. Maahanmuutokriitikoitten suosimalla Hommaforumilla keskustelu kulttuurimarxismista on jatkunut jo vuosia.

Kesäkuussa 2020 ilmestyi (?) Jukka Hankamäen manifesti Totuus kiihottaa – Filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä. Manifestin naivvihamielinen törky sai julkisuudessa paljon kritiikkiä. Vähemmälle huomiolle jäi teoksen näkemys lähes kaikkialle levinnesstä kommunismista. Kommunismia on Hankamäen mukaan muun muassa  ilmastonsuojelu, identiteettipolitiikka, Wikipedia, Suomen Akatemia, globaali kapitalismi, kehitysapu, musliminaisten pukeutuminen ja EU. Tieteentekijät ovat ”kiilusilmäisiä kommunisteja”, ja EU on kommunismia, koska Marx ja Engels kirjoittivat Kommunistisen manifestin Brysselissä. Tämä on melkein vielä villimpi analogia kuin se hourulan väen hokema, että vihreät ovat natseja, koska Hitler oli kasvissyöjä.

Ai niin, mitä minun isäni tähän kuuluu? Isäni äänesti kokoomusta. Mutta euro(?)parlamentaarikko Laura Huhtasaari määritteli Satakunnan Kansan haastattelussa helmikuussa 2020 kaikki suomalaiset puolueet ”keskustasta vasemmalle” kommunisteiksi, ja tarkensi, että kokoomuslaisetkin ovat nykyään kommunisteja. Hän on myös kertonut pitävänsä Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bideniä kommunistina. Ai kauhia. Miten meidän käy?

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu