Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Uuden Suomen Vaalietkot tulossa – tilaa maksuton ja määräaikainen uutiskirje jo nyt! Tilaamaan ->

Kränä saamelaisista

Mikko Kärnä (kesk) tunnusti tiistaina kirjoittaneensa vuosien takaiseen blogiin, jonka hampaissa olivat muun muassa maahanmuuttajat ja saamelaiset. Kränä tosin väitti, että Lapinleuku-blogi oli ”kollektiivin” käsialaa eikä hän muista kirjoittaneensa niitä tekstejä, joita sosiaalisessa mediassa tiistaina lainattiin.

Kränä myönsi kirjoittaneensa samalla nimimerkillä myös Hommafoorumille. Nimimerkin viestit käsittelivät esimerkiksi saamelaisten ylimielisyyttä ja kiistivät, että kolttasaamelaiset olisivat ”alkuperäisempiä asukkaita kuin me suomalaisetkaan”.

Jäljet johtavat tutulle sylttytehtaalle. Suomen Sisu on petojen sukua: susi jo syntyessään. Se on tuottanut näköjään kaikki Suomen turhimmat poliitikot.

Lapinleuku-blogin ja -nimimerkin nosti esiin Twitterissä sotahistorian ja Itä-Euroopan tutkija Jussi Jalonen. Jalosen mukaan se oli palannut hänen mieleensä, koska Kärnä ja keskusta vastustavat äänekkäästi hallituksen esitystä uudesta saamelaiskäräjälaista, vaikka keskusta on hallituspuolue.

Keskusta ei halua, että laista esityksen mukaan poistuu niin sanottu lappalaiskriteeri. Sen perusteella saamelaiskäräjien vaaliluetteloon on voitu hyväksyä ihmisiä, joita kaikki saamelaiset eivät katso saamelaisiksi.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009219910.html?utm_source=facebook&utm_medium=toimitus-dlvr&fbclid=IwAR1iK0rOHY0jJU_qHEDCxzS9gmkrmeLZUzcvE2xBkyU5HzamlZLSX4SCFzE

Olemme tottuneet esiintymään maana, joka painottaa ihmisoikeusvelvoitteiden toteuttamista. Aivan hiljattain ulkoministeri Haavisto joutui jälleen kerran vastaamaan YK:n ihmisoikeuskomitean esittämiin huoliin saamelaisten ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa.
Ratkaisemattomana tilanne alkaa olla hyvin haitallinen maamme kansainväliselle maineelle. Ennen kaikkea se kestämätön saamelaisille.
Saamelaisten oikeudet eivät saisi jälleen kerran jumittua poliittiseksi kiistakapulaksi.
+1
MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (35)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Tuukka Talvitie
  Tuukka Talvitie #3782797

  Eikö se ole kumminkin melko ristiriitaista, että esim. yleensä saman porukan mielestä kaikki, jotka identifioituvat suomalaisiksi ovat suomalaisia, mutta ->

  Kun kyseessä on alkuperäiskansa (saamelaiset), niin kriteerit ovatkin erilaiset? Eikö kaikista reiluin keino olisi tällöin ruveta tekemään kiistatilanteissa geenitestejä, kielestä viis? En keksi itse ainakaan reilumpaa metodia.

  Eli jos DNA:sta löytyy saamelaista geeniperimää, niin sillä selvä? Olen siitä samaa mieltä, että tämä tulisi vihdoin ratkaista. Missään tapauksessa kyseessä ei ole helppo asia Suomen eduskunnalle eli en yhtään ihmettele, miksi asian käsittely venyy ja venyy.

  (Yhdysvalloissa kuulemani mukaan vähemmistöille myönnetyt erioikeudet ovat aiheuttaneet sen, että sukuperimästä valehdellaan esim. koulutuspaikkojen vuoksi.)

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 2. suburbian
  Sini Lappalainen #3782798

  sSuomen Sisun forum, hommaforum on uusi taistolaisliike. Kaikissa oikeanlaidan puolueissa se vetää lankoja. Ja yhtä bolsevistinen medodeiltaan.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Mika Lamminpää #3782801 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3782798

   Toivottavasti media tarttuu tähän. Murhenäytelmä parlamentissa saattoi Jalosen hieman verestämään muistiaan takavuosien ”kansallismielisestä” scenestä. Mieleen palasi etenkin blogisti nimeltä ”Lapinleuku”.

   No totta kai blogi on kadonnut. Mutta katsotaanpa, josko jotain siitä löytäisi.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 3. ManuKorkman
  Manu Korkman #3782849

  Sen mitä muistan Kärnän kirjoituksista Puheenvuoroon on se, että ne herättivät hilpeyttä. Hänen hommaforum puolensa tulee kyllä yllätyksenä.
  Tosin se voi ohtua siitä, etten seuraa kumpaakaan.

  +2

  Ilmoita asiaton viesti

 4. Raimo Niemimaa
  Raimo Niemimaa #3782973

  Kärnän pitää nyt pyytää anteeksi ja hävetä kirjoituksiaan.On häpeällistä tunnustaa omaa nuorruttaan kun on aikoinaan edes voinut ajatella asiaa tollee.Mentorina voisi toimia samasta talosta toimiva Hussein al – Taee.Hänellä on kokemusta asiasta.Myös Pirkka-Pekka Petelius voisi laittaa käden Kärnän olkapäälle ja kuiskutella, että pyydä anteeksi niin kyllä äänestäjäsi ymmärtää ja paikkasi on taas taattu.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

   • Raimo Niemimaa
    Raimo Niemimaa #3783020
    Vastaus kommenttiin: #3782980

    Montakohan kertaa tästäkin asiasta pitää mainita.Miksi Halla-ahon pitäisi pyytää anteeksi.Eihän siinä ole mitään järkeä yli kymmenen vuotuisia kirjoituksia.Aake Kalliala oli samaan aikaan näyttelemässä Peteliuksen kanssa ja hän kysyi miksi pitäisi pyytää anteeksi.Siinä on selkärankaa eikä mikään itkupilli,miettien mitä yleinen syyttäjä miettii ja pyytää etukäteen anteeksi,ettei vaan joudu syytteeseen kun mä en silloin ollut kaikissa ruumiin ja sielun voimissa.Pyydän
    Ai niin onko Suomen Uutisen tyhjän päätoimittaja jo pyytänyt sinulta anteeksi omaa töppäystä.Huutonaurua.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • MikaLamminp
     Mika Lamminpää #3783059 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3783020

     Suomen uutisten päätyhjäntoimittajassa ei ole miestä pyytämään anteeksi. Matias Turkkila vain makaa vessan lattialla ja itkee. Ei ihme että sinäkin naurat sille. Huutonaurua.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

 5. Heikki Aukee
  Heikki Aukee #3783034

  Lakiehdotuksen kielirajausta voi ihan perustellusti pitää syrjivänä. Lakia sovellettaessa ahvenanmaalaisiin, suomenkielisenä en olisi enää ahvenanmaalainen. Hopeareunus tässä on, että nyt tiedämme RKP:n hyväksyvän kielisyrjinnän silloin, kun asia ei koske ruotsinkielisiä.

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Mika Lamminpää #3783061 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3783034

   Hopeareunus tässä on se, että kenellekään ei ole enää epäselvää, mistä Suomen turhimmat poliitikot tulevat: Suomen Sisun riveistä (ei liene sattumaa, että lyhenne on SS). Jalonen löysi Lapinleuku-blogin arkistopalvelusta. Blogissa olivat esillä perussuomalaisten, Hommaforumin ja Suomen Sisun tunnukset.

   Blogissa kirjoitettiin muun muassa, että Saamelaisneuvosto on saamelaisia suosivan rekrytointipolitiikkansa takia ”avoimen rasistinen ja etnosentrinen järjestö”.

   ”Olen tuottanut osan sisältöä kyseiselle sivulle ja kannan vastuuni siitä, että olen ollut mukana tällaisissa hölmöilyissä. En kerta kaikkiaan voi muistaa mitä olen itse kirjoittanut ja mitä joku muu, mutta Jalosen lainauksia tuolta en omaksi tekstikseni tunnista”, Kärnä kirjoitti Twitterissä.

   ”[O]n selvää, että poliittinen ajatteluni on kehittynyt merkittävällä tavalla yli 10 vuoden takaisesta. Olen varmasti kirjoittanut nettiin asioita, joita en enää allekirjoita.”

   Tuon voisi melkein uskoa ellei olisi kuullut Kränää eduskuntatalossa.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • suburbian
    Vastaus kommenttiin: #3783061

    SS-läiset sitten kertoo tarinoita jostain vapaamuurareiden verkostoista. Ehkä malli jonka he maalaavat onkin heidän oma toimintaperiaatteensa yhteiskunnassa.
    Kukaan joka ei ole ” kulta-aikaan” meritoitunut hommaforumilla ei saa missään oikeistopuolueessa nousta valtaan tai olla olla vallassa ilman mittavaa somekiusaamista. Esim Orpoa nälvitään ja se kertoo ettei Orpo ole hommaforumilainen. Kansa opetetetaan ulkoa päin irrationaalisiin nälvimiskampanjoihin.

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

    • MikaLamminp
     Mika Lamminpää #3783152 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3783128

     Kyllä. Yksi hompanssi riehuu tässäkin ketjussa. Se kuuluu surullisen kuuluisaan ”yhtään artikkelia ei löytynyt” -kerhoon.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

     • Raimo Niemimaa
      Raimo Niemimaa #3783219
      Vastaus kommenttiin: #3783154

      Epäilen sillä olen vasenkätinen.
      Kymmenen prosenttia väestöstä on vasenkätisiä.Aikoinaan veljeni ja minut pakoitettiin kirjoittamaan oikealla kädellä.Näin aikoinaan.
      Arvio homojen ja lesbojen määrä on 5-6 prosenttia.
      Molemmissa ryhmää kohtaa suvaitsevuus on onneksi lisääntynyt.
      Esimerkiksi joissakin tilanteissa lusikkaa vasemmassa kädessä pitävää katsotaan katseella moukka, eikö sinulla ole pöytätapoja.Kokemusta on.

      0

      Ilmoita asiaton viesti

        • MikaLamminp
         Mika Lamminpää #3783433 Kirjoittaja
         Vastaus kommenttiin: #3783286

         Pitääkö tämäkin sinulle rautalangasta vääntää: kirjoitan näitä juttuja kun minulla on tylsää eikä ole parempaakaan tekemistä. Minä en mitenkään panosta näihin ja silti lyön sinut viidessä minuutissa vaikka joka jumalan päivä jos on tarvis. Siihen pystyvät minua heikommatkin kirjoittajat niin kauan kun antisi palstalle on tämä:

         https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/raimo-niemimaa/

         0

         Ilmoita asiaton viesti

         • Raimo Niemimaa
          Raimo Niemimaa #3783505
          Vastaus kommenttiin: #3783433

          Sulla sitten näyttää olevan aika useinkin tylsää.Pitäisikö sinun mennä ammattiauttajan luo.Kommenttisi kellonajoista ajatellen sulla ei ainakaan töissä ole kiirettä.Ehkö nämä sun iänikuiset samat lätinät liittyy työnkuvaan.
          Muuten Kärnä kirjoitti twitterissä ”Erinoimaisen hyvää keskustelua ja on hienoa,että vähemmistön vähemmistöjenkin oikeuksien puolustaminen näyttää kiinostavan kaikkia muita paitsi RKP:tä ja vihreitä”.

          0

          Ilmoita asiaton viesti

          • MikaLamminp
           Mika Lamminpää #3783513 Kirjoittaja
           Vastaus kommenttiin: #3783505

           Kärnä saa minun puolestani viserrellä mitä lystää, sen uskottavuuden rippeetkin katosivat kun se paljastui hompanssiksi.

           0

           Ilmoita asiaton viesti

           • Raimo Niemimaa
            Raimo Niemimaa #3783528
            Vastaus kommenttiin: #3783513

            Näyttää se visertely kiinnostavan kun ihan ”loistavan blogin” väänsit toisen kirjoittajan ”paljastuksia”.Eipä silti ethän sinä twitterissä olekkaan.Onneksi sulla on kavereita jotka kertoo mitä maailmalla tapahtuu.

            +1

            Ilmoita asiaton viesti

            • MikaLamminp
             Mika Lamminpää #3783536 Kirjoittaja
             Vastaus kommenttiin: #3783528

             Joo, näiden kavereiden nimet ovat Turun Sanomat ja Helsingin Sanomat. Molemmat kertoivat Kränän koheltamisesta.

             Jussi Jalosen ketjusta löytyy lisätietoja, joita HS ei ole osannut tai uskaltanut nostaa esille, kuten se, että Kärnä on poistanut nimimerkkinsä Homma-foorumilta jotta sen sekoilut eivät näy. https://twitter.com/jojalonen/status/1595097833497059333

             Tämä ei siis oikeasti ollut yllätys. Mutta mietipä sitä, että noita kirjoitellessaan Kärnä on ollut rajavartiostossa palveleva upseeri.

             0

             Ilmoita asiaton viesti

             • Raimo Niemimaa
              Raimo Niemimaa #3783539
              Vastaus kommenttiin: #3783536

              On se kumminkin hyvä ettei sentään Persut.Voi sitä kirjoituksen ja uikutuksen määrää mitä sinultakin olisi tullut.Muuten taidat olla enään harvoja rivistössä jotka vääntää persuista kommentteja ja juttuja.Hyväriset ja Ritalat ovat kyllästyneet.

              0

              Ilmoita asiaton viesti

              • MikaLamminp
               Mika Lamminpää #3783542 Kirjoittaja
               Vastaus kommenttiin: #3783539

               Kukapa ei sinuun kyllästyisi. Ajattelitko itse kirjoittaa joskus jotain? Kerta se on ensimmäinenkin. Yleensä vain nälvit niitä jotka osaa ja uskaltaa.

               Kirjoita vaikka persuista tai niistä puutarhasi muurahaisista vai mitä satiaisia ne oli.

               0

               Ilmoita asiaton viesti

               • Raimo Niemimaa
                Raimo Niemimaa #3783556
                Vastaus kommenttiin: #3783542

                Jotka osaa ja uskaltaa Vau sinun mittaristo on aika yksinkertainen uskaltamisesta.Käyt henkilöön ja olet saanut banneja ja olet varmaan ylpeä itsestäsi.Kuten jo aikaisemmin totesin nälvimisestä tässä puheenvuorossa yleensä sinuna katsoisin siihen vinoon peiliin.Uhosit kerran etten kommentoi persuja ja jään ”tauolle”.(mutta ilmeisesti sait sähköpostiisi viestejä,että palaa nyt kun sun kommenttisi on puheenvuoron älykkäämpiä ja aina liittyy blogin aiheeseen.)Hyvä esimerkki on kun jostain aiheesta keskustellaan asiantuntevasti ja sulla ei tietoa/taitoa/ymmärrystä asiaan yrität heittää väliin jonkun ”vitsin” tai ihan aiheetoman kommentin(jota voidaan kutsua trollaamiseksi) ja olet ilmeisesti niin ylpeä itsestäsi.

                +1

                Ilmoita asiaton viesti