Professorin ajatuksia Selänteestä

”Minussa on herännyt kaamea epäilys, että Teemu Selänne ei ehkä sittenkään ole se tarkkanäköinen yhteiskunnallinen ajattelija, jollaisena olemme häntä aina pitäneet.” (Mike Pohjola Twitterissä)
”Jääkiekkolegenda Teemu Selänne tietää, millainen olisi parempi Suomi. Hän jakaa näkemyksiään Twitterissä. Kaikki läheiset ovat pyytäneet häntä lopettamaan tviittaamisen”, kirjoitti Leena Sharma Suomen Kuvalehdessä 6.7.2023.
Tahattoman huumorin ystäville Teemu Selänteen sanainen arkku on kyllä ehtymätön aarrearkku:
”Ei Tsiisus valtio päättää mitä ihmisten pitäisi syödä niinkö? Kommaritouhua parhaimmillaan… P.s. just oon tilaamassa waguhärkää.” (Helmikuussa 2023 keskusteltiin muun muassa ilmastonmuutoksesta ja kasvisruokavalioon siirtymisestä.)

”Mun kaverit on tosi republikaaneja”, Selänne sanoo Leena Sharmalle joka haastattelee häntä tööläläisessä ravintolassa. ”Mä aina kuuntelin, kun ne puhui golfin jälkeen ruokapöydässä elämästä ja bisneksistä. En mä osannut osallistua niiden keskusteluihin, mä vaan kyselin, että kummasta haluatte, että tulee pressa ja minkä takia?”

”Ei mulla ollut mitään hajua politiikasta silloin aikoinaan. Olin ihan kuplassa. En lukenut lehtiä enkä mitään”, hän kertoo.

Selänteellä ei vielä viime vuonna ollut Yhdysvaltain kansalaisuutta, joten hän ei voinut äänestää sikäläisissä vaaleissa. Tänä vuonna Selänteet saivat myös Yhdysvaltain kansalaisuuden. Toivottavasti hän ei sentään sitä oranssia molopäätä äänestä, vaikka republikaaniksi tunnustautuukin.

Suomen eduskuntavaaleissa viime huhtikuussa Selänne antoi äänensä kokoomuksen Tere Sammallahdelle.

”Mun mielestä Terellä on terveet ajatukset siitä, minkälaista Suomessa voisi parhaimmillaan olla.”

Tere on Uuden Suomen lukijoillekin tuttu hassuista blogeistaan, jotka ovat yhtä mustavalkoisia kuin hänen profiilikuvansa.

”Mulla ei ole mitään empatiaa laiskoja ihmisiä kohtaan”, Selänne sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa. Silti hän määrittelee olevansa poliittisesti vähän kaikkea.

”Demaria sen verran, että sairaista ja heikoista ja huonoimmassa osassa olevista pitää pitää huolta. Se on ihan ykkösasia.”

”Ja vihreetä. Joo totta kai meidän pitää ajatella tulevaisuutta ja puhtautta ja…”

Ilmastonmuutosta?

”Niin, ilmastonmuutosta, kyllä meillä pitää olla huoli siitä. En mä tiedä tarviiko meidän olla ihan ensimmäisiä, mutta onhan se tosi kunniakas tavoite ja ei mulla ole mitään sitä vastaan. Ja mullakin on sähköauto ja kotona kierrätetään kaikki mitä vaan pystytään, yritetään oma osamme hoitaa.”

Niin sanotun pakolaiskriisin aikaan (tammikuussa 2016) Selänteen tviitit nostivat ensimmäisen kohun. Alle vuorokaudessa niitten julkaisemisesta niin sanottu MV-lehti nosti Teemun sankarikseen. Kuka tarvitsee vihollisia jos on tuollaisia ystäviä?

Suomen suurimman jääkiekkoaiheisen verkkomedian Jatkoaika.comin päätoimittaja Antti Wennström kirjoitti tviittailua seuranneena päivänä:

”Suomeen syntyi alle kellonympäryksessä rasistisen julkaisun juhlima MV-Teemu, jonka naamakuvalla leviää nyt sanoma rajojen sulkemisesta sekä ’partalasten’ karkottamisesta. Tuskin Teemunkaan tavoitteena oli joutua rasistien maskotiksi.”

Wennström sai kirjoituksestaan satoja palautteita.

Karseeta paskaa. Sun ura oli siinä. Tapa ittes.

Jotkut kommentoijista ovat jääneet Wennströmin riesaksi pysyvästi. Hän ei ole varma, onko kyse bottitileistä vai oikeista ihmisistä. Alatyyliset trollipostaajat muistuttavat olemassaolostaan aina, kun Wennström kirjoittaa jostain.

”Voin vaan kuvitella, miten karmeelta se palaute tuntuu, jos se tulee jonkin vähemmistön edustajalle”, hän sanoo.

Mitä tekee Teemu Leena Sharman haastatellessa häntä? Kaivaa kuoppaansa syvemmäksi:

”Esimerkiksi kun mä oon tviitannut raiskauksista – ja nimenomaan en tarkoita, että vaan maahanmuuttajat niitä tekisivät – vaan yleisesti. Mua raivostuttaa, että tämmöisiä mitättömiä tuomioita tulee lasten raiskauksista. Oikein hävettää suomalaisten puolesta.”

Koska Selänne tviittaa niin polarisoivista aiheista, hän vaikuttaa puolensa valinneelta. Koko kansan Teemun sijaan meillä on nyt laitaoikeiston ihailema, punavihreiden vihaama Teemu.

”Sanotaan näin, että mä oon valinnut sen puolen, että tää touhu Suomessa olisi järkevää ja reilua eikä semmoista hölmöilyä.”

Hölmöistä puheen ollen, Aleksi Valavuori on Teemun kavereita. Teemu kutsuu häntä tuttavallisesti Alluksi:

”Allukin on nimenomaan sanonut mulle, että miksi sä lähdet Twitteriin mukaan, siellä ei ole muuta kuin hävittävää”, Selänne kertoo.

Monet ihmiset ovat arvailleet, että Valavuori – joka on Twitterissä Selännettä aktiivisempi ja poleemisempi – kirjoittaisi osan Selänteen tviiteistä.

Selänne kiistää asian.

”Siis sataprosenttisesti voin sanoa, että itse kirjoitan kaikki mun tviitit. Olisi täysin väärin, että joku muu niitä tekisi.”

Selänne väittää tietävänsä aina etukäteen, milloin hänen tviitistään tehdään uutinen. Joskus oma käytös sosiaalisessa mediassa kaduttaa.

”Totta kai mäkin olen tviitannut sellaisia asioita, että seuraavana aamuna ajattelen, että olisiko se asia kannattanut sanoa noin, tai olisiko sitä kannattanut sanoa ollenkaan.”

Yhdestä asiasta jääkirkon lisäksi Selänne kyllä ansaitsee vilpittömät kiitokset: hän taivuttaa sukunimensä oikein: Selänne : Selänteen. Kyllähän jokaisen kielikorva sanoo, että oikea taivutus on Orpo : Orvon ja törppö : törpön.
Professori Alf Rehnillä oli muutama päivä sitten mielenkiintoinen huomio kielitrendeistä Facebook-sivullaan:
Nuorten suomen kielen käyttö on kuten tiedämme dynaamista ja tehokasta. Uusimpia kehityksiä tällä saralla on että suomalaiset nuoret ovat alkaneet vieroksua amerikkalaista ”Karen/Ken” (vaiht. ”Karen/Darren”), ja sen sijaan alkaneet käyttämään sukupuolineutraalia ”Selänne”. Käyttö esimerkiksi:
Mun mutsi on ihan Selänne – mä en kestä!
Siellä parkkipaikalla oli joku Selänne huutamassa jonottamisesta.
Harvinaisempi käyttö on yhdyssana ”skibidi-selänne”, mutta loukkavuutensa takia tätä käytetään vain ääritapauksissa.
Toden totta, selänne on sukupuolineutraali ilmaus, sillä Sirpa Selänne on selvästi yhtä merkittävä yhteiskunnallinen ajattelija kuin Teemukin. Sirpa käskee ruotsalaista huonekalujättiä häpeämään. ”Tää on ihan törkeetä. Miksei ihmisillä ole töitä?” kysyy Sirpa jonka pitäisi itsepalvelukassalla pärjätä ihan itse. OMG!
MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu