Mestari ja jääprinsessa

Jussi Halla-aho on merkillisen suosittu ja vielä merkillisempi on hänen kulttimaineensa. Harvemmin Suomessa ketään kuolevaista ”Mestariksi” kutsutaan niin kuin Jussin fanit tekevät, ja ilman ironiaa. Ulkopuolista se huvittaa, etenkin kun Jussin ulkoinen olemus tuo mieleen 1960-luvun verovirkamiehet tai Loton viralliset valvojat – muistaako joku? Yhteiskunnallisena ajattelijana Jussi on suppeakatseinen yhden asian mies ja kirjalliselta tasoltaan piirikunnallisen tason saivartelija. Puhujantaidoista saamme harva se päivä havaintoja televisiosta. Johonkin muuhun se maine perustuu. Ettei vain nettikirjoitteluun?

Halla-ahon Scripta-blogi tihkuu peittelemätöntä alkuvoimaista vihaa. Ei mitään pikkuharmistusta vaan raakaa suonkylmää vihaa jota suomalaisessa poliittisessa kirjoittelussa ei ole nähty sitten Otto Wille Kuusisen päivien.

Vuosina 2007-2008 Halla-aho vastaanotti 35 000 euroa verotonta apurahaa Kulttuurirahastolta. Hänen ukraina-suomi-sanakirjansa ei valmistunut kun työaika meni blogin suoltamiseen. Blogissa ilmestyi noina vuosina 125 tekstiä, joihin hän tykitti 135 000 sanaa eli 1,2 miljoona merkkiä, parin paksun kirjan verran. Mahtaako kellarikirjoittelija palauttaa joskus stipendin? Syytä olisi, etenkin kun on poliitikko, joka toistamiseen paheksuu rahan turhaa ”lapioimista” sinne tänne. ”Haittamaahanmuutostakin” se höpisee ikään kuin hänen oma toimintansa joskus muuta olisi tehnyt kuin hallaa Suomelle.

Jussi sulautuu virheettömästi maailmanlaajuiseen äärioikeistoon. Hänelle Bidenin voitto oli epäilemättä murheen päivä. Jussi Halla-ahoa lukuun ottamatta suomalaiset mepit pitivät neljä vuotta sitten Clintonia parempana vaihtoehtona näistä kahdesta. Silloinhan Clinton hävisi vaikka sai suuremman äänimäärän. Nyt äänestystulos oli harvinaisen selvä kaikkien paitsi Q-hullujen mielestä.

Mielenkiintoista muuten, että niin paljon kuin oranssi molopää Yhdysvaltain kahtiajakautumista edistikin, se rapakon tällä puolella yhdisti aika erilaisia ihmisiä uskossa oranssiin messiaaseen. Porin jääprinsessa, heterosti uskovainen Laura Huhtasaari (hän on etsinyt somessa tyttärelleen rippipappia, joka ei olisi sateenkaaripappi) ja toimittaja Yazka Love olivat yhteisessä Trump-transsissa. Sateenkaariaktivistina ja Q-onanistina tunnetun Yazkan identiteetti on nykyään LGBTQ-anon.

+3
MikaLamminp

Olen julkaissut teokset Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu