Minun kaunis Puolani

Ville Niinistö oli eilen Ylen A-studiossa keskustelemassa Puolan oikeusvaltiotilanteesta sekä EU:n ja Suomen ilmastopolitiikasta. Tykkäsin hänen lisäkseen kovasti myös Petri Sarvamaan ja Silvia Modigin argumentaatiosta.

Sitten en oikein tiedä pitäisikö jättää Lauran Huhtasaaren messu omaan arvoonsa vai pitääkö puuttua. Ville Niinistö ainakin koki velvollisuutta puolustaa oikeusvaltiota ja Suomea avoimena taloutena. Näin tällä kertaa.
”Se että arvostaa toisen kanssa keskustelemista ei tarkoita että olisin kaikesta samaa mieltä, mutta hyviä perusteluja ja näkemyksiä voi silti arvostaa. Kollegat Sarvamaa ja Modig osaavat ja on ilo tehdä töitä kanssaan europarlamentissa”, Niinistö kehui kollegoitaan Facebookissa.
Huhtasaari oli oikea häirikkö mutta toisaalta oli hyvä kuulla ja nähdä, millainen ihminen on persukannattajien äänin EU-parlamenttiin valittu. Toivottavasti kannattajat miettivät kannattiko. Muut kyllä kylvettivät Huhtasaaren perusteellisesti. Toinen vaihtoehto on Teuvo Hakkarainen mutta ehkä kukaan toimittaja ei edes ajattele hänen kutsumistaan. Ei hän luultavasti ainakaan huuda kurkku suorana. Ja mahtaako herra Hakkarainen Hondurasista A-studioon ehtiäkään.

Puola suunnitteli toissakesänä maan oikeusministerin Zbigniew Ziobron mukaan eroamista naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi solmitusta Istanbulin sopimuksesta. Sopimuksen artiklat koskevat erilaisia väkivallan muotoja aina sukupuolielinten silpomisesta pakkoavioliittoihin ja seksuaalisesta väkivallasta vainoamiseen. Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta solmittiin vuonna 2011 ja se astui voimaan 2015. Oikeusministeri katsoo sopimuksen sisältävän ”haitallisia ideologisia aineksia” ja rikkovan vanhempien oikeuksia. Hän sanoo esittävänsä hallituskumppaneille ryhtymistä toimiin sopimuksesta irtautumiseksi.

Lähellä katolista kirkkoa oleva konservatiivinen hallituspuolue PiS on jo vuosia arvostellut sopimusta ”uskonnollisten arvojen loukkaamisesta”. Kivenä kengässä on ollut muun muassa se, että sopimuksen perusteella kouluissa opetetaan lapsille ”liberaaleja ajatuksia”.
Hallituksen silmätikuksi on joutunut myös sopimuksen kohta, jossa painotetaan, ettei väkivaltaa saa perustella uskonnolla. Eräs mielenosoittaja sanoi toissakesäisessä Ylen jutussa, että tavoitteena on laillistaa kotiväkivalta. Minun kaunis Puolani on pian muisto vain.

Toivottavasti PiS saa tästä kunnolla nokilleen. Aiemminkin PiS:n yritykset hyökätä naisia kohtaan ovat johtaneet isoon vastarintaan hallitusta vastaan.

Ei ole sattuma, että ennen presidentinvaalia kohteena olivat LGBT-vähemmistöihin kuuluvat ihmiset eikä naiset kuten aiemmin. LGBT on kuitenkin aina vähemmistö, naiset ovat puolet väestöstä.

Näissä hyökkäyksissä on aina hyvä muistaa, että ne palvelevat myös sitä, että PiS pystyy esiintymään ulkomaisten voimien uhkaamana. Voihan Venäjä.

Puolan hallitus esti taannoin Ranskan eurooppaministeri Clément Beaunen vierailun puolalaiseen Kraśnikin kaupunkiin. Beaunen mukaan syyksi ilmoitetetiin Kraśnikin koronatilanne, mutta ranskalaisministerillä on hyvät perusteet epäillä, että todellisuudessa kyse oli aivan muusta.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/ranskalaisministeri-haukkui-puolalaiskaupunkien-homovapaan-vyohykkeen-puolan-hallitus-esti-vierailun-alueelle/

Pääsiköhän ne liian nopeasti Euroopan unioniin?

Myös Unkarin alamäkeä on myös surullista katsoa. Historiallinen analogia on pelottavan selvä. Hitler on tietysti äärimmäinen esimerkki ja joku nillittäjä on varmaan jo valmis vinkaisemaan ”natsikortti”, mutta eipäs hoppuilla: hänkin oli järjestelmän sisällä ja yritti sinnikkäästi valtakunnankansleriksi. Lopulta hän onnistui, ja pian hän oli jo diktaattori.

Kun on perehtynyt kansallissosialistien valtaannousuun, ei FT Oula Silvennoisen mukaan voi olla vertaamatta nykyisyyttä siihen.

”Tapa toimia poliittisena puolueena järjestelmän sisällä ilman mitään kunnioitusta demokratiaa, tasavaltaa tai parlamentarismia kohtaan. Se on ihan ilmeinen vertauskohta”, Silvennoinen totesi Suomen Kuvalehden haastattelussa (SK 5/2020).

+8
MikaLamminp

Olen julkaissut teokset Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu