Kasvomaskit pakollisiksi ennen rajoitusten purkamista
Pääministeri on ennakoinut, että Uudenmaan eristäminen päättyy viikon päästä. Sosiaali- ja terveysminiesteriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan eristämisen jatko riippuu virkamiesten terveydenhuollon kantokyvyn ja epidemiologisten mallinnusten arviosta.

Vaikka useassa maassa pohditaan rajoitusten höllentämistä pääsiäisen jälkeen, esittävät ne samanaikaisesti uusia toimenpiteitä. Jotta höllentäminen ei johtaisi tilanteen riistäytymiseen käsistä, tarvitaan erittäin tehokas testaus- ja jäljitysjärjestelmä, jota Suomessa ei vielä ole.
Tämän lisäksi tärkeää on kasvomaskien käyttö, joka on viime aikoina tullut tai tulee pakolliseksi kymmenissä maissa. Turkki ilmoitti jo alkuviikosta ensimmäisenä maana jakavansa jokaiselle asukkaalle viisi ilmaista maskia viikossa. Erityisesti kaupassa, julkisessa liikenteessä ja työpaikalla kaikkien yhtäaikainen maskien käyttö olisi järkevää tehdä pakolliseksi myös Suomessa. Suu-nenämaski on kustannustehokas tapa vähentää tartuntoja.
Jotta tämä on mahdollista, hallituksen tulisi huolehtia maskien saamisesta kaikille kansalaisille. Maskit tulisi jakaa ilmaiseksi tai nimellisellä hankintahinnalla. Vastoin viime aikaista uutisointia, maskeja ja hengityssuojaimia on ollut saatavissa maailmanmarkkinoilta koko epidemian ajan. Hallitus ja huoltovarmuuskeskus ei vain ole osannut toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Hengityssuojaimien saanti helpottuu merkittävästi entisestään kuukauden päästä. Tällöin suomalainen yrityksen valmistamat hengityssuojaimet tulevat markkinoille kymmenen miljoonan kuukausivauhdilla.
No pitääkö Uudenmaan eristämistä jatkaa? Julkisesti ei ole ainakaan vielä saatavilla laskelmia päätöksen terveydellisistä ja taloudellisista vaikutuksista. Tärkeää olisi joka tapauksessa ymmärtää se, ettei leviäminen pysähdy itsestään. Ihmisten kohtaamista ilman suojaimia tulisi rajoittaa. Kymmenien maailmalla olevien huippuasiantuntijoiden kehotukset on otettava vakavasti. Maskien hyötyjä koskevan tieteellisen näytön väheksyminen kostautuu.

Tartuntaluvut junnaavat Suomessa melko tasaisella tasolla. Nyt onkin aika tehdä strategisia päätöksiä. Hidastetaanko tautia tähän tapaan kunnes saadaan rokotus? Tuskin kukaan sitä haluaa. Olisiko sittenkin parempi – sekä ihmishenkiä että taloutta ajatellen – nipistää rajoitukset vielä muutamaksi viikoksi tappiin, jäljittää tapaukset kunnolla ja saada tartuntaketjut tukahdutettua?
Toivottavasti hallituksen jatkotoimien päätökset perustuvat muiden maiden kokemuksiin. Muussa tapauksessa hallituksen päätöksien voidaan tulkita kallistuvan hidastetuksi versioksi siitä, mitä THL näytti alun perin Suomessa ajavan, eli laumasuojan hankkimiseen antamalla taudin levitä suureen osaan väestöstä.
”… hallituksen tulisi huolehtia maskien saamisesta kaikille kansalaisille. Maskit tulisi jakaa ilmaiseksi tai nimellisellä hankintahinnalla.”
Olen samaa mieltä. Ainakin Uusimaan eristämistä pitäisi jatkaa. Pitäisikö liikkumista rajoittaa jopa nykyistä enemmän?
Toimeentulotukiasiakkaille, sekä varattomille, rahattomille, maskit pitäisi antaa maksutta.
Ilmoita asiaton viesti
Korona on Suomessa hyvin hallinnassa enkä näe syytä maskipakolle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin Sairastuneen tartuntakerroin on yli yhden tauti ei osoita hiipumisen merkkejä. Tällöin ei myöskään voida ravintoloita ja kouluja avata. Pakollinen kasvosuoja mahdollistaisi yhteiskunnan nopeamman paluun arkeen ja talous sakkaisi pienemmän ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Sen ”hyvän hallinnan” näkee vasta toukokuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon, että olet oikeassa, mutta pelkään pahoin, että totuus paljastuu parin kuukauden päästä, kun rajoituksia on pakko alkaa purkaa jottemme päätyisi takaisin kivikaudelle. Monet mallit epidemiasta (Puheenvuoro 11.4.2020) ovat äärimmäisen lohduttomia. Olemme nyt nähneet vain dinosauruksen hännänpään. Jos emme katkaise sitä kovin toimin, voi tulla löysät housuun parin kuukauden päästä, tuhansilla viimeisen koneellisen henkäyksensä myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä vähän aikaa sitten perussuomalaiset olivat ajamassa yleistä naamiointikieltolakia. Onneksi sellaista ei ole säädetty. Kun naamioituneena liikkuminen yleisillä paikoilla on pääsääntöisesti laillista, niin on matalampi kynnys ottaa käyttöön maskit poikkeusolojenkin aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä lienee aivan eri asia, ymmärrät sen varmaan?
Naaimioituneena esiintyminen riehumistarkoituksessa on käsittämätöntä.
Kun suojellaan itseä ja muita taudin tarttumiselta, kyseessä on aivan toinen asia.
Maskin käytön ”kynnys” ei ole mikään ongelma kun suojaudutaan.
Joillekin se ei ole mikään ongelma vaan suorastaan tarve kun tarkoitus on vain rettelöidä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se natsityylinen määräily ala riittää tässä vaiheessa.
Painostus johti jo melkoisen epäviisaaseen Uudenmaan eristämiseen, josta on aiheutunut huomattavaa epämukavuutta mökkiläisille.
Hyödyllisyys on hukassa. Ruotsin tyylinen kannustaminen suojautumiseen sopisi paljon paremmin tähänkin maahan kuin natsityylinen määräily.
Ilmoita asiaton viesti
Aika pienet ongelmat on ihmisellä jos mökkireissun peruminen noin harmittaa tilanteessa jossa rajoitetaan kuolemaksi olevan pandemian leviämistä. Ei kukaan poliisia syytä natsiksi kun määrää millä nopeudella autolla saa ajaa. Kannustaminen on hyvä asia mutta ei sillä asiat miksikään muutu.
Ilmoita asiaton viesti
Eristäminen on toiminut jotenkin kun olen katsellut miten uusimaa toimii nyt.
Pirusti hiljaisempaa, kuin ikinä olen helsingissä havainnut tähän asti kuluneina vuosikymmeninä mihinkään aikaan vuorokaudesta.
Jopa narikkatorin narkit ovat kadonneet suurimmin osin.
Ja opin, että mannerheimin tiellä on virheä aalto liikennevaloissa, kun siellä ei ollut muita liikkumassa, kuin minä.
Mutta nyt tällä viikolla oli pientä aktivoitumista havaittavissa kampissa. Eli ihmiset eivät enää jaksa neljän seinän sisällä.
Maski ei sinällää suuresti suojaa, kuin siinä mielessä, että tartunnan saaneen ysköksistä suurin osa jää maskiin. Aivastukseen nekään eivät tehoa kummoisesti.
Ainoa merkittävä etu maskista on se, että suoraa limakalvokontaktia ei nenään tai suuhun saa kontaminoituneilla sormilla.
Käsihygenian merkitys on pirskatisti suurempi, mikä unohtuu porukalta 99%:sti. Sitä eivät pelkät hanskat paranna, sillä ihminen koskee kasvoihinsa n. 20 tunnissa, eikä sillä ole väliä, koskeeko likainen hanska vai likainen sormi.
Jos tästä pandemiasta jotain opitaan, niin toivottavasti jokainen kansalainen ymmärtää käsihygenian merkityksen flunssa-kaudella!
Nimittäin, jos tämä leviäisi aerosoli tartuntana, niin leviämisnopeus olisi yli satakertainen.
Joten päättelen tänän olevan kontaktikontaminaatiolla leviävä tauti, kuten noro-viruskin.
Itse olen vapaaehtoisesti eristäytynyt puolisoni kanssa mökille kotikuntaani, jossa meillä ei ole ainuttakaan ihmiskontaktia. Me eristäydyimme siksi, ettemme me tartuta muita jos olemme sairastuneet, emmekä siksi, ettemme saisi tartuntaa. Kaupassakin käymme kerran viikossa hygieniaa noudattaen.
Itse kuulun siihen porukkaan, joka joskus joutuu ylittämään sen uudenmaan rajan työni vuoksi, vapaaehtoisesti en sitä tee toistaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Anthony Faucin mukaan leviää aerosolitartuntana. Sen takia se kahden metrin turvaväli (THL:n mukaan taisi olla vain yksi metri, mutta en viitsi tarkistaa, kun en luota THL:ään).
Korona on ilmeisesti siitä erikoinen, että jopa 80 % saa tartunnan huomaamattaan ja vain alle 2 % kuolee, Imperial Collegen mukaan vain 0,5 – 1 %. Kausi-influenssaan pitäisi kuolla 0,1 %, mutta uskoisin, että niidenkin tartuntoja on oireettomina, joten todellinen luku voisi olla luokkaa 0,01 %. Koronaa tutkitaan nyt erityisen paljon ja varmaan saadaan sellaista tietoa ja kokemusta, jota voidaan hyödyntää muissakin influenssoissa.
What Dr. Fauci wants you to know about face masks and staying home as virus spreads
Ilmoita asiaton viesti
Tähän saakka todetuista tartunnan saaneista on menehtynyt hieman yli 6%.
Yli 100 000 1,5 milj.
Sitä kuinka moni on saanut tartunnan eikä ole rekisteröity, ei koskaan voida tietää.
Yhtä vähän kuin sitä kuinka moni maailmalla menehtyy Coronaan mutta ei rekisteröidä. Tämä ennen muuta kehitysmaissa.
Kun katsoo Worldometerin tilastoja niin ihmetyttää kuinka tiheään asutuissa kehitysmaissa on hyvin vähän sekä tartunnan saaneita että menehtyneitä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun THL tekee vasta-ainetestejä satunnaisotannalla, saadaan tilastollista tietoa, josta voi laskea myös jollain tarkkuudella kulloinkin tartunnan saaneiden määrän.
NYT:ssä oli äskettäin juttu Deaths in New York City Are More Than Double the Usual Total. 4.4. päättyvällä kuukaudella koronaan oli kuollut 3350, mutta vuoden takaiseen nähden 5330 enemmän. Tuosta voisi päätellä, että vain 2/3 koronakuolemista kirjautuu.
Kehitysmaissa väestö on selvästi nuorempaa, joten siellä kuolleisuuskin pitäisi olla paljon pienempi. Lisäksi siellä on vähemmän lähinnä elintasosairauksiksi luokiteltavia koronan kannalta riskiä nostavia perussairauksia. Voi hyvinkin olla, että siellä koronalle syntyy laumasuoja hyvin vähin vahingoin.
Ilmoita asiaton viesti
Ikä vaikuttaa todennäköisesti paljonkin. Kuitenkin myös nuoria menehtyy.
Oliko se Kaliforniassa jossa 38 % on alle 54 v.
Vastaavasti epidemian leviäminen näissä alikehittyneissä ja kehittyneissä, tiheästi asutuissa maissa tungoksineen luulisi olevan hyvinkin nopeaa.
Noita 3350 ja 5330 en oikein ymmärrä: Vuoden takaiseen …korona kuolemia?
Ilmoita asiaton viesti
https://fi.wikipedia.org/wiki/COVID-19#Ennuste_ja_kuolleisuus lisäksi sen yllä riskiryhmät.
Köyhissä maissa matkustetaan vähemmän. Kun korona leviää aerosolina, kuvittele jotain NYC:n metroa. Vastaavaa ei jostain Afrikasta taida löytyä. Yhdysvalloissakin korona on iskenyt rajuimmin suurkaupunkeihin. Harvemmin asutuilla seuduilla tietysti vanhainkoteihin. Taisi olla peräti jo 2/3:ssa.
Etelä-Afrikassa oli otettu rajoittamistoimia käyttöön ja ihmetelty, miksi ennustemallien lupaamaa kriisiä ei tullutkaan.
5330 enemmän kuin vuosi aiemmin, mutta niistä vain 3350 koronan syyksi kirjattuja.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, köyhissä matkustetaan vähemmän, mutta kun matkustetaan niin autot / junat / mopot on täyteen pakattuja. Sama tilanne kaduilla ja toreilla.
Tuo on selkeää ja näkyy myös meillä että mitä tiheämpi asutus sitä useampi tartunta.
Ajattelin vain noita kehitysmaiden miljoonakaupunkeja.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitysmaiden nuori väestö selviää luultavasti kuten sanot vähemmillä uhreilla. Siellä on myös vähemmän esim. diabetesta, korkeaa verenpainetta ja ylipainoa, joten riskiryhmiä on vähemmän. Toisaalta kehitysmaan ihmisillä saattaa olla vitamiineista puutetta ja tämä myös heikentää vastustuskykyä. Myös ne musliminaiset, jotka käyttävät koko kehon peittävää kaapua (myös kasvot peitettynä) ovat vaaravyöhykkeessä, koska heillä on järestään D-vitamiinista puutetta. D-vitamiinin riittävä saanti on tarpeellinen hyvälle vastustuskyvylle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kyllähän useampi tutkimus (Suomi, MIT, Japani ja belgialais-hollantilainen) todistaa ilmassa leijuvaa pisarapilveä.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyi tavallisesta influenssasta juttu: Influenssa sairaalainfektiona–pitäisikö henkilökunta rokottaa?, jonka mukaan korona ja kausi-influenssa ovat lähes identtisiä.
”Jos aerosolitartunta on influenssan tärkein leviämistie, ilmeisesti noin 80 % työntekijöistä tulisi rokottaa.”
”Toiseksi virusten erittyminen alkaa jo pari päivää ennen oireiden alkua.”
Ainoa merkittävä ero on, että koronassa on espanjantaudin tapaan viimeisenä vaiheena keuhkojen vaurioituminen niin, että hengittäminen ei enää onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Vähän pidempi siteeraus linkkisi lääketieteellisestä artikkelista:
Jos aerosolitartunta on influenssan tärkein leviämistie, ilmeisesti noin 80 % työntekijöistä tulisi rokottaa. Miksi siis Carmanin ym. tutkimuksessa 50 %:n rokotuskattavuus esti kuolemia? Vaikka influenssa leviää aerosolitartuntana ja epidemioita on esiintynyt potilasosastoilla (Laine ja Sinisalo 1999), on havaittu merkkejä siitä, että kontaktitartunta voi olla pisaratartuntaa tärkeämpi taudin levittäjä (Berlinberg ym. 1989). Tämä koskee muitakin viruksia, jotka aiheuttavat hengitystieinfektioita. Eikö sama käsien desinfiointi, joka pitäisi tehdä aina potilaskontaktien välillä, riitä ainakin teoriassa ehkäisemään myös sairaaloiden influenssaepidemioita? Pitäisikö päähuomio olla tämän käytännön tehostamisessa?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä juttu on kuoron sairastumisesta koronaan, josta oli MTV:n uuutinen.
In 1977, an Alaska Airlines flight returned to Homer, Alaska, after experiencing engine trouble and sat on the tarmac there for four hours with the ventilation system off.
Of the 49 passengers on board, 35 developed flu symptoms and five were hospitalized. Researchers ultimately traced the outbreak to a woman who felt fine when she boarded but later became ill.
The case jolted epidemiologists into the realization that influenza could spread through the air.
https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-03-29/coronavirus-choir-outbreak
Ilmoita asiaton viesti
Luin vasta nyt tuon lehtijutun. Aikamoinen.
Nyt kyllä tajuaa koulujen sulkemiset ja muut. Nykyään kouluissa on kai melkein joka paikassa koneellinen ilmastointi, joten ihan koko luokka ei saisi tartuntaa yhdestä oireettomasta, mutta puhuessa välillä hönkäisee hyvinkin parin metrin päähän näkyvää sähkösavukkeen höyryä. Silloin kun minä kävin peruskoulua vastaavat, oli järjestäjien eräs tehtävä avata ikkunat välitunnin alussa ja sulkea lopussa. Ilmastointia ei ollut ja kyllä ilma aika huonoksi meni luokassa.
Mahtaako koulujen avaaminen olla järkevää ennen kuin on kaikille jakaa kunnolliset hengityssuojaimet? No, lapsille se on pelkkä flunssa ja kerran podettuna pois päiväjärjestyksestä, mutta sitten se leviää koteihinkin.
Ilmoita asiaton viesti
VM:n virkamies Juha Sarkio sai tartunnan palaverissa pienessä neuvotteluhuoneessa.
Sitten on tuo kuorolaulujuttu.
Ja aerosolipilvitutkimukset.
Kyllä se tosiaan näyttää selvältä, että jos pidempään on lähietäisyydellä (tai jopa 7 metriä) sairastuneeseen, on suuri vaara saada tartunta.
Ilmoita asiaton viesti
”Maski ei sinällää suuresti suojaa, kuin siinä mielessä, että tartunnan saaneen ysköksistä suurin osa jää maskiin.”
Totta, pitääkin hankkia hengityssuojaimia. Tällä hetkellä:
”FFP2-luokituksen vähimmäiskriteeri on tiivistettynä, että se suodattaa vähintään 94% hiukkasista, jotka ovat halkaisijaltaan 6 mikrometriä tai pienempiä.” tuollaisen hinta on nyt n. 5€/kpl (kertakäyttöinen).
http://vehmaskangas.fi/korona/3M.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Kun koronan sanotaan olevan 50 – 200 nanometriä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika lapsellista luulla että puhun itsestäni. Puhun yleisellä tasolla siitä mikä on hyöty ja mikä haitta. Ihan yleisen elämänkokemuksen nojalla mökkeilijät pysyvät mökeillään jos sinne menevät eivätkä levitä isommin virusta.
Mutta onhan meillä vahva perintö venäläistä virkavaltaisuutta ja natsityylinen kansalaisten määräily on osa perinnettämme.
Joku muu valtio panostaisi enemmän kansalaisten omaan vastuuntuntoon kuin ylhäältä annettaviin määräyksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennan. En tarkoittanut sinua vaan yleisellä tasolla mökkiperustetta arvioin josta palautetta on paljon. Pandemian kohdatessa suositukset ei vaan aina toimi riittävän tehokkaasti. Se nähtiinhän jo silloin kun tuhannet lomalaiset palasi lentoasemalle Italian tartunta-alueilta. Kehotukset annettiin. Myöhemmin selvisi, että osa tartunnan saaneista meni lentokentältä suoraan jopa yökerhoon, julkiseen liikenteeseen, kauppaan jne. Jotkut kokee pahana myös rajoitukset kun ei pääse vanhainkotiin omaisiaan näkemään. Kaikki ei ymmärrä sitä miten helposti tauti voi levitä ja siksi myös monia epämiellyttäviä rajoituksia siksi tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Oli miten oli, näyttää siltä, ainakin tartunnoista päätellen että rajoittaminen on toiminut hyvin kun vertaa vaikkapa Ruotsiin.
Eivätkä ne kannustamiset oikein toimi, varsinkaan Ruotsissa.
Kun eivät määräyksetkään aina toimi edes meillä. Porissa poliisi on hajottanut jopa satapäisiä nuorisojoukkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten muutat varmasti näkökantasi, jos saat itse koronatartunnan ja joudut sairaalaan. Se ei ole taatusti mökkireissujen lykkäämisen arvoista.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin kannatan maskipakkoa.
Toisaalta ei sen käyttö helppoa ole. Kuuma siinä tulee. Ei ole ihan helppoa, jos avokonttorissa pitää 8 tuntia.
Voitte kokeilla eduskunnassa pitää 8 tuntia. Maski pois, kun puheenvuoro.
Mutta vaikka välillä ottaisi pois, saa ainakin pääosin suojaa ja ennen kaikkea suojaa muita.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi maski pitäisi puheenvuoton ajaksi ottaa pois?
Etenkin ottaen huomioon, että puhuessa niitä näkymättömiä pisaroita sinkoilee.
http://vehmaskangas.fi/korona/3M.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Ja moni puhe voisi jäädä pitämättäkin, tuskin sitä kukaan huomaisi. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Washington Post: The CDC recommends masks. In some cities and counties, they’ll be mandatory.
”Los Angeles Mayor Eric Garcetti on Tuesday ordered all residents to wear face coverings when visiting grocery stories, pharmacies and other essential businesses, as well as when entering ride-booking vehicles. This law is enforceable with a fine, imprisonment or both. The city of Miami has issued a similar order.”
Eli LA:ssa jos menee kauppaan tai tilausajoneuvoon ilman maskia, saa sakot tai jopa vankeustuomion.
”Garcetti said when announcing his order in Los Angeles that he waited to introduce the mandate until he was confident that there was an adequate supply of cloth masks in the city.
“Our capacity, thanks to the amazing apparel industry here, has expanded, and people can buy them online,” he said”
Eli nimenomaan kankainen, jota tietämätön THL ei suosittele. CDC (Centers for Dicease Control and Prevention) on Yhdysvaltojen ”THL” ja heidän ohjeensa Recommendation Regarding the Use of Cloth Face Coverings, Especially in Areas of Significant Community-Based Transmission sisältää ohjevideon, miten kankainen kasvomaski kootaan esim. huivista ja hiuslenkeistä.
THL ei ole ilmeisesti ajatellut, että kankaan voi pestä ja se pitääkin pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. THL on myös ilmeisesti ajatellut, että heillä on enemmän kokemusta kuin itäisen Aasian maissa, joissa oli aikoinaan SARSin kanssa jo harjoiteltu.
Työpaikoilla maskin käyttö ei aina ole mielekästä, mutta kun työpaikoilla olijat tiedetään, on tartuntaketjun sulkeminen yksinkertaista.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka ei THL:n ohjeisiin luottaisikaan, kannattaa kuitenkin tarkistaa THL:n viralliset kannanotot vaikkapa kangasmaskien käytöstä ennen kuin kertoo, mitä mieltä luulee THL:n olevan. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta/kankaisten-kasvomaskien-kaytto-koronaviruspandemian-aikana
Ilmoita asiaton viesti
Jo ensimmäinen lause on virheellinen: ”Koronavirus leviää pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa.” Korona leviää myös aerosolitartuntana ja kosketustartuntana. Niiden takia turvaväli ja käsien pesu. On oikeastaan yhdentekevää, mikä tapa on tavallisin. Jos yksikin pettää, voi saada tartunnan.
Kun virheitä löytää tarpeeksi, menee luottamus eikä viitsi vaivautua enää kaikkea tarkistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mieluummin otan etäisyyttä kuin kasvomaskin.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin maskin hyöty jää vajaaksi jos kaikki eivät käytä. Oireeton tartuttaa jopa 4/5 osan uusista tartunnoista. Ei kaupassa käynti maski kasvoilla ole pahaksi vaan suojaksi läheisille joita kohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupassa käydään nytkin koko ajan, ns. rajoitusten aikana, joten rajoitusten purkaminen ei liene syy pelätä, että kaupassa käynti alkaa aiheuttaa jotain suurempaa kuin se aiheuttaa tällä hetkellä. Pelko suuremmista ongelmista lienee loogista kohdistaa niihin tilanteisiin, joihin nyt kohdistuu rajoituksia, joita aiotaan purkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kaupoissa, ainakin minun havaintojeni mukaan, on melko hiljaista. Niissä käydään vähemmän, ostetaan kerralla enemmän. Katsotaan tarkemmin mihin aikaan mennään.
Rajoitusten purkaminen antaisi tottakai monelle signaalin: nyt on kaikki hyvin ja turvallista, ja kaupoissa käytäisiin taas ”yhdessä”, ja jopa perhekunnittain.
Tottakai tämän epidemian jälkeen on myös niitä, jotka ”loppuikänsä” pelkäävät tartuntoja ja suojautuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en haluaisi asua lähellä super-markettia kun se työntää kaiken imetyn ilman kaupan tiloista ulkoilmaan. Sopivien tuulien ja ilmanpaineen vallitessa, iso osa ilmanvaihdosta saattaa päätyä esim. lähistön kerrostaloihin.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaiset tykkäävät rajoituksista. Varmaan se on mukavaa vallankäyttöä, kun pääsee määräämään, miten kodin ulkopuolella saa liikkua. Eivät ihmiset niin läpi tyhmiä ole, etteivät edes yritä suojautua. Paljonko yksinäisellä lenkillä metsässä maski auttaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tästä näyttää tulevan samanlainen kuolematon viisaus kuin kaikista aiemmistakin. Kaikki on oikeisto-opposition järjettömiä kontrollivaatimuksia aina siihen hetkeen saakka jolloin hallitus lopettaa käsien päällä istumisen ja toteuttaa ne, jolloin Heinoset rientävät kehumaan kuinka viisaasti hallitus on keksinyt toimia.
Ilmoita asiaton viesti
…Onneksi ei ole ainakaan persujen ja sinisten riveissä ”kaatuneet salkkupalkkasoturit”, kuten esim. Soini ja sota-Jussi itseriittoisina tärkeilemässä ja ”johtamassa” koronataistelua…
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti hyväätarkoittava neuvo mutta suht toimimaton. Kun ottaa huomioon asukastiheyden, ei kovin käytännöllinen. Jos menee Prismaan, montako ihmistä siellä on per neliömetri? Väittäisin että kovin on väljää siellä kuten muuallakin. Se on sitten eri asia Los Angelesissa tai Pekingissä jossa väkeä on niin, että vaan kolkkaa yhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on tartunnoista jotka tulevat airosolin mukana. Ei silloin ole väliä oletko metrin vai kymmenen päästä tartuttajasta jos kävelet viruksia levittävän ohitse vaikka kerran. Tietoa on vaikka miten ja ihmettelen miksi ihmiset ei sitä tiedosta?
Ilmoita asiaton viesti
Aerosolitartunta on se epätodennäköisin vaihtoehto.
Sen todistaa epidemian leviämisnopeus ja myös etelä-korean potilas numero 31 aiheuttamat kontaminaatiot.
Virus ei itsessään (siis viruksena itsenään) leviä, vaan pienissä pisaroissa, jotka lähtevät varsinkin aivastaessa todella hienosti lentoon. Yskiessä vähemmän.
Aerosolit eivät leviä kauppojen ilmanvaihdosta tulevassa jäteilmassa, sillä ne ovat osuneet joko suodattimiin tai ilmastointikanavien seiniin ja kiinnittyneet niihin. Kuivana virus ei kykene tartuttamaan enää, vaan ns. kuolee pois vaikkei se missään vaiheessa olekkaan ollut meidän määritelmien mukaan elävä, kuten bakteerit ovat.
Aerosoli tartunnan vaikeudesta kertoo aivan suoraan leviämisnopeus. Yksi viruspartikkeli ei yksinään kykene tekemään terveelle yhtään mitään, eikä edes sata, tai tuhat mutta useat miljoonat voivat olla liikaa.
Kosketus kontaminaatio taas vie suoraan niitä viruspartikkeleja limakalvoille, koska ihminen ei kykene olemaan koskettelematta likaantuneilla käsillä itseään tuntien ajanjaksoissa katsottuna. Milloin kontaminaatio pääsee suoraan elatusalustalle (limakalvot).
Erilaisilla pinnoilla viruspartikkelit sen eritepisaran sisällä voivat säilyä tarttuvina jopa päiviä materiaalista riippuen ja tässä on se avain, miksi liikkumista tulee vähentää ja lähikontakteja. Ja myös huolehtia siitä käsihygieniasta.
Moni ei miellä/tajua sitä, että kaupan maksupääte voi olla tehokaskin tartunnan levittäjä, jos näpyttelee PIN-koodin.
Minusta tämä video selittää asian aika hyvin.
https://www.youtube.com/watch?v=E4B6djJqgkw
Tässä toinen hyvin visuaalinen esitys siitä, miten tälläiset taudit leviävät.
https://www.youtube.com/watch?v=I5-dI74zxPg
Ilmoita asiaton viesti
”Erilaisilla pinnoilla viruspartikkelit sen eritepisaran sisällä voivat säilyä tarttuvina jopa päiviä materiaalista riippuen ja tässä on se avain, miksi liikkumista tulee vähentää ja lähikontakteja. Ja myös huolehtia siitä käsihygieniasta.”
Jos virusta kantava aivastaa esim. hernekeittopurkkien päälle kaupassa, niin kaiketi tuosta voi saada tartunnan itselleen käsiensä kautta. Eli varmaankaan ei ole liitoiteltua, että kotona kannattaa tiskata kauppaostosten pinnat esim. Fairyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuen ihan pakkausmateriaalista, kannattaako niitä pestä tai edes yrittää. Pahvipakkauksen peseminen ei oikein onnistu, eikä hyödytä, sillä joidenkin tutkimusten mukaan virus on tarttumiskykyinen noin ~4 tuntia pahvista.
Metallisen säilyketölkin peseminen voi olla vaihtoehto, jos sen tarvitsee käyttöö heti kauppareissun jälkeen, mutta aika tekee saman ihan itsestään.
Aivastelijat levittävät aerosoleina kaikkia infektioita erittäin tehokkaasti lyhyelle etäisyydelle ja ajalle. Käsittääkseni aivastelu ei ole koronan oire käytännössä lainkaan, vaan kaikki muut kausiflunssan oireet, jolloin kosketuskontaminaatio on se todennäköisin tapa tartuntaan. Minkä leviämisnopeus vahvistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Havainnollisti hyvin tartuntojen leviämisen 👍Menee jakoon..
Ilmoita asiaton viesti
Sorry, tuli väärään paikkaan, oli tarkoitus aloittaa uusi säie.
Se hieman harmillista, että nyt kun ei ole kovaa pakkasta, niin ei voi helposti demota uloshengitysilman kulkeutumista. Talvella tosin lämmin ilma nousee käsittääkseni voimakkaammin ylös, mutta näkisi miten pitkälle esimerkiksi puhuessa tai suun kautta hengitettäessä virusta levittävä aerosoli on nähtävissä kangasmaskin kanssa ja ilman sitä. Nenän kautta hengitettäessä virusaerosoli suuntautuu alaspäin, jolloin turvavälivaatimus on pienempi.
Äsken kun testasin sähkösavukkeella, sukasta ja hiuslenkeistä kasaamani maski vuoti, mutta höyry suuntautui ylös ja alas. Lisäksi osa meni sukan läpi, mutta niin pienellä nopeudella, että alkoi nousta ylös jo muutaman sentin etäisyydellä. Olisi siis lähes mahdotonta, että vieressä oleva pystyisi sitä hengittämään. Sopiva turvaetäisyys olisi 10 – 20 cm. Kangasmaski ei siis suodattanut vaan suuntasi aerosolin niin, että sen on käytännössä mahdotonta tavoittaa toisia.
Jos joku on vielä niin idiootti, että tupakoi, voi testata jääkö kangasmaskiin haju eli todiste ainakin jonkinlaisesta suodatuksesta. Tupakan savu on siis vielä kätevämpi demo-väline kuin sähkösavukkeen höyry.
Yleensä neuvotaan käyttämään puuvillaa kangasmaskin materiaalina, mutta käyttämäni pitkävartinen sukka oli muodoltaan hyvin kätevä. Mitään ei tarvinnut leikellä tms. vain koota.
Olen ainakin parissa yhteydessä kiinnittänyt siihen huomiota, että mainitaan viruksia tarvittavan riittävä määrä, jotta syntyy tartunta. Voisiko vähäinen määrä viruksia ja siitä johtuva pitkä itämisaika, koronalla 5 – 12 vrk, olla syynä siihen, että peräti 80 % on saanut koronan huomaamattaan. Jos itämisajaksi tulisi esim. 14 vrk, on elimistö ehtinyt jo kehittää vasta-aineita. Eli riittävän vähäinen määrä viruksia olisi samanlainen rokote kuin heikennetyt virukset, joita rokotteet tyypillisesti ovat.
Toinen selitys on aiempien sairastettujen influenssien antama immuunisuoja.
Ilmoita asiaton viesti
Suu-nenäsuojien jakaminen/myyminen kaikille viikottaisia kauppareissuja ja muuta varten ei sinällään lisäisi tarvetta aivan mahdottomasti. Noin miljoona päivässä, kun tarve on nyt sote-aloilla jotain 3 miljoonaa päivässä.
Siinä ei toki ne yhden mainitsemasi firman 10 miljoonaa /kk mitenkään riitä.
Olisi parempi myydä nimelliseen hintaan, esim. 50 c/kpl, koska ilmaista ei arvosteta ja niitä sitten päätyisi roskikseen paljon käyttämättöminä.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko kukaan saada maskia ilmaiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Liettualaiset kollegat ostelee niitä kirurginmaskeja sikäläisistä kaupoista 35€/50kpl. Sieltä saa muuten tavan kansalainen niitä Suomessa kortilla olevia visiirejäkin (älä vaan kysy mihin ihmeeseen ne niitä tarvii), kampanjalla ”osta yksi itsellesi, lahjoita toinen terveydenhuoltoon”.
Mutta ne ei asukaan maailman parhaiten varautuneessa maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kalliiksi menee. No MedKitilläkin oli noita vielä viime viikolla myynnissä jotain 50 € / 50 kpl. Mitähän olen joskus maksanut omistani, oli varmaan muutama euro 50 kpl:n laatikosta. Vastaavasti FFP2-suojien hinnat ovat noin 5-kertaistuneet normaalista, tai siis kun viime viikolla olisi vielä saanut tilata.
Tuo olisi varmasti ihan hyvä periaate, että kustannetaan terveydenhuollon tarpeet parempia suojia haluavilla kuluttajilla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin että 50c/kpl on nimellinen hinta, mutta 70c/kpl on kallis?
Ilmoita asiaton viesti
Kaliforniassa ovat alkamassa pesemään N95-hengityssuojaimia jollain uudella pesukoneella. Pesuaineena oli vetyperoksidihöyryä tai jotain muuta hankalaa. Löysin sen pesukoneen valmistajan, mutta en hintaa. Ainakin suuremmissa kaupoissa voisi ulko-ovella olla hengityssuojaimia, jotka sitten palautettaisiin pestäväksi. Tuo on tietysti ihan liian monimutkaista..
Virusten eliniästä eri pinnoilla löytyy arvioita ja yleensä pöpöjä tappava kupari oli 4 tuntia ja pisin oli kaksi vuorokautta. Ilmeinen helppo ratkaisu olisi riittävä varasto hengityssuojaimia, jotta kukin ehtisi vain olla käyttämättä muutaman päivän.
Ilmoita asiaton viesti
Joo en nyt näe mitään järkisyytä sitä vastaan, että jos on jemmassa muutama FFP2/3-suojain ja käy kerran viikossa ruokakaupassa, niitä sitten jemmaa ”jätepussissa” ainakin sen viikosta muutamaan. Ehkä helpoin suositeltu desinfiointimenetelmä on uunissa (tai suomalaisittain saunassa) +70°C puoli tuntia, vaikka sinällään riittävän ajan pitäisi ajaa sama asia.
Ilmoita asiaton viesti
Vetyperoksidipesukone on kallis. Se maksaa noin 65 tonnia.
Laite on siinä mielessä hyvä että sillä voi desinfektoida pintoja jotka ovat muutoin hankalia, kuten lentokoneen ohjaamo.
Höyrypesu olisi halvempi mutta kuumahöyry tuhoaa suojaimet.
Mitään järkeä hommassa ei olisi mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole niin sitten noin.
Ikäännyttäminen olisi tietenkin yksi vaihtoehto mutta hengityssuojat likaantuvat myös muuten joten niiden käyttö ilman pesua on varmaan hyvin epämiellyttävää.
Ilmoita asiaton viesti