Pysyn teidän seurassanne aina

Monet suurimmista mestariteoksista on tehty viimeisillä voimilla, kuten J. S. Bachin Die Kunst der Fuge ja Kaija Saariahon ooppera Innocence. Tänään saamme kuulla oliko se aivan vihoviimeinenkin Saariahon teos, Verneri Pohjolalle sävelletty trumpettikonsertto HUSH samaa luokkaa.

Verneri Pohjola on merkittävää muusikkosukua, hänen isänsä oli basisti ja säveltäjä Pekka Pohjola ja isoäitinsä pianisti Liisa Pohjola. Suuren isän poikana hän on kärsinyt itsetunto-ongelmista, mikä tuntuu merkilliseltä kun ottaa huomioon millainen mestari hän omassa lajissaan on.

Kaija Saariaho (1952–2023) nimettiin viime keväänä taiteen akateemikoksi, ja hänen kiitospuheensa oli niin hieno, että en voi olla siteeraamatta sitä tässä:

”Jotta en jäisi Suomen viimeiseksi säveltäjäakateemikoksi, on monen asian muututtava tässä maassa. On annettava jokaiselle suomalaiselle varhain mahdollisuus harrastaa ja kokea taidetta sen monissa muodoissa. Kaikkien tulisi kokea olevansa näiden kokemusten äärelle tervetullut, ja tulisi voida toivoessaan valita taide ammatiksi. On tärkeää opettaa, että kaiken arvoa ei voi laskea euroina, kaiken merkityksellisyys ei käy ilmi sekunnissa eikä ehkä vuodessakaan: ei tunteiden, ei metsien, ei musiikin. Maailmassa, jossa jokainen helposti elää omassa kuplassaan, on vaarana, että kokonaiset sukupolvet sulkeutuvat sisäänsä, ellei taidekoulutuksen ja taide-elämysten kautta jatketa ovien lakkaamatonta avaamista. Ovia, joiden kautta itsekin pääsin pienen suomalaisperheen tyttönä maailmalle, ja asemaan, johon minulla ei naisena ollut mallia.

Nuoret kollegani, omistan tämän arvonimen teille ja jaan sen kanssanne.

Sen aloittaman ketjun kautta – pysyn teidän seurassanne aina.”

Saariaho sai elämänsä aikana lukuisia tunnustuksia ja palkintoja, mutta yksi merkittävimmistä tuli hänen kollegoiltaan. Muutama vuotta sitten 174 säveltäjää listasi BBC:n pyynnöstä viisi kaikkien aikojen merkittävintä säveltäjää. Saariaho ylsi yhteistuloksissa sijalle 17, kun listan kärjessä on Johann Sebastian Bach ja sijalla 12 Jean Sibelius.

 

https://yle.fi/a/74-20001581?utm_medium=social&utm_source=facebook-share&fbclid=IwAR0A4kpfgAPOo0xZ4Dx2nKW0fgGx_QfU4libvXR3m_dUrDRKqES4dLopJrw

 

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu