Z niin kuin Zanussi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kouluesimerkki siitä miten kansallismielinen idiootti valtaan päästyään toimii. Venäjähän väittää puolustavansa siellä perinteisiä arvoja länsimaista dekadenssia vastaan. Perinteisiä arvoja on siis miesten, naisten ja lasten tappaminen ja raiskaaminen, kirjojen polttaminen sekä pesukoneiden varastaminen. Z niin kuin Zanussi.

Näin sunnuntaina on syytä toistaa Pussy Riotin punk-rukous: ”Pyhä jumalanäiti, hävitä Putin”. Venäjällä kiellettyjen kirjojen lista pitää sisällään kutakuinkin kaiken merkittävän mitä länsimaissa on kirjoitettu. Raamattua ei ole kielletty, mutta eihän sitä tarvitsekaan kieltää, kun kaksipäisen kotkan toinen pää Kirill kullankeltaisessa koltussaan kertoo kuinka sitä luetaan.

”Putin pelkää Natoa ja homoja”, Turun Sanomien uutispäällikkö Hannu Miettunen kirjoitti kolumnissaan 4. maaliskuuta. ”Venäjän rosvoparonilla on kaksi asiaa, jotka todella menevät ihon alle. Molemmat liittyvät Ukrainan sotaan. Loppuvuodesta 2022 Putin kiristi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vainoa entisestään hyväksymällä uuden version niin sanotusta homopropagandalaista. Uusi laki kieltää käytännössä kaiken julkisen elämän vähemmistöihin kuuluvilta. Käynnissä on sota Ukrainaa, homoseksuaalisuutta, feminismiä, ateismia ja monikulttuurisuutta vastaan. Muuan muassa”, Miettunen toteaa.

Paavo Huotarin ja Ville Mäkipellon uutuuskirja Sensuroitu. Raamatun muutosten vaiettu historia (2023, Otava) paljastaa, mitä kristittyjen pyhästä kirjasta on muutettu. Virheet, käännökset ja teologia ovat johtaneet eri versioihin. Eräs suomalainenkin poliitikko on omistanut koko uransa väärin ymmärtämilleen Paavalin ja kumppaneiden puheille miesmakaajista.

Homoseksuaalisuus on moderni käsite, joka edellyttää sen, että on olemassa käsitys seksuaalisesta identiteetistä ja sen pysyvyydestä. ”Tällaista käsitystä ei Raamatun kirjoittajilla voinut olla. Jotkut Raamatun kirjoittajat siis kielsivät epäjumalanpalvelukseen liittyvän ja alistavan saman sukupuolen seksin, mutta homoseksuaalisuudesta ja samaa sukupuolta olevien välisestä rakkaudesta, kumppanuudesta ja tasavertaisesta seksistä he eivät puhuneet mitään”, Kari  Salminen toteaa Turun Sanomien artikkelissaan ”Raamattu on ihmisten kertomaa” (TS 9.3.2023).

Jos siis luemme Raamattua oikein, syntiä on se mitä Venäjä Ukrainassa tekee.

”Raamattu on elävää sanaa. Se muuttuu, vääristyy, kääntyy oikein ja väärin, kasvaa ja vähenee. Tekstikokoelma on elänyt alusta saakka. Siksi sitä ei ole. Se ei ole yksi, koska se on moninainen. Edes Mooseksen lait eivät ole kiveen hakattuja”, Kari Salminen kirjoittaa Turun Sanomien artikkelissaan.

Tekstien tulkinnassa on nostettu esiin ääniä, joita kokoajat ja kirjurit ovat halunneet vaientaa. Naisten asema on selkein esimerkki.

”Varhaisemmissa lähteissä naisilla oli aktiivisempi rooli. Naisten merkittävä asema varhaisten kristittyjen parissa saattoi liittyä siihen, että kristityt kokoontuivat kodeissa, joissa naiset olivat nimenomaan vastuussa”, Mäkitalo sanoi Turun Sanomien haastattelussa 9.3.2023.

Raamatussa riittää suoranaisia teologisia virheitä ja ristiriitoja. Niitä tehdään vahingossa ja tahallaan. Tekstiä muunnellaan ideologian ja teologian uudistushalusta ja ymmärrettävyyden vuosi. Sopimattomaksi katsottua poistellaan. ”Raamatusta on ennen kaikkea poistettu kreikkalais-roomalaisen ja Lähi-idän maailman monijumalaisuuden jälkiä. Paikallinen ylijumaluus imi muut itseensä. Tekstejä piti huoltaa. Raamatun uusin käännös hyväksyy henoteismin, monijumalaisuuden muodon, jossa yksi jumaluus on ylitse muiden”, Salminen kirjoittaa Turun Sanomien artikkelissaan.

Bulgakovin romaanissa Saatana saapuu Moskovaan on mainio kohtaus jossa salaperäinen muukalainen (Woland, joka paljastuu Saatanaksi; suomennoksen nimi valitettavasti paljastaa sen heti kättelyssä, vaikka olihan alkuperäinen nimi Mestari ja Margarita vähän tylsä) kertoo paikallisille runoilijoille oman versionsa siitä kun Pilatus kuulusteli Jeesusta. Runoilijat ihmettelevät kun kertomus poikkeaa evankeliumeista. Woland sanoo että ettekös te juuri sanoneet että evankeliumit eivät ole historiallisesti luotettavia. ”No mistä me tiedämme että sinun kertomuksesi on luotettavampi?” ”Koska olin paikalla mutta niin sanoakseni incognito.” ”Hyvä herra, sanokaahan oletteko koskaan ollut mielisairaalassa?” ”Totta kai. Monta kertaa. Missäpä minä en olisi ollut.” (Muistinvaraisesti siteerattu.)

MikaLamminp
Vihreät

Olen julkaissut teokset Talvimatka (runoja, Oppian 2022), Eila ja Ossi – Suomen kielen alkeisoppikirja (Gummerus 2010), Mies joka putosi jaloilleen (romaani, Oppian 2020) ja Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja (Oppian 2021).

Kuvan otti Timo Jakonen (Turun Sanomat)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu