Naton ja ruokakriisin kynnyksellä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaatii Suomea ja Ruotsia luovuttamaan olemattomia terroristeja Turkkiin. Samaan aikaan hän itse vehkeilee terroristijärjestöjen kanssa.

”Syyrian vastaisella rajalla Turkin puolella Isis-taistelijat istuivat kahviloissa ja suunnittelivat iskuja”, kertoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta tämän aamun Turun Sanomissa.

Turkkia mahdollisena matkakohteena ei enää ole olemassa minulle.

Tasan eivät käy onnen lahjat. Meillä Suomessa mietitään, miten nopeasti pääsemme Natoon, kehitysmaissa mietitään miten ruoka riittää.

”Jos emme saa ihmisiä ruokittua, ruokimme konflikteja.” (YK:n pääsihteeri António Guterres YK:n ministerikokouksessa 18.5.)

”Venäjän armeija on ottanut panttivangiksi miljoonien ihmisten ruokavarannon.” (Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken, The Guardian 20.5.)

”Olemme maailmanlaajuisen ruokakriisin kynnyksellä. Tämä koskee niin ruoan saatavuutta kuin hintaakin.” (Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), HS 22.5.)

Neuvottelut Suomen ja Turkin Nato-kiistasta vievät viikkoja, Haavisto arvioi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on vaikeassa tilanteessa muodostanut presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin kanssa tiimin, joka on erinomaisesti hoitanut ulkopolitiikkaa, totesi europarlamentaarikko Ville Niinistö Turun Sanomien haastattelussa 29.5.2022.

Vaikka Ville on gallupien valossa suositumpi presidenttikandidaatti kuin vaikkapa kukaan perussuomalaisista entinen ”mestari” mukaan lukien, hän ei kuitenkaan näillä näkymin ole pyrkimässä presidentiksi.

”Menisin hattu kourassa Pekan luo”, Ville Niinistö sanoo.

Eurooppalaisista 85 % haluaa katkaista riippuvuuden Venäjän energiasta. Eurooppalaisista 27 % on valmis matkustamaan junalla lentokoneen sijaan. (Lähde: Eurobarometri)

Vihreästä ajattelusta on tulossa valtavirtaa.

Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala varoitti Venäjän energia-aseesta jo kauan sitten. ”Kuinka voi olla lapsenusko siihen, että Rosatomilla ei olisi niin mitään turvallisuuspoliittista merkitystä, sehän on Kremlin alainen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka hoitaa paitsi siviiliydinenergiaa myös ydinaseita”, Hautala sanoi Turun sanomien haastattelussa sunnuntaina 10.4.2022.

Hautala näki varhaisessa vaiheessa Venäjän opposition tukahduttamisen ja sai tuestaan ihmisoikeuspuolustajille porttikiellon Putinilta 2015. Europarlamentin vastuutehtävien lomassa Hautala kritisoi kotimaan politiikan suomettumisen hetkiä: Fortumia ja Fennovoimaa, Lipposta ja Ahoa sekä poliittisen eliitin pitkäaikaista väärää tilannekuvaa Venäjän energia-aseesta.

Kun Suomen poliittinen huippu Alexander Stubbia, Olli Rehniä ja nykyistä komissaari Jutta Urpilaista myöten sitoutettiin Rosatomin ydinvoimalahankkeeseen, Hautala oli ehtinyt pois ministerinpestistä 2013 ja tulla uudelleen mepiksi 2014. Hän ei ehtinyt olla päättämässä Fennovoimasta

Nato-jäsenyydelle noin vuonna 2014 lämmennyt Hautala alkaa olla Venäjä-politiikassa valtavirtaa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori esitti Fennovoiman ydinvoimalahankkeen etenemistä syksyllä 2014 ja eduskunta hyväksy periaateluvan. Vihreät arvostelivat hanketta ja lähtivät hallituksesta.

Sillä kertaa tukea ei tullut edes kokoomuksesta. Stubb kutsui Venäjähuolia esittäneiden kansanedustajien puheenvuoroja ”russofobisiksi” ja Zyskowicz syytti vihreitä Venäjä-kortin heiluttamisesta. Stubb on myöhemmin sanonut, että Fennovoima-päätös oli virhe.

Eräs peräkylän persu haaskaa täällä Puheenvuorossa uskottavuuttaan kehumalla että persut olivat ”valonkantajia” aina siihen saakka kun menivät ”pimeälle puolelle” eli kannattamaan Natoa. Täytyy myöntää, että en ole koskaan osannut ajatella perussuomalaisia valonkantajina. Aika pimeitä ne olivat jo Soinin aikaan ja yhä pimeämmäksi meni Halla-ahon myötä. Mutta Q-Anon VKK (Valta kuuluu Kremlille) on kyllä jo pimeyden ytimessä.

Jotain hyvää on sentään Purran perussuomalaisissa: kannatus laskee. Se on isänmaan etu. Mahtaa Arto ”Sisyfos” Luukkasta pänniä, kun haaveilee pääministeri Purrasta. Kauas pilvet karkaavat, turhaan niitä tavoitat…

Vaikka tavalliseen tapaani pidän kommentoinnin auki, toivon kuitenkin, että kommenttiosastolle löytäisivät muutkin kuin Tupu, Hupu ja Lupu ja ne muut tavalliset tollot, jotka eivät erota Freudia Frendeistä saati Sisyfosta syfiliksestä.

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu