Kasvomaskit pakollisiksi ennen rajoitusten purkamista

Pääministeri on ennakoinut, että Uudenmaan eristäminen päättyy viikon päästä. Sosiaali- ja terveysminiesteriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan eristämisen jatko riippuu virkamiesten terveydenhuollon kantokyvyn ja epidemiologisten mallinnusten arviosta.

Suu-nenämaski estää jatkotartuntoja, kun väestössä käytetään niitä laajasti.

Vaikka useassa maassa pohditaan rajoitusten höllentämistä pääsiäisen jälkeen, esittävät ne samanaikaisesti uusia toimenpiteitä. Jotta höllentäminen ei johtaisi tilanteen riistäytymiseen käsistä, tarvitaan erittäin tehokas testaus- ja jäljitysjärjestelmä, jota Suomessa ei vielä ole.

Tämän lisäksi tärkeää on kasvomaskien käyttö, joka on viime aikoina tullut tai tulee pakolliseksi kymmenissä maissa. Turkki ilmoitti jo alkuviikosta ensimmäisenä maana jakavansa jokaiselle asukkaalle viisi ilmaista maskia viikossa. Erityisesti kaupassa, julkisessa liikenteessä ja työpaikalla kaikkien yhtäaikainen maskien käyttö olisi järkevää tehdä pakolliseksi myös Suomessa. Suu-nenämaski on kustannustehokas tapa vähentää tartuntoja.

Jotta tämä on mahdollista, hallituksen tulisi huolehtia maskien saamisesta kaikille kansalaisille. Maskit tulisi jakaa ilmaiseksi tai nimellisellä hankintahinnalla. Vastoin viime aikaista uutisointia, maskeja ja hengityssuojaimia on ollut saatavissa maailmanmarkkinoilta koko epidemian ajan. Hallitus ja huoltovarmuuskeskus ei vain ole osannut toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Hengityssuojaimien saanti helpottuu merkittävästi entisestään kuukauden päästä. Tällöin suomalainen yrityksen valmistamat hengityssuojaimet tulevat markkinoille kymmenen miljoonan kuukausivauhdilla.

No pitääkö Uudenmaan eristämistä jatkaa? Julkisesti ei ole ainakaan vielä saatavilla laskelmia päätöksen terveydellisistä ja taloudellisista vaikutuksista. Tärkeää olisi joka tapauksessa ymmärtää se, ettei leviäminen pysähdy itsestään. Ihmisten kohtaamista ilman suojaimia tulisi rajoittaa. Kymmenien maailmalla olevien huippuasiantuntijoiden kehotukset on otettava vakavasti. Maskien hyötyjä koskevan tieteellisen näytön väheksyminen kostautuu.

N95
Hengityssuojain suojaa kantajaansa tehokkaammin kuin suu-nenämaski.

Tartuntaluvut junnaavat Suomessa melko tasaisella tasolla. Nyt onkin aika tehdä strategisia päätöksiä. Hidastetaanko tautia tähän tapaan kunnes saadaan rokotus? Tuskin kukaan sitä haluaa. Olisiko sittenkin parempi – sekä ihmishenkiä että taloutta ajatellen – nipistää rajoitukset vielä muutamaksi viikoksi tappiin, jäljittää tapaukset kunnolla ja saada tartuntaketjut tukahdutettua?

Toivottavasti hallituksen jatkotoimien päätökset perustuvat muiden maiden kokemuksiin. Muussa tapauksessa hallituksen päätöksien voidaan tulkita kallistuvan hidastetuksi versioksi siitä, mitä THL näytti alun perin Suomessa ajavan, eli laumasuojan hankkimiseen antamalla taudin levitä suureen osaan väestöstä.

+2
mikaniikko
Perussuomalaiset Vantaa

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Kansanedustaja,ps ja Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. www.mikaniikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu