”Päätän siihen, mistä aloin.” Tämän pani Eeva-Liisa Manner (1921-1995) runokokoelmansa Jos suru savuaisi (1968) motoksi. Manner aloitti runoilijanuransa vuonna 1944 kokoelmalla Mustaa ja punaista, joka käsitteli menetettyä Viipuria; Manner pakeni sodan jaloista Suomeen. Jos suru savuaisi -kokoelman lähtölaukaus oli Neuvostoliiton ystävällismielinen erikoisoperaatio Tšekkoslovakiaan; kokoelma on omistettu Mannerin ystävälle ja kollegalle Václav Havelille, jonka kohtalosta kirjailija oli huolissaan:
”Kävelin lehtikioskille ja takaisin.
Kaikki oli muuttunut, hän on kuollut,
tiedoksianto, hän on toisissa juhlissa nyt,
ja kadut virtaavat yhtä koreina
kukkalavoina kuin aina ennenkin,
ruukkuihin on istutettu laakeripuita,
naiset nauravat ja juttelevat,
lapset mekastavat, riiputtavat nukkeja, puhaltavat pillejä;
sielläkin vihelletään, mutta hylsyillä.
Niin. Ehkä hän on kuollut.”
Eeva-Liisa Manner: Jos suru savuaisi (1968)
Mannerin runot tuntuvat taas ajankohtaisilta, ja uhka tulee samalta suunnalta kuin 1939, 1956 ja 1968. Tällä kertaa veljeskansan ystävyydestä, yhteistyöstä ja avunannosta saa kärsiä Ukraina.
Mannerin kirjailijanura ei kuitenkaan päättynyt tähän teokseen, sen jälkeen tuli vielä pari runokokoelmaa, romaani, esseitä sekä näytelmiä ja kuunnelmia.
Esko Valtoja päätti Turun Sanomissa siihen mistä alkoi. Hänen ensimmäinen kolumninsa oli nimeltään ”Vihreitä ajatuksia”, ja niitä hän viljeli myös viimeisiksi sanoikseen Turun Sanomissa. Kuten aina, Valtaoja on varsin optimistinen. ”Kahteen vuosikymmeneen mahtuu toki monta maailmanloppua: ainakin talous, ISIS, Krim, Trump, Syyria, Brexit, populismi, ilmastonmuutos, terrorismi, pakolaiskriisi, korona ja Putin. Mutta silti olemme tehneet parempaa maailmaa. Arviolta miljardi ihmistä on noussut tänä aikana ylös absoluuttisesta köyhyydestä.. Maailman reaalinen bkt henkeä kohden on kasvanut lähes 50 prosenttia. Pandemiaan kehitettiin lääkkeet muutamassa kuukaudessa. Aurinkoenergian hinta on tippunut ainakin kolmaskymmenesosaan. Ja ennen kaikkea olemme lopultakin alkaneet hillitä luonnolle aiheuttamaamme rasitusta, vaikka emme vielä läheskään tarpeeksi”, Valtaoja kirjoittaa Turun Sanomien kolumnissaan 13.12.2022.
Vihreitä ja optimistisia ajatuksia kuultiin alkuvuodesta myös kansakunnan kaapin päältä. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielestä toivoa luo se, että Montrealin luontokokouksessa sovittiin luontokadon pysäyttämisestä vuoteen 2030 mennessä. Presidentin mukaan aikamme suuret haasteet, sota, talouden niukkuus ja ilmastonmuutos, saavat pohtimaan asioita, jotka ovat todella tarpeellisia tai tärkeitä. Niinistön mielestä vaikeina aikoina hyvää mieltä voi hakea oman vastuun täyttämisestä, auttavan käden ojentamisesta muille tai toisten kunnioittavasta kohtaamisesta.
– Jokainen löytää itsestään uusia kykyjä ja ominaisuuksia, jos tiukalle joutuu. Suomalaisesta sisustahan siinä on kysymys. Luotetaan siihen ja luotetaan toisiimme. Niin on vaikeudet ennenkin voitettu, Niinistö totesi toistaiseksi parhaassa uudenvuodenpuheessaan.
Kun kerran Esko Valtaojan ajatuksia lainaillaan, niin laitetaan pari kontekstiin sopivaa lisää:
”Vihreä liike on paljon vaarallisempi kuin stalinismi aikanaan. Vihreä liike vaarantaa koko maapallon, ihmisen ja luonnon tulevaisuuden…”
”Vihreän liikkeen esittämät ajatukset eivät perustu tietoon, vaan rajalliseen kykyyn ymmärtää nykyajan maailmaa”
Ilmoita asiaton viesti
Missä se tuollaisia on horissut?
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin, tämä oli taas näitä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/tomisolakivi/
Ilmoita asiaton viesti
Lähde olisi kiva.
Ilmoita asiaton viesti
Solakiven sössötys perustuu näkijään rajalliseen kykyyn ymmärtää maailmaa ja vastata kysymyksiin. Mutta saahan silläkin näköjään huumorimussukoitten tykkäyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Jaxuhali.
https://twitter.com/Dystocracycrew/status/1398243334641049605/photo/1
Ilmoita asiaton viesti
Et siis osannut vastata kysymykseen. Lähteesi oli sepitetty. Pitihän se arvata.
Mikä huvittavinta, matkit minua tuolla Sofi Oksaselta lainatulla toivotuksella. Minä sain sen käytöstä kuitenkin varoituksen koska joku herkkähipiäinen persoletettu kanteli siitä ylläpidolle.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreiden filosofia ei vaan jaksa kantaa. Missään.
Vihreiden toveripuolue Miljöpartiet Ruotsissa on vajonnut historiallisen alas = 2,4 % kannatukseen. ( yli 97 % ruotsalaisista kannattavat jotain muuta puoluetta maan asioista päättämään )
https://www.oskarshamns-nytt.se/opinionsmatning-miljopartiet-har-tappat-halften-av-valjarna-m-och-sd-okar/
Suomen puoluekannatus seuraa Ruotsia.
Ilmoita asiaton viesti
Et taida tietää mitään vihreiden filosofiasta. Rachel Carson julkaisi 1962 kirjan Hiljainen kevät, jossa hän selvitti ympäristömyrkkyjen, etenkin DDT:n, aiheuttamia haittoja. Harva kirja on muuttanut maailmaa niin paljon kuin se. Luonnonsuojelu nosti päätään ensin Yhdysvalloissa ja 1970-luvulla myös Euroopassa. Vuonna 1973 Ison-Britannian ekologisesta puolueesta (myöhemmin vihreä puolue) tuli Euroopan ensimmäinen poliittinen puolue, joka keskittyi erityisesti ympäristökysymyksiin. Kymmenen vuotta myöhemmin Saksan vihreät voittivat 17 paikkaa Saksan liittotasavallan parlamentissa Bundestagissa.
Vihreän liikkeen alkua voi toki jäljittää Carsonin kirjaa kauemmaskin, mutta ilmansuunta pysyy samana: amerikkalaisen kulttuurin tiennäyttäjän Ralph Waldo Emersonin (1803–1882) ajatteluun. Emersonin filosofiaan voi tutustua esimerkiksi lukemalla häneltä suomennetun esseen Luonto tai Heikki A. Kovalaisen kirjan Emerson ja filosofia.
Suomessakin vihreän ajattelun juuri voi tonkia aina 1800-luvulle saakka. Topelius ymmärsi luonnon arvon, ja hän tarkkaili erityisesti lintuja, kuten myöhempi synkistelijä Linkolakin. Hän ja Soininvaara ovat ehkä tunnetuimpia vihreitä ajattelijoita Suomessa.
Meidän aikamme vihreään filosofiaan voi tutustua vaikkapa lukemalla Elisa Aaltolan teoksia, kuten Eläimet yhteiskunnassa. Aaltola onkin muuten vihreitten ehdokkaana Varsinais-Suomessa. Hänen veljensä Mika on se tv:stä tuttu kaveri joka viimeisimmässä mielipidemittauksessa oli kolmanneksi suosituin presidenttikandidaatti Haaviston ja Rehnin jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaoja on henkilö, jolle kokonaiskuvan muodostaminen asioista on kertaluokkaa helpompaa kuin suurimmalle osalle meistä.
Valtaojasta tuskin tuntuu mukavalta että hänestä tulee mieleen nyt myös Sannikan keskusteluohjelma. Valtaoja vs nevehöörd nuori, kiihkomielinen naistoimittaja Ylen omista joukoista. Farssiksi meni. Typeryys voitti älyn ja sivistyksen. Ohjelman sanomaksi monelle nuorelle jäi se, että ”turvallinen tila studiosta loppui”.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän sen ohjelman ole ole kaikki unohtaneet. Valtaoja ainakin on. Sinänsä ymmärrettävää että fiksua miestä pyydetään myös sellaisiin ohjelmiin joissa hän on vähän väärässä kyökissä. Ja Esko on niin kiltti että tulee aina kun pyydetään.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelin, että Valtaoja olisi sanonut, ettei Ylen ohjelmiin ole enää tulossa. Näköjään Iltasanomille sanoi ”Kyllä tästä vähän sellainen tunne jää, että taidanpa jatkossa pysytellä Ylen toimittajien kynsistä poissa”.
Ei kovin jyrkkä kannanotto, mutta ainakin silloin kuulosti turhautuneelta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ei ehkä kannata lähteä keskustelemaan aiheista joihin ei ole perehtynyt.
Ilmoita asiaton viesti
”toisten kunnioittavasta kohtaamisesta.”
Siitähän voi jokainen ottaa oppia täällä US:ssakin.
Ilmoita asiaton viesti
Sinäpä sen sanoit! Ei sen puoleen, pahimmat pässit täältä ovat jo lähteneet. Valitettavasti joku hyväkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten on niitä jotka on sanonut lähtevänsä kun ei ole mitään sanottavaa ja alusta on on typeryyksiä täynnä (lue kehtaavat olla erimieltä).Mutta mutta ovat taas täällä tänään.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä, onko Jussila palannut! Sehän on hienoa. Mistä hän kirjoitti?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä en ole seurannut niin tarkkaan.Sinä kun olet aktiivisesti jatkuvasti sormet näppäilimillä niin luulisi kysymyksesi olevan tarpeeton.Muuten kuvaukseni ei sopinut Jussilaan.Onko sulla sisäpiiri tietoa,että Jussila olisi poistunut ja tullut takaisin.Eiköhän hänen syynsä ollut toinen asia.Täällä on monta vaihtoehtoa joita tarkoitin.Kommentoin noin yleisesti.Eihän se voinut mitenkään sinuun kohdistua.Sinä olet mielestäni yksi asiallisempia kirjoittajia ja kommentoija.Sinulla laaja tietämys asioista ja pureudut asian ytimeen.Jaxuhali kertakaikkiaan loistava oivallus.Kyllä olet aikamoinen sananikkari. Lisään vastaavia.Peukkuja.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, eihän se Jussilaan sopinut. Jussila vain lähti. Sen sijaan eräs puoluesihteeri ilmoitti lähtevänsä ja teki oikein pateettisen jäähyväiskirjoituksenkin, mutta palasi jo parin kuukauden kuluttua takaisin. Ilmeisesti kukaan ei seurannutkaan häntä sinne bongolandiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Jussila lähtenyt kun joku lakia opiskellut täällä alkoi kyselemään koulutuspaikkaa<?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se oli kyllä naurettava kaveri. Se ei taida enää olla täällä. Täällähän on ihmisiä jotka ovat tunteneet Jussilan lapsesta asti ja sitten yksi toistainen juristi tulee tivaamaan Jussilan koulutuksesta.
Jussila muistetaan varmaan ikuisesti postauksestaan ”Valheiden seitti 1-3”. Ikävä kyllä hän lähtiessään poisti myös kaikki kirjoituksena; joitakin kommentteja jäi.
Ilmoita asiaton viesti
Annetaan krediittiä sille, jolle se kuuluu. Jaxuhali taisi tulla Lamminpään sanavarastoon Sofi Oksaselta. Sanan keksijää tuskin pystytään henkilöimään.
Itse kommentoin harvoin, kun monesti asiasta on kirjoitettu jo kaikki oleellinen. Jos täällä kirjoittaa selvästi jotakin puoluetta vastaan, tuskin tulee ihmisten kunnioittavaa kohtaamista. Kuitenkin mm. äsken lukemani liberaalipuolueen ehdokkaan blogissa oli asiallista keskustelua mm. asumistuista.
Viime päivinä kirjoitettujen blogien keskustelu on lähinnä Demarit vs. Persut -jankkausta. Sitä ennen lähinnä Keskustan haukkumista.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, Sofi Oksaselta sen lainasin. Joku persoletettu pahoitti siitä mielensä ja kanteli ylläpidolle. Sain varoituksen ja yritän jatkossa olla vähemmän vitsikäs.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin sen saman.Laitoin piruuttani sen heiton,kun tiesin jo henkilön kopioivat useasti muitten väläyksiä,eikä kumminkaan laita alkuperää.Varsinkin kun paluunsa jälkeen toisti monta kertaa ko.sanaa.Itse sana vielä noin kirjoitettuna on mielestäni hauska.Olen samaa mieltä alustan toisiin käymisestä.Mielestäni pitää ottaa huomioon,että alustassa on vuosia olleita kirjoittajia/kommentoija.Porukka ”tuntee” toisensa.Minä ainakin pidän heittoja kumminkin osaltaan huumorina.Olen joskus käynyt esim.hommafoorumissa ja twitterissä katsomassa kirjoituksia.Siellä on mielestäni enemmän lyhyitä mussutuksia ja toisia käydään asiattomasti henkilöön kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
On tämä kyllä parempi kuin ennen, kun sallittiin nimimerkkien käyttö. Ja ne vitsikkäät heitot ovat kyllä hauskoja silloin, kun ne osoittavat jonkun epäloogisuuden tai ristiriidan toisen kirjoituksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, en minä oikeasti aio ”parantaa tapojani”, vaikka minut onkin yritetty vaientaa. Kuolleista ei kuulemma saa puhua pahaa. Eikö tosiaan? Mihin kohtaan raja vedetään? Halme? Ceausescu? Khomeini? Stalin? Hitler? Kyllä kuolleista puhutaan pahaa, ja usein ihan aiheesta. Ajatus on siis falski, kuten sovinnaiset ajatukset usein ovat. Useista elävistä ei voi edes puhua rehellisesti joutumatta pelkäämään henkensä puolesta. Jos on kriittistä sanottavaa, se pitää muka sanoa päin naamaa. Etenkin, jos tiedät kyseisen henkilön ase- ja huumerikoksista tunnetuksi, väkivaltaisuudellaan ylvästeleväksi sekakäyttäjäksi. Semmoisillehan me kaikki auomme päätämme ehtimiseen, rohkeita kun olemme. Emmekä milloinkaan vaadi muilta mitään sellaista mihin emme itse kykenisi.
Kaarina Hazardin väärinymmärretyn kolumnin kärki kohdistui tekopyhään sensaatiolehdistöön, joka on korjannut Halmeen elämästä ja kuolemasta kaiken mahdollisen taloudellisen hyödyn. Ja vaikea minun on kyllä keksiä mihin sananvapauden raja tulisi vetää. Olihan Halmeellakin sananvapaus. Ja vaikka olisinkin jonkun hallanpaneman höpöttäjän kanssa eri mieltä jokseenkin kaikesta, minulla ei ole oikeutta yrittää tukkia hänen suutaan. Sananvapaus on pyhä arvo.
Perussuomalaisilla tuskin on syytä huoleen. Vaikka kuolaava bulldoggi potkaisi tyhjää, sisäsiistin schäferin hampaat ovat yhä terävät. En nyt mainitse mitään nimiä, koska en puhu pahaa elävistä enkä kuolleista 😉
Ilmoita asiaton viesti
Suunta on koko ajan parempaan. Siinä mielessä onkin vaikea ymmärtää vihreitä maailmanlopun pelotteluja ja uhkauksia.
Ilmoita asiaton viesti
En minä mitään maailmanlopulla pelottelua ole nähnyt sitten Linkolan. Ainakaan vihreitten joukossa. Eräs toinen porukka kyllä luuli viime syksynä että maailma loppuu kun bensan hinta nousee, ja sähkön. Sähkö oli Suomessa vuonna 2022 toiseksi halvinta koko EU:ssa. Norjalainen yhtiö suunnittelee Suomeen neljä miljardin investointia matalapäästöisen terästehtaan rakentamiseksi.
Hankkeessa on paljon riskejä, mikä yleensä nostaa sijoittajien tuottovaatimusta. Toisaalta siinä on myös monta sellaista tunnusmerkkiä, mikä saa ainakin osan sijoittajista laskemaan tuottovaatimustaan. Tämä vihreä hanke voisi saada rahoitusta paljon edullisemmilla ehdoilla kuin jokin harmaa tai ruskea hanke kuten hiilivoimala. Pääomamarkkina ei siis tänä päivänä hinnoittele ainoastaan riskiä, vaan lisäksi se hinnoittelee vastuullisuutta.
https://yle.fi/a/74-20011647?fbclid=IwAR1QwYu0D8BNG0E-HNVaSjWcPobgZLcWOHNt8mt9c-t1irU8q46M5fnSTZU
Ilmoita asiaton viesti
1. Sähkön hinta ei ole ongelma. Vuotuinen keskihinta lienee tänäkin vuonna alhainen. Ongelma on, että huippukulutuksen aikana, tyynellä ja kovan pakkasen aikaan sähkö ei riitä eikä sitä saada ostettuakaan. Tulee sähkökatkoja. Tänän vuoksi investorit kavahtavat Suomea. Vihreässä hurmoksessa on laiminlyöty säätövoiman rakentaminen.
2. Viittaamasi investointi ei toteudu ainakaan 15-20 vuoteen. Teknologiaa ei ole olemassa, sen kehittäminen, jos yleensä onnistuu, kestää pitkään. Vastaavia suunnitelmia julkaistaan paljon helpon tukirahan toivossa. Kun sat valtiolta pari milliä niin elät sillä leveästi kehittäjänä muutaman vuoden. Sitten haet lisää. Tavallaan työllistät itsesi😀
Ilmoita asiaton viesti
Juuri aamulla luin lehdestä että aurinkovoimaa ruvetaan nyt rakentamaan Varsinais-Suomeen oikein urakalla. Vastaavanlainen buumi oli tuulivoimalla kymmenen vuotta sitten. Nykyinen energiakriisi olisi voitu välttää jos ei olisi tuudittauduttu siihen että Venäjältä saa halpaa maakaasua loputtomiin. Vihreä siirtymä olisi pitänyt toteuttaa jo aikaisemmin… mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuuli ja aurinko eivät ole jatkuvaa, joten pitää olla jatkuvakestoista tasaista ydin-, vesi- ja fossiilista säätövoimaa kunnes sähkön siirrot ja varastoinnit ovat kunnossa. Muutoin ostetaan rahalla X, jos saadaan.
Ilmoita asiaton viesti
– Suomeen on tulossa todella paljon investointeja sähkön tuotantoon. Olkiluoto 3 on ollut tietysti valtava investointi ja se tuo tosi paljon sähkötehoa ja sähköenergiaa tähän maahan. Mutta myös tuulivoimabuumi näkyy nyt jo selvästi, Ruusunen sanoo.
Ruususen mukaan ihmiset huomaavat sen sähkölaskussaan: kun tuulee, sähkö halpenee.
– Tuulivoimaa tulee 1 500-2 000 megawattia lisää joka vuosi eli tehona yhden Olkiluoto 3:n verran joka vuosi. Tuulivoimalat eivät tietysti tuota sähköä koko ajan, mutta niiden merkitys suurenee hinnoittelussa, Ruusunen tähdentää.
Ruususen mukaa tuulivoima ohittaa ydinvoiman Suomen suurimpana sähköntuotantomuotona noin vuonna 2026-2027 ja vuonna 2030 tuulivoimalla tuotetaan noin puolet Suomessa tuotetusta sähköstä.
https://yle.fi/a/74-20012175?fbclid=IwAR1uYwHsRqPj6t1RUnMpYsEG9x4VxW6ga9y-iUWZJfxBiY992XVY3RgcKoU
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tuuli on energiaa silloin kun tuulee.
Mutta kun pitäisi laittaa ruokaa tyynelläkin ja kävisi sitä silloin mielellään mahdollisesti saunassakin sekä lämmittäisi asuntoa ja tietty lataisi täyssähköautoa… Silloinko saa maksaakin?
Ja silloin kun Skandinaviassa tuulee, niin myyntihinta naapureihin saattaa olla -1snt/kwh. Ja se edellyttää kalliiden siirtoteiden rakentamista, jotka yhtälailla rikkovat luontoa siinä missä tuulimylly-puistotkin.
Ja samalla innolla raiskataan meri- ja ranta-alueet sekä sisä-Suomestakin varmaan kaikki ylävämmät paikat ”tuulipuistoille”.
Minkähän hintaista suomalainen kaunis luonto ja kansallismaisema mahtaa olla kunnianhimoisessa Vihreässä siirtymässä?
Ilmoita asiaton viesti
Katselin Fingridin sivulta:
Sähkön kulutus nyt Suomessa 9300MW, aurinko 8MW ja tuuli 552MW.
Nyt sentään tuulee ja tossa tulos. Jos näitä tehdään, sähköt menee poikki tammikuun pakkasjaksolla. No ympäristö voi hyvin mutta ihminen pahoin…Tähän kai jotkut vallankumousta ajavat pyrkivät…
Ilmoita asiaton viesti
Luonnonsuojelu on ihmisen suojelua. Luonto pärjää kyllä ilman ihmistäkin, mutta ihminen ei pärjää ilman luontoa. Juuri siksi minulle tärkeitä asioita ovat luonto, ihminen ja kulttuuri, tässä järjestyksessä, koska ihmistä ei ole ilman luontoa eikä kulttuuria ilman ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän tuon olet järkeillyt? Kaikki luonnonsuojelu on ihmisen suojelua?
Onko se ihmisten suojelua, jos joku kehottaa tappamaan liikaväestöä tai saastuttavien yritysten yritysjohtajia Luonnonsuojelun nimissä? Onko se ihmisen suojelua, jos ihmisiä kuolee sähkökatkojen aikana, kun saastuttavilla menetelmillä ei voi tuottaa sähköä?
Järkeilysi ongelma on tuo sana ”kaikki”. Toinen ongelma on, että ihmiset ymmärtävät luonnonsuojelun kovin eri tavoin.
Kyllä minäkin kannatan luonnonsuojelua mutta sellaista, joka ei koidu ihmisen tuhoksi. En myöskään kannata sellaista luonnonsuojelua, jossa ihmisiä uhrataan nyt, jotta maailma ei tuhoudu sitten joskus epämääräisessä tulevaisuudessa. Lauluntekijän sanoin: ” Future is uncertain but the end is always near”
Ilmoita asiaton viesti
Joo, onneksi Linkola ei (toisin kuin usein väitetään) elänyt niin kuin opetti.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö on alkanut vihreytyä eli sammaloitua tavattuaan Jenninsä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Niinistö on viisastunut paljon sitten 1990-luvun. Siitä valtiomiehen tuntee.
Ilmoita asiaton viesti