Vihan päivä

Turun synagogaa on tuhrittu punaisella maalilla. Kylläpä osasivat natsit hienosti muistaa tätä merkkipäivää; tänään on kulunut 75 vuotta Auschwitzin vapauttamisesta.

https://yle.fi/uutiset/3-11177463?fbclid=IwAR0Il1AomC6kdIv3Tb4zJXU6VQjtKolwKR3ncHKZC5vTRl_vMKqErlDTkoM&utm_source=facebook-share&utm_medium=social

En tajua. Minun on vaikea kuvitella harmittomampaa ihmisryhmää kuin Turun juutalaiset.

Ei mikään kulttuuri – juutalainen, kristillinen, islamilainen tai eksoottisempikaan – ole koskaan itseensä käpertymällä ja muita ulos sulkemalla menestynyt, vaan nimenomaan avoimessa vuorovaikutuksessa ja älyllisessä uteliaisuudessa. Miten paljon historian suurmiehissä onkaan juutalaisia – ja miten moni heistä on nykyisestä Israelista kotoisin? Nykyäänhän se pärjää lähinnä euroviisuissa ja tappelussa arabeja vastaan. Vasta nyt kun heillä on oma valtionsa he ovat käpertyneet itseensä, ja vähänpä sieltä mitään merkittävää on viimeiseen 70 vuoteen kuulunut. Natsi-Saksan itseensä käpertyminen oli omaa luokkaansa, sehän johti siihen että suunnilleen kaikki älyköt ajettiin maanpakoon tai tapettiin. Monokulttuurisuuden idea ei oikein toimi.

Jotain irvokasta on kyllä siinä miten Putin nyt nostaa omaa häntäänsä messutessaan siitä miten puna-armeija vapautti juutalaiset. On siinä toki totta toinen puoli, mutta Itä-Euroopassa mentiin kyllä ojasta allikkoon.

Stalinin väestönsiirtojen varsinainen syy oli koko maan venäläistäminen – tai kuten hänen luomaansa uususkontoon kuului, neuvostoihmisen luominen. Stalin kehitti marxilaisuudesta uskonnon riitteineen ja pyhimyksineen, unohtamatta ihmisuhreja ja sakramentteja. Fanaattinen ideologia poliittisena korvikeuskontona oli käytännössä Stalinin luomus. On aika hurjaa, että vajaan pappiskoulutuksen saanut georgialainen ammattivallankumouksellinen nousi kymmenessä vuodessa uuden ideologisen puoluevaltion johtoon, kukisti kaikki kilpailijansa ja seuraavan vuosikymmenen päättyessä nousi koko historiassa uudenlaiseksi kansainvälisesti tunnustetuksi ihmisjumaluudeksi, jonka ajatuksia levitettiin kymmenien miljoonien painoksina. Stalinismin mahdollistivat osaltaan tuhohalu, murhanhimo, muukalaisviha, eroottinen veto Staliniin ja rationaalisen yksilöllisyyden poissaolo.

”Jos palataan 1930-luvulle, niin minua askarruttaa valtavasti, miten tavallisista ihmisistä tulee julmia tappajia. Se prosessi, miten ihmismieli voi kääntyä näin, on äärimmäisen tärkeä tunnistaa, koskien myös nykyaikaa”, presidentti Sauli Niinistö sanoi.

 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006386240.html?fbclid=IwAR3TFka3BkiabDSnqg8Lnd0SKoPLmC0mZqyOpqipOXorO5KT4CL0a8R1frU

 

MikaLamminp

Olen Turun kaupungin kulttuurilautakunnan varajäsen sekä varsinainen jäsen Eeva-Liisa Manner -seuran hallituksessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu