Unkari pistää vihaksi

Unkarin Viktor Orbán on hyvä esimerkki siitä, miten demokratiassa voi kaapata vallan. Vapaata tiedettä ja riippumatonta oikeuslaitosta ei enää ole, eikä sananvapaudestakaan ole paljon jäljellä. Jostain syystä Unkarilla on otsaa nillittää Suomen oikeuslaitoksen kuvitelluista puutteista. Turun yliopiston seinässä komeilee teksti ”vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle”; Unkarissa vapaata tiedettä ei enää ole, ja nyt kouluopetustakin ollaan sormeilemassa ihan venäläiseen malliin.

Unkari puolusti maanantaina uutta kansallista opetussuunnitelmaansa. Unkarin opettajajärjestöt ovat kutsuneet suunnitelmaa ”ideologiseksi” ja yhden järjestön mukaan se ”myrkyttäisi julkisen ajattelun”. Unkarin opettajien järjestö on vaatinut, että opetussuunnitelma vedetään pois välittömästi.

Uudistetulla pakollisten luettavien listalla on muun muassa kirjailija Jòzsef Nyírő, joka tuki Unkarin natsimyönteistä hallintoa vuonna 1944. Listalta ei löydy maan ainoaa kirjallisuuden Nobel-voittajaa, holokaustista selvinnyttä Imre Kertésziä. Eli Unkarin parasta kirjailijaa ei ole pakko lukea, jotain neverheard natsipelleä kyllä. Voi miten huikea OPS.

– Tuleva sukupolvi tarvitsee opetussuunnitelman, jossa on Euroopan unkarilaiset arvot, sanoi koulutuksesta vastaava ministeri Miklós Kásler. Ihanko totta? Tähän asti se on kuulkaa mennyt niin että eurot teille kyllä kelpaavat, eurooppalaiset arvot eivät. Olisi varmaan syytä panna rahahanat kiinni niin tulisi jokin tolkku Unkarinkin menoon.

https://yle.fi/uutiset/3-11191032?fbclid=IwAR0IPcnNetlAmG03Sxvmj-PMVYZ1u788z2Sz7sBJPtrN3EebLauOGruCF20&utm_source=facebook-share&utm_medium=social

Historiallinen analogia on pelottavan selvä. Hitler on tietysti äärimmäinen esimerkki ja joku nillittäjä on varmaan jo valmis vinkaisemaan ”natsikortti”, mutta eipäs hoppuilla: hänkin oli järjestelmän sisällä ja yritti sinnikkäästi valtakunnankansleriksi. Lopulta hän onnistui, ja pian hän oli jo diktaattori.

Kun on perehtynyt kansallissosialistien valtaannousuun, ei FT Oula Silvennoisen mukaan voi olla vertaamatta nykyisyyttä siihen.

”Tapa toimia poliittisena puolueena järjestelmän sisällä ilman mitään kunnioitusta demokratiaa, tasavaltaa ai parlamentarismia kohtaan. Se on ihan ilmeinen vertauskohta”, Silvennoinen totesi Suomen Kuvalehden haastattelussa (SK  5/2020).

 

 

MikaLamminp

Olen Turun kaupungin kulttuurilautakunnan varajäsen sekä varsinainen jäsen Eeva-Liisa Manner -seuran hallituksessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu