Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Parhaat blogit kerran viikossa – tilaa uutiskirje tästä –>

Sota kysymyksessä, vastauksena Venäjä

Kymmenessä Euroopan maassa tehty mielipidetiedustelu näyttää kaksi eri tavoin ajattelevaa leiriä. Osa haluaa nopeaa rauhaa, osa haluaa rauhan vain Venäjän häviön kautta.

Mielipidetiedustelun tekijä, ajatushautomo ECFR eli European Council on Foreign Relations, toteutti mielipidetiedustelun kymmenessä Euroopan maassa huhti–toukokuun vaihteessa. Vastaajia oli hieman yli 8 000, Suomesta viisisataa.

Tuoreessa Euroopan laajuisessa mielipide­tiedustelussa 90 prosenttia suomalaisista piti Venäjää päävastuullisena, sillä onhan kyseessä Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Vastaavasti 87 prosenttia suomalaisista nimesi rauhanteon suurimmaksi esteeksi Venäjän.

Italiassa 56 prosenttia vastanneista piti Venäjää syypäänä ja 27 prosenttia nimesi Ukrainan, EU:n tai Yhdysvallat päävastuullisiksi.

Italiassa Venäjän rinnalla lähes yhtä suuriksi rauhan esteiksi nähtiin Ukraina, EU tai Yhdysvallat.

Kaikissa maissa kuitenkin enemmistö vastanneista pitää Venäjää pääsyyllisenä.

ECFR:N mukaan Euroopassa on ”rauhan leiri”, joka haluaa sodalle nopeaa päätöstä, vaikka sen hinta Ukrainalle olisi kova esimerkiksi alueluovutusten ja muiden myönnytysten takia.

Toinen tutkimuslaitoksen tunnistama joukko on ”oikeuden leiri”, jonka mielestä Venäjää on rangaistava ja se on saatava vastuuseen kansainvälisen oikeuden loukkauksista. Näin ajattelevien mielestä rauha tulee vain Venäjän täydellisen tappion myötä.

Asetelma ei ole täysin mustavalkoinen, vaan monen ajattelussa nämä asenteet yhdistyvät: ei haluttaisi antaa periksi Venäjälle, mutta pelätään paljon sodan laajenemista.

Kaksi leiriä ajattelevat myös eri tavoin siitä, miten EU:n pitäisi vastata Venäjän hyökkäykseen. Oikeuden leiri katkaisisi kaikki välit Venäjään, niin talous-, diplomaatti- kuin kulttuurisuhteetkin. Rauhan leiri katkoisi vain taloussuhteet.

Venäjän rankaisemista kannattavat haluaisivat Ukrainan EU:n jäseneksi, mutta nopeaa rauhaa haluavat ovat siihen selvästi vastahakoisempia.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008882189.html?fbclid=IwAR30mgnReTiHB0SIyT03G8JMtoS2ytih25f8cOTpcDUI-7GjP_BVpVwlPy4

Olen aina pitänyt itseäni rauhan miehenä, enkä koskaan ole ajatellut että ”oikeuden leiriin” kuuluminen olisi sen kanssa ristiriidassa. Mutta miten neuvotella rauhasta sellaisen kanssa, joka hyökkää kimppuusi ilman mitään syytä ja oikeutusta?

Osa neuvostoajan ydinohjuksista oli Ukrainan hallussa vuoteen 1994, jolloin ne luovutettiin Venäjälle. Vastineena Venäjä puolestaan takasi länsivaltojen tavoin Ukrainan alueellisen koskemattomuuden.

Länsi piti lupauksensa. Venäjä petti viimeistään silloin kun se miehitti Krimin.

Ei ole mitään epäselvää siinä kuka on sotaan syyllinen.

Yhtä hyvin voisi kysyä kuka on syyllinen raiskaukseen. Raiskaaja, jos tolkun ihmiseltä kysytään. Joten jos sota on kysymyksessä, on vastauksena Venäjä.

+18
MikaLamminp

Olen julkaissut teokset Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (64)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Mikko Marttila
  Mikko Marttila #3688171

  Onhan tuo Ukrainaan hyökkäys tuonut mieleen yhtä, jos toistakin. Ukraina pyytää lisää kovaa kalustoa käyttöönsä, mutta ei saa riittävästi joko siksi, että Euroopan mailla ei ole antaa kalustoa vaarantamatta omaa kansallista turvallisuutta. Tai vaihtoehtoisesti, Euroopan maat ovat tehneet yhteistoiminnassa suunnitelman ja laskelman siitä, kuinka paljon kukin maa voi tarjota kalustoa sen pelossa, että luovutetut aseet päätyisivätkin johonkin muualle, kuin Venäjän hyökkäyksen torjumiseen ja ajamiseen pois Ukrainasta. Jens Stoltenberg ilmaisi ainakin, että raskaita aseita tulisi luovuttaa hanakammin, ja täytyyhän sitä toki ihmetellä, jos pidätellään tulivoimaa, että edistääkö venyttely jotenkin Euroopan tai Yhdysvaltojen asiaa?

  Huolenaihe on, että kun tämä hyökkäys Ukrainaan on jo arkipäiväistynyt ja samaan aikaan taloushuolet Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen kaupassa painavat talouskasvua että sisäinen levottomuus ja turhautuminen kasvaa. Väkistenkin tässä miettii, että pitäisikö sitä kovinta mahdollista vastausta tarjota Venäjälle?

  Pystyykö Euroopan jäsenmaat pitämään sisäistä vakautta ostovoiman karatessa käsistä?

  Olisiko parempi tehdä kaikki voitava, että Venäjä saataisiin käpälämäkeen koko Ukrainan alueelta?

  Jos raskasta aseistusta ollaan nihkeästi tarjoamassa Ukrainalle, niin pitäisikö tästä syystä sen sijaan sulkea Ukrainan ilmatila NATO-maiden ja läheisten kumppanien tuella?

  Vai onko tässä myös periaatteellinen kysymys, koska Ukraina ei ole NATO-jäsen, ettei voi tarjota enempää apua tai muuten avustaminen avaa pandoran lippaan?

  Eli ketä tällainen venyttely ja viivyttely palvelee, eikö sodan pikainen päättäminen olisi parempi, vai onko se edullisempaa antaa Venäjän kuluttaa voimiaan Ukrainaan?

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Mika Lamminpää #3688267 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3688171

   Hyviä kysymyksiä. Sodan pitkittyminen ei ole kenenkään etu, mutta se on kyllä tullut selväksi ettei Venäjä usko kuin voimaa. Vähintä mitä voi tehdä on pakottaa venäläiset joukot niiden rajojen taakse jotka olivat ennen vuotta 2014 ja jotka ovat ainoat lailliset rajat ja joiden koskemattomuutta Venäjä, kuten sanottu, oli itsekin takaamassa silloin kun Ukraina luovutti ydinaseensa Venäjälle. Ottaa päähän kun Venäjä puhuu sodan eskaloitumisen vaarasta ikään kuin sitä koskaan olisi mikään muu ollut eskaloimassa kuin Venäjä itse.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 2. Esko Karinen
  Esko Karinen #3688179

  Saattaahan se kuva olla monivivahteisempi monenkin keski-eurooppalaisen mielestä.

  Italiassa ja monessa muussakin maassa on paljon kommunisteja (ollut) ja monille Venäjä tarkoittaa edelleen jotain hyvää asiaa.

  Italia on aloittanut sotia Afrikassa ja pommitellut miten sattuu. Saksa on oma lukunsa. Ranskalla on edelleen siirtomaita, tosin nykyään siirtomaiden myötävaikutuksella.

  Jotensakin ymmärrän että jos ei ole samanlaisia kokemuksia kuin suomalaisilla ei asennekaan ole niin jyrkkä kuin suomalaisilla.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Mika Lamminpää #3688269 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3688179

   On aika kummallista jos kommunistit, jos heitä on muuallakin kuin tuplavahinko Hankamäen houreissa, jotenkin sympatisoivat Venäjää. Venäjähän on nykyään fasistinen valtio.

   Tai voihan olla että Mussolinin kotimaassa yhä on fasismin ymmärtäjiä.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

     • AnttiMikkonen1
      Antti Mikkonen #3688289
      Vastaus kommenttiin: #3688280

      Mäkin olen pitänyt taukoa väliin, ei ole oikein päivänpolttavaa keskusteluakaan ollut vähään aikaan. Toki pitää aina tulla katsomaan onko Päivän Paavo tullut. 😀

      +1

      Ilmoita asiaton viesti

      • MikaLamminp
       Mika Lamminpää #3688290 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #3688289

       Se on muuten huvittavaa, että Uuden Suomen suosituimpien blogien perusteella voisi luulla, että Suomen kolme tärkeintä poliitikkoa ovat Paavo, Arto ja se kaveri joka perusti jonkin yhden tähden liikkeen henkilökohtaiseen viihdekäyttöönsä, mikä sen nimi nyt taas olikaan…

       +1

       Ilmoita asiaton viesti

       • AnttiMikkonen1
        Antti Mikkonen #3688295
        Vastaus kommenttiin: #3688290

        Juu ja nämä tollot itse kuvittelee olevan suosittuja kun paljon lukukertoja, vaikka jengi tulee vain naureskelemaan niille kirjoituksille ja pohdinnoille.

        +1

        Ilmoita asiaton viesti

        • Kommentti piilotettu
   • Sari Teerisaari
    Sari Teerisaari #3688471
    Vastaus kommenttiin: #3688269

    Tuplavahinko. Putoiletko sä itse aivan totaalisesti kun kirjoitat ton?
    Ymmärrän kyllä kun tyyppi superfiksu tuplatohtori, ja Mika-boyn korkein saavutus Varavara-jotain.
    Noooooooooooh. Pura taas raivoasi minuun. Nyt kunnon solvaukset tiskiin niin kuin ennenkin!!!!

    0

    Ilmoita asiaton viesti

     • Sari Teerisaari
      Sari Teerisaari #3688513
      Vastaus kommenttiin: #3688499

      Kuinka noloa poistella omia kommentteja omasta blogista. Ennen sanoit ettet ikinä kadu mitään kommenttejasi että poistele mitään mutta tänään ja oma kommentti 😂 Kristus miten noloa..

      0

      Ilmoita asiaton viesti

      • MikaLamminp
       Mika Lamminpää #3688569 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #3688513

       Harvinaista kyllä, olet osittain oikeassa: en poistele kommentteja. En todellakaan koskaan. Ilmeisesti joku varakansanedustaja tai joku muu pappilan hätävara kanteli ylläpidolle kun liperit eivät kestäneet merivettä. Niin hassua kuin se onkin, usein ne pahimmat öyhöttäjät ovat myös oikeita prinsessoja, jotka imuroivat herneen nenäänsä millaisen patjakasan alta hyvänsä. Ajattele vaikka sitä yhtä entistä kummallispoliitikkoa, joka syytää pöyristyttävää naisvihaa & rasismia sun muuta törkyä ihan solkenaan ja huusi poliisia kun eräs toimittaja haukkui sitä natsipelleksi. Ihme kyllä se sai pitää oikeuslaitosta pilkkanaan vuosikausia ennen kuin korkein oikeus lopulta pani pisteen sen natsipelleilylle.

       0

       Ilmoita asiaton viesti

       • Sari Teerisaari
        Vastaus kommenttiin: #3688569

        Ai pikkasen olet katkera kun en itse pääse kunnallispolitiikoksi 😀 Ja tiedät että se juttukin oli paskaa. Lokka on useasti sanonut ettei ole kansallissosialisti/natsi, ja pellenä ei ole tienannut koskaan, JA sen oikeuskin myönsi. Kyse oli puhtaasti kuinpaljon saa solvata toista ja mikä on henkilöidedn asema. Olet ulissut että oikeus jauhoitti Lokan vaikka kävi juuri päinvastoin. Nyt kusipää-Lokka saa entistä vapaammin solvata kaikkia ja sinä höntti tuuletat 😀
        Tämä oli voitto solvaajille. Miksi sä et tajua mitään?

        0

        Ilmoita asiaton viesti

        • MikaLamminp
         Mika Lamminpää #3688813 Kirjoittaja
         Vastaus kommenttiin: #3688802

         En ole lainkaan katkera. Miten voisinkaan olla? Miten olisin voinut päästä politiikkaan mukaan kun en lähtenyt edes ehdolle? Ketään ei haeta kotoaan.

         Se jauhopää josta sinä ja entinen mestari tykkäätte kuin hullu puurosta on varmaan katkera, koska putosi valtuustosta. Kyllä kansa jotain tietää.

         Näyttää siltä että olet lukenut yhden blogiani, tai yhden postauksen otsikon. Kommenttiosastolla oli ainakin yksi helmi: ”Loogisesti ajatellen kunnianloukkauksen perusedellytys on, että on mitä loukata. Minusta oikeuslaitoksen käyttäminen kiusanteon välineenä tai oman julkisuuden pönkittämiseksi on yksinkertaisesti kunniatonta. Syntyy siis paradoksi kun kunnianloukkauksesta syyttänyt iloitsee vapauttavasta tuomiosta. Mitä hän väitti loukatun, ei näyttäisi olevan olemassakaan.”

         https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/korkein-oikeus-jauhotti-lokan/

         +1

         Ilmoita asiaton viesti

         • Sari Teerisaari
          Sari Teerisaari #3689268
          Vastaus kommenttiin: #3688813

          ”Kyllä kansa jotain tietää.” Niinpä, ikuinen vara-vara-jotain 🤣

          Minä en tykkää Lokasta. Olen kironnut sen monta kertaa. Mikä pala sulta puuttuu aivoista, jos puhun kusipäästä niin se sinun mielestä tarkoittaa että tykkään siitä kuin hullu puurosta? Miten sä voit olla noin pihalla kuin lumiakan tamppoonin naru? (nyt alat käyttää tätä sanontaa) Olen kutsunut häntä niin törkeillä nimillä etten uskalla niitä tähän laittaa ja poitsu sanoo että tykkään 😂
          Kaikki tietää että Lokka on törkeä ja aina olen sanonut inhovani sitä, niin teikäpoitsu kirjoitta että tykkään siitä kuin hullu puurosta 🤣

          Ja tiedän miksi. Haluat saada lukijat uskomaan että fanitan sitä. Nope. Taidat itse fanittaa kun puhut siitä eniten palstalla..

          0

          Ilmoita asiaton viesti

          • MikaLamminp
           Mika Lamminpää #3689279 Kirjoittaja
           Vastaus kommenttiin: #3689268

           Muistelen sinun sitä kyllä puolustelleen.

           Älä pelkää, en minä sinun sanontojasi varasta. Varastan vain sellaista missä on jotain oivallusta ja älyä, kuten se Jussilan luonnehdinta Hankamäestä tuplavahinkona.

           Miksi muuten vaihdat puheenaihetta? En ole kirjoittanut mitään Arto Luukkasesta, joka on ikuinen varakansanedustaja tai muu vara-jotain 🤣

           0

           Ilmoita asiaton viesti

           • Sari Teerisaari
            Sari Teerisaari #3689285
            Vastaus kommenttiin: #3689279

            Olen pari sanontaa joskus tänne laittanut mitä kukaan muu ei käyttänyt. Meni vähän aika niin pokkana kirjoitit sen pilkulleen 😀 Suuri kirjailija pokkana kopioi virkkeitä. En jaksanut edes huomauttaa kun olet niin väsynyt spede. Palstan ylivoimaisesti pahin copypaste/naisviha -tyyppi.
            Ei ihme että kaikki nauraa sulle ja kummastelee sua että miten kehtaa taas 50. kerran postata jonkun 3 sivun persuista mikä ei liity mihinkää. Mullekkin laitoit niitä kun paljastin valheitasi kuvakaappauksilla..

            0

            Ilmoita asiaton viesti

               • Sari Teerisaari
                Sari Teerisaari #3689884
                Vastaus kommenttiin: #3689830

                eli ihan sama vaikka mitä päättömyyksiä ois kirjoittanut, niin on lahjakas 😂 Esko Valtaoja esim. ei ole tänne kirjoittanut joten ei mitään lahjoja mihinkään. Nyt tajusin. 👍

                0

                Ilmoita asiaton viesti

                • MikaLamminp
                 Mika Lamminpää #3689888 Kirjoittaja
                 Vastaus kommenttiin: #3689884

                 Et tajunnut mitään vieläkään, mikä totta puhuen ei ole yllätys. Esko Valtaoja ei ole kirjoittanut tänne päättömyyksiä. Sinä olet.

                 0

                 Ilmoita asiaton viesti

                 • Sari Teerisaari
                  Sari Teerisaari #3689897
                  Vastaus kommenttiin: #3689888

                  Eli et vieläkään tajunnut. Nyt ei riitää rautalankaa enään, otan osaa.. ☹️
                  Ei ihmekään että varavara-jotakin..😭

                  0

                  Ilmoita asiaton viesti

                  • MikaLamminp
                   Mika Lamminpää #3689899 Kirjoittaja
                   Vastaus kommenttiin: #3689897

                   Minä luin kommenttisi tästä blogistani. Tämänkin. Ajanhukkaa se tietysti on, koska kirjoitat pelkkiä päättömyyksiä.

                   Arto ”Sisyfos” Luukkanen on varavara-jotakin. Varakansanedustaja & pappilan hätävara.

                   Tiedätkö mikä siitä tulee kun sinä ja Luukkanen painatte korvanne vastakkain? Tuulitunneli.

                   Hyvää kesää ja hanki elämä, sisko hyvä.

                   +1

                   Ilmoita asiaton viesti

                    • MikaLamminp
                     Mika Lamminpää #3689989 Kirjoittaja
                     Vastaus kommenttiin: #3689959

                     Joo, tästä tullee paras kesä ikinä. Viikon päästä olen jo Kreikassa ja elokuussa ilmestyy Talvimatka. Saa nähdä miten kauan jatkan sarjaani uusi kirja, uusi genre: oppikirjan, romaanin ja koronapäiväkirjan jälkeen tulee runoja.

                     +1

                     Ilmoita asiaton viesti

 3. Juha Varila
  Juha Varila #3688183

  Moraalin psykologiassa rauhan leiri edustaa Carolyn Gilliganin ”hoivarationaliteetin” mukaista elvyttävää ja tulevaisuuteen katsovaa ajattelutapaa.
  – Se on myös Suomen kriminaalipolitiikan perusta. ”Asiallista” rangaistusta tärkeämpää on palauttaa murhatyön tekijä yhteiskunnan kansalaiseksi.

  Oikeudenmukaisuuden leiri on sitten Lawrence Kolhbergin koulukunnassa, täydennettynä kostavan rangaistuksen periaatteella. Mukana lienee myös Haidt’n syvän inhom elementtejä rangaistuksen periaatteena.

  Kohlbergin koulukunta oli 1970 – 1990 -luvun alkupuoleen liki ainoa kunnollinen moraalipsykologian koulukunta. Nyt nuo kaksi muuta ajattelutapaa on moraalipsykologiassa kait ohittanut tuon aiemman valtavirtauksen.
  – lienevät nuo kaksi ajattelutapaa sumeampia ja epäselvempiä kuten teorioillemme on osaksi käynyt ”monenlaisten faktojen aikakautena”.

  *** ****
  Ukrainan pakolaisia autettakoon jahka he muihin maihin menevät. Ja miksei paikan päällekin.
  – Aseiden toimitus pitkittää sotaa, mutta tuskin muuttaa lopputulosta. Siis ihmisten tarkoituksellista tapattamista, jotta Yhdysvallat saisi Venäjää heikennettyä. Tuskinpa mitään muuta.

  Jokaisesta 50 litran tankkauksesta maksamme hallituksemme valintan noin 40 euroa tukea Ukranainalle. Tuo siksi, että Urals -laatua emme osta. Ja noin paljon se olisi – Suomen verotus huomioiden – halvempaa.
  – Nyt tuon alennusetu jää Suomen hallituksen ministereiden valinnan vuoksi käyttämättä. Intia ja Kiina käyttävät kilpailuedun halvemman energian ansiosta omaan vahvistumiseensa.

  Orban pitää hienosti kansansa puolta. Eikä halua luovuttaa tarpeeton kilpailuetua Intialle ja Kiinalle. Suomi haluaa puolustaa Ukrainaa heikentämällä omaa taloudellista suorituskykyään.

  Neljäs näkökulma moraaliin on siis praktinen: ei ole järkevää heikentää itseään niin, että on pian avustettavien roolissa. Silloin apua ei ainakaan mene Ukrainaan.

  Ps. Kiitos, korjattu.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

 4. JuhaMakkonen1
  Juha Makkonen #3688205

  Italiassa 56 prosenttia vastanneista piti Venäjää syypäänä ja 27 prosenttia nimesi Ukrainan, EU:n tai Yhdysvallat päävastuullisiksi.

  Italiassa Venäjän rinnalla lähes yhtä suuriksi rauhan esteiksi nähtiin Ukraina, EU tai Yhdysvallat.
  ——————–

  Minun lukutaidollani venäjän näki syylliseksi yli kaksi kertaa enemmän vastaajista.

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

   • JuhaMakkonen1
    Juha Makkonen #3688467
    Vastaus kommenttiin: #3688265

    Onhan neljännes Venäjän ymmärtäjiä kuitenkin valtava luku.
    ———————–

    Totta. Mistä näitä kusipäitä oikein sikiää?

    +2

    Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Mika Lamminpää #3688271 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3688205

   On se kuitenkin aika hurjaa että vain 56 prosenttia italialaisista ymmärtää että Venäjä on syyllinen. Mitkähän olisivat luvut vaikka kymmenen vuoden kuluttua, kun Venäjä olisi jatkanut informaatiovaikuttamista ym. Ehkä ihan hyvä, että tämä herätys tuli tässä vaiheessa, vaikka sota lähtökohtaisesti onkin helvetin perseestä, eikä sitä tietenkään toivoisi koskaan.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • Esko Karinen
    Esko Karinen #3688344
    Vastaus kommenttiin: #3688271

    Tuo Venäjän ymmärtäjien luku 25% lienee sama kuin kommunistien kannatus joskus aikaisemmin Italiassa.

    Kommunistien kannatus lienee siirtynyt anti-establishment-liikkeisiin, kuten vihreisiin ja paikallisiin persuihin.

    Vielä Italiasta: Kun siellä mafia on edelleenkin varteenotettava yhteiskunnallinen voima, ollaan siellä ehkä totuttu ajatukseen että pitää vaan tulla jotenkin toimeen rikollistenkin kanssa.

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

    • MikaLamminp
     Mika Lamminpää #3688387 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3688344

     Kosmologi Kari Enqvist muistuttaa, että Venäjä on fasistinen maa. Putinin diktatuurin tukijat kannattavat fasismia. Myös Suomessa.
     ”Myös Putin on tuhonnut sananvapauden ja poliittisen opposition. Venäjällä tapatetaan poliitikko Boris Nemtsovin kaltaisia Putinin kriitikoita. Toisinajattelijoita, kuten Aleksei Navalnyi, pahoinpidellään ja vangitaan summittaisesti. Monet ovat paenneet ulkomaille.”
     ”Putinin Venäjän ja Mussolinin Italian politiikan samankaltaisuudet ovat silmiinpistäviä. Tässä mielessä Snyder osuu oikeaan syyttäessään Venäjää fasistiseksi.”
     ”Mutta kyse ei ole pelkästään Mussolinista tai Italiasta. Italialaiset eivät olleet eivätkä venäläiset ole pelkästään viattomia sivustakatsojia.
     ”Liki sata vuotta sitten merkittävä osa italialaisista kannatti Mussolinia. Poliittisilta mielipiteiltään he olivat siis fasisteja.”
     ”Lienee selvää, että Venäjällä suuri joukko kansasta kannattaa Putinia. Toisin sanoen, he ovat poliittisilta mielipiteiltään joko aktiivisia tai passiivisia fasisteja.”
     ”Ne, jotka Suomessa puolustelevat Putinin toimia niin Venäjällä kuin Ukrainassa, kannattavat hekin näiden määritelmien mukaan fasisteja.”
     ”He eivät välttämättä ymmärrä tätä, koska sana ’fasisti’ on arkikielessä ottanut uuden merkityksen. Monet jopa kavahtaisivat fasistileimaa. Eiväthän he halua piestä tai tappaa ihmisiä.
     Usein he uskovat olevansa pikemmin rauhan asialla.”

     https://yle.fi/uutiset/3-12479870…

     0

     Ilmoita asiaton viesti

 5. LauriKiiski
  Lauri Kiiski #3688242

  Italia on kovin riippuvainen Saksan tapaan Venäjän fossiilisesta energiasta ja rahaliiton jatkuvasta tuesta, joilla kieroutumin tätä on varsin helppoa perustella mielipidemittauksin.

  Tänään muuten pelleherrat Draghi, Macron ja Scholz ovat menossa Kiovaan tapaamaan Zelesnyä ja vonkaamaan tältä ties mitä Venäjän ehdoilla ja eduksi Putinin ” rauhanenkeleinä ” ja juoksupoikina Natoa sisältäkäsin rapauttaen.

  Draghihan on jo esittänyt uudet vaatimuksensa ns. uuden sotaelvytysvälineen tarpeellisuudesta coronaelpymisvälineen jatkeeksi.

  Ukrainan onneksi näillä on tukena EU: n venkoilijoiden sijaan myös USA, Britannia ja Puola, edes hieman jarruttamassa tätä käsittämätöntä tuhontanäytelmää, jota ohjaa Venäjän Putin.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 6. Juha Varila
  Juha Varila #3688297

  Italia on perinteinen sivistysmaa ja kulttuuri kehto Suomeen verrattuna. Kenties heillä on vuosituhannen aikana ”geeneihin” tullut tieto, että sosiaalisen maailman sopissa toimijoita on aina vähintään kaksi.

  Tieteellisesti ja myös ajattelun rakenteellisesti tarkasteltuna lienee niin, että monipuolinen tulkinta sodan syistä on laadukkaampi tulkintamalli kuin yksipuolisesti syyllistävä ja demonisoiva ajattelutapa.

  Selvää on, että Venäjä ylitti rajan muuttaessaan sodan a) fyysiseksi ja b) konkreetteja rajalinjoja ylittäväksi. Mutta oliko niitä muita rajalinjoja ylittänyt Ukraina ja Ukrainaa agiteereevat toimijat jo aiemmin?

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Mika Lamminpää #3688305 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3688297

   Venäjäkin on entinen sivistysmaa. Paljolti sen kulttuuri tosin perustuu kulttuuriseen omimiseen: Repin, Bulgakov ja Gogol ovat ukrainalaisia. Venäjä on varastanut Ukrainalta taidemaalari Ilja Repinin, kirjailija Nikolai Gogolin ja borssikeiton, kirjoittaa Sofi Oksanen.

   Artikkeli Venäjän harjoittamasta kulttuurisesta omimisesta on julkaistu ruotsalaisessa Dagens Nyheter -lehdessä ja virolaisessa Postimees -lehdessä.

   Ilmiöstä on Oksasen mukaan ollut maailmalla lukuisia skandaaleja, mutta ei venäläisten kohdalla. Borssikeiton lisäksi venäläiset ovat omineet taitelijatkin Ukrainalta.

   – Vaikka Nikolai Gogol oli syntynyt ukrainankieliseen perheeseen Ukrainassa, hänet määritellään käännösten kansiteksteissä venäläiseksi, ja Google näyttää olevan samaa mieltä vielä vuonna 2022. Gogolin kirjoituskieli oli venäjä, koska hän eli aikana, jolloin ukrainankielinen koulutus oli kielletty, Oksanen kirjoittaa.

   – Entä Ilja Repin? Kuinka moni länsimaissa pitää häntä venäläisenä taitelijana? Google näyttää olevan sitä mieltä siitä huolimatta, että Repin syntyi Ukrainassa ja piti itseään puolalaista alkuperää olevana ulaanikasakoiden jälkeläisenä.

   Oksanen muistelee, että taiteilijan synnyinmaasta ei kerrottu mitään, kun Ateneumin taidemuseossa Helsingissä oli vuonna 2021 suuri Repinin näyttely.

   Hänen mukaansa Venäjän tekemään kulttuuriseen omimiseen on suhtauduttava samanlaisella vakavuudella kuin lännessä reagoidaan siihen, jos jokin muu dominoiva kulttuuri harjoittaa vastaavaa.

   https://www.verkkouutiset.fi/a/sofi-oksanen-miksi-tasta-venajan-toiminnasta-ei-synny-skandaalia/?fbclid=IwAR3gs3Ntu60l0s_SEyEIc06M9WB82lkVx05IfQCdmzSIDTEvXN6WpVzSrR0#14f40133

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

  • JuhaMakkonen1
   Juha Makkonen #3688469
   Vastaus kommenttiin: #3688297

   Selvää on, että Venäjä ylitti rajan muuttaessaan sodan a) fyysiseksi ja b) konkreetteja rajalinjoja ylittäväksi. Mutta oliko niitä muita rajalinjoja ylittänyt Ukraina ja Ukrainaa agiteereevat toimijat jo aiemmin?
   ——————————-

   Ei ollut ja tiedät sen itsekin kun heität ilmoille vain epäillyksiä. Miksi muuten hyväksyt venäjän järkyttäviä julmuuksia kun puolustelet sitä minkä kerkiät?

   +3

   Ilmoita asiaton viesti

   • Juha Varila
    Juha Varila #3688519
    Vastaus kommenttiin: #3688469

    Ukraina muutti muistaakseni jo vuonna 2012 kielilakinsa rasistisiksi noin kolmasosaa eli venäjänkielisiä kohtaan.
    – noin esimerkiksi.
    Ps. Ihan mielelläni kiistelen mutta jättäkääpä viittaukset ”tiedät itsekin” yms. pois.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • JuhaMakkonen1
     Juha Makkonen #3688528
     Vastaus kommenttiin: #3688519

     Ukraina muutti muistaakseni jo vuonna 2012 kielilakinsa rasistisiksi noin kolmasosaa eli venäjänkielisiä kohtaan.
     —————————-

     Millä tavalla?

     Ja vaikka se olisi edes totta niin miten ihmeessä se oikeuttaa venäjän tekemät julmuudet raiskauksineen, kidutuksineen, ihmisten joukkomurhiin, aluevaltauksiin jne?

     +3

     Ilmoita asiaton viesti

     • Juha Varila
      Juha Varila #3688720
      Vastaus kommenttiin: #3688528

      Tavan voitte itse tarkastaa googlettamalla asian.

      Ehkäpä teidän kannattaa myös vastata tuohon kysymykseenne: ”Ja vaikka se olisi edes totta niin miten ihmeessä se oikeuttaa venäjän tekemät julmuudet raiskauksineen, kidutuksineen, ihmisten joukkomurhiin, aluevaltauksiin jne?”

      En ole asioita käsitellyt ”oikeutta ja tuomiota” jakaen. Vaan tapahtumien moniulotteista luonnetta hahmottamaan.

      Luulisi sen kysymättäkin olevan selvää, että Venäjä yksiselitteisesti aloitti fyysisen sodankäynnin ja aluevaltaukset. Muitakin sotimisen tapoja on. Ja niissä muissa tavoissa Eu- Ukraina ja Usa ovat olleet aloitteellisia.

      0

      Ilmoita asiaton viesti

      • JuhaMakkonen1
       Juha Makkonen #3688735
       Vastaus kommenttiin: #3688720

       Muitakin sotimisen tapoja on. Ja niissä muissa tavoissa Eu- Ukraina ja Usa ovat olleet aloitteellisia.
       ———————————

       Jätit mainitsematta mitä ne ”muut sotimisen tavat ovat” jotka oikeuttavat venäläisten julman ja brutaalin sodan mutta teiltä venäjän kannattajilta ei saa minkäänlaista tolkullista vastausta, mikä toki ei yllätä. Vain epämääräistä vihjailua.

       +1

       Ilmoita asiaton viesti

       • MikaLamminp
        Mika Lamminpää #3688880 Kirjoittaja
        Vastaus kommenttiin: #3688738

        Ukrainan kärsimyksistä tulee mieleen tämä Eeva-Liisa Mannerin runo vuodelta 1968:

        ”Ehkä hän
        matkallaan läpi erämaan
        vuotaessaan kuiviin
        kohtasi lapsen
        pienen likaisen mustasilmäisen
        kuukasvoisen tukka kuin hyasintti niin kihara
        Oman lapsensa, joka kerran, kuten hän
        ammutaan seinän viereen kadun ojaan
        kaivolle
        juottoaltaaseen
        niin kuin se hontelo varsa
        joka tuskin pysyi jaloillaan
        eikä ollut vielä yhtä iltaa nähnyt.”

        0

        Ilmoita asiaton viesti

 7. sepposimonen2
  Seppo Simonen #3688348

  On ilmeistä että vain USA voi auttaa tehokkaiden aseiden avulla Ukrainaan koska sen ei tarvitse pelätä kostotoimia. Toinen maa on Britan joka myös voi auttaa tehokkaasti.
  EU mailla on pelko Venäjän kostosta joten se miettii avustustapaansa.
  Pakolaisia Ukrainasta on tullut yli viisi miljoonaa naisi ja lapsia. 18-60 v välillä olevat miehet eivät pääse pakolaiseksi maa tarvitsee sotilaita.
  Miten sota loppuu loppuu se kun Venäjä havaitsee lännen peräänantamattomuuden ja Ukrainalla on reserviä kunhan aseita riittää. Yksi juttu mikä kiinnostaa kun luin taanoin että Kiinalailla on paljon peltoja vuokralla siellä. Kiina on yksi tekijä joka sanomisillaan voi lopettaa sodan ja Venäjä joutuu vetäytymään valloittamiltaan alueilta.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

   • Esko Karinen
    Esko Karinen #3688527
    Vastaus kommenttiin: #3688381

    Kaikki järkevät pelkäävät hullua joka riehuu puukon kanssa.

    Jokohan alkaisi tulla loppu venäjämielisten russofobia-höpinöistä

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • MikaLamminp
     Mika Lamminpää #3688532 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3688527

     Minäkin olen saanut niistä osani. Mutta miksipä minua ei olisi haukuttu. Hölmöimmät ovat väittäneet jopa naisvihaajaksi.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

     • Sari Teerisaari
      Sari Teerisaari #3688551
      Vastaus kommenttiin: #3688532

      ”Mutta miksipä minua ei olisi haukuttu. Hölmöimmät ovat väittäneet jopa naisvihaajaksi.”

      Olet ylivoimaisesti rankin naisvihaaja Usarilla 😂😂

      Yrittää nolosti ”hölmöimmät ovat..” 😂

      Tyttöseni, neitiseni jnejnejne tulee jatkuvasti. Minäkin olen sinun tyttö 😄 Sä olet noitten kommenttiessasi niin nauretttava ja yksin. Pelkkää naisvihaa ja päälle naureskelet..

      0

      Ilmoita asiaton viesti

 8. FreeThinking
  Jukka Heikkinen #3688452

  Lavrov tai joku hänen kavereistaan totesi, että Venäjä voi sotia ainakin lokakuulle saakka, jos sellaiseen tarvetta. Miksi juuri lokakuulle? Olisiko syynä lähes kaikkien Venäläisten sankarin 70-vuotis syntymäpäivät 7. lokakuuta ja jotakin merkittävää olisi saatava aikaiseksi tuon juhlan erinomaisuuden esille tuomisessa. Sitä erinomaisuutta ei pystytty osoittamaan vielä toukokuun voitonpäivänä, joten viimeistään johtajan synttäreillä. Jos aseellinen kanssakäyminen viimeistään tuolloin näiden kahden lähes veljes-kansan (mikä ei tietysti Venäjän mielestä ole mahdollista, koska koko Ukrainaa ei pitäisi olla) kesken olisi tuolloin ohitse, olisiko sota tällöin lyhytkestoinen?

  Mitä sitä ennen olisi mahdollisesti tapahtunut. Venäjä olisi saanut haltuunsa Donbasin alueen, mikä kuului eritysoperaation yhteen teemaan eli siellä elävien venäläisten elinolojen turvaaminen ja Donetskin ja Luhanskin alueiden tunnustamisen täytäntöönpano voimakeinoin. Mitä Venäjä tekee näillä tuhotuilla alueilla. Asuttaako se pakkosiirroilla Venäjälle viedyillä ihmisillä uudestaan nämä alueet, vai ketä sinne tulisi venäläisinä asumaan. Nyt on saatu romurautaa täynnä oleva kinttupolku tai yhteys Krimille Mariupolin kautta aukaistua, oliko sen arvoista.

  Mutta olisiko sota edelleenkään edes tällöin ohi. Ei olisi, sillä sellaista kompromissia rauhan sopimuksen syntymiseksi ei tapahtuisi helposti. Vaikeaa se olisi siksi, että siitä neuvottelisivat pelkästään Ukraina ja Venäjä. Mukana pitäisi olla, jos Ukraina voisi mitenkään hyväksyä nämä uudet tasavallat Donetsk ja Luhansk, sikäli kun Ukraina on ne täysin menettänyt, ja ketkä heidän puolestaan neuvottelisivat.

  Rauhaa näissä hiemankin isompien aseellista yhteenottoa harjoittavien kesken on vaikea saada aikaiseksi, minkä jo Syyrian sisäinen konflikti osoittaa. Rauhaan ei päästä, siihen joudutaan tilanteessa, jossa ei ole vaihtoehtoja, kuten Irakin ja Balkanin konflikteissa on jouduttu toteamaan. Toisen kohtalaisen totaalinen alas lyöminen, jotta se pystysi enää jatkossa käymään aseellista kanssakäymistä vihamielisen osapuolen kanssa.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

   • FreeThinking
    Jukka Heikkinen #3688548
    Vastaus kommenttiin: #3688535

    Hyvin tuohon ajankohtaan sopiva tapahtuma, jos menneitä tapahtumia
    haluavat uusilla teoillaan ns. ”kunnioittaa” tai muistella. Haluavatko nämä näennäiskommunistit kommunismin syntymää millään tavalla muistella.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • MikaLamminp
     Mika Lamminpää #3688558 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3688548

     Eihän ne ole edes näennäisesti kommunisteja, fasisteja ne on. Mutta Vladimir Kalsarimyrkyttäjä haluaa jäädä historian roskakoriin uutena Stalinina, joka palauttaa imperiumin suuruuden. Venäläinen runoilija ja filologi Olga Sedakova sanoo kirjassaan Veštšestvo tšelovetšnosti (Ihmisyyden aine, 2019), että Krimin kaappaaminen vei häneltä viimeisetkin illuusiot. Vielä 2000-luvun alkupuolella saattoi ajatella, että Venäjän kansa ja valta ovat vastakkaisia. Nyt vallitsee täysi pimeys: on paljastunut, että valta ja kansa ovat militaristisessa hysteriassa yhtä. Stalinia ihailee 80 prosenttia venäläisistä. Miettikääpä miltä kuulostaisi jos 80 % saksalaisista olisi sitä mieltä että pohjimmiltaan Hitler oli hyvä jätkä.

     Saksassa ulospääsyä natsismin shokista etsittiin oman syyllisyyden tunteesta. Venäjällä taas ei ole syntynyt oman syyllisyyden teemaa lähimenneisyyden käsittelyssä. Neuvostoliiton romahduksen syitä ei koskaan kerrottu kansalle, mikä jätti tilaa tulehtuneelle populismille. Jos aikoinaan olisi hyväksytty valtiollinen päätös ja arvio maan menneisyydestä, kollektiivinen tajunta olisi ehkä kirkastunut.

     Valheesta on tullut tärkein Venäjän valtiota ja yhteiskuntaa yhdistävä tekijä. Voima sanelee, mikä on ”totuus” (Pravda – toden totta, venäläisillä oli otsaa laittaa Neuvostoliiton ykköslehdelle näin pateettinen nimi), ja kansa uskoo innoissaan.

     https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/illuusioiden-loppu/

     0

     Ilmoita asiaton viesti

 9. Juha Varila
  Juha Varila #3688784

  Ukrainan koulutusjärjestelmässä on opetus annettava ala-asteen jälkeen ukrainaksi. Anomuksesta voidaan yhden aineen opetus sallia toteutettavaksi muulla kielellä. Tuon kielen on oltava jokin EU:n virallisista kielistä.

  Siispä jotakin ainetta voidaan opettaa yleissivistävässä koulutuksessa vaikkapsa suomeksi. Mutta venäjän kieli ei kelpaa. Noin siis maassa, jossa noin 30 prosenttia puhuu venäjää äidinkielenään.

  Tuossa siis yksi esimerkki. Ja mikä sodan muoto olisi kyseessä?
  – Sodan muotona Kulttuurisota! Ja kohteena venäjänkielisten ihmisten identiteetti.

  Ps. Edelleen suosittelen teille itsenäistä informaationkeruuta. Keskustelun aiheesta kanssanne päätän tähän. Jos asia kiinnostaa enemmän, tehkääpä googlehakuja. Se on myös hyvä mittari sille, onko aihe aidosti teitä kiinnostava. Sen jälkeen voin toki harkita uudelleen keskustelua kanssanne, jos aihe vielä sitten kiinnostaa. Ystävällisin kehitysterveisin päätän siis tällä erää tähän.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Mika Lamminpää #3688818 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3688785

   Oli kyllä. ”Viimeiset kymmenen vuotta eivät EU:n näkökulmasta ole olleet kovin hyvä esimerkki siitä, miten käy, jos unioniin hyväksytään maita, joiden oikeusjärjestelmä ei ole kunnossa”, Eurooppa-tutkimuksen keskuksen akatemiatohtori Timo Miettinen huomauttaa viitaten Unkariin ja Puolaan.

   ”VAIKKA Ukrainasta tulisi hakijamaa, ei välitöntä jäsenyyttä ole tiedossa. Suomen jäsenyys­neuvotteluissa kesti viisi vuotta, ja kyse on ennätyksellisestä nopeudesta. Monien muiden maiden tie unioniin on ollut selvästi hitaampi.

   Tällä hetkellä virallisia hakijamaita on viisi: Albania, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. Esimerkiksi Turkki hyväksyttiin hakijaksi vuonna 1999, mutta enää sen jäsenyyteen uskoo tuskin kukaan.

   Myös Serbian neuvottelut ovat olleet koko viime vuoden pitkälti jäissä. Ukrainan vanavedessä hakijamaan asemaa hakivat myös Moldova ja Georgia.”

   0

   Ilmoita asiaton viesti