Kolme keinoa pelastaa matkailuelinkeino turvallisesti

Hallitus on päättänyt, että koronarajoitukset saavat nyt riittää ja huomenna lauantaina alkaa siirtyminen uuteen normaaliin. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on muusta hallituksesta poiketen oikeilla jäljillä siinä, että hallituksen päättämiä koronatoimia voidaan pitää ”katastrofina epidemian hoidon kannalta”.

Suomessa on tähän mennessä diagnosoitu 8858 koronavirustartuntaa ja ilmaantuvuusluku on edeltäviltä 14 vrk:lta 10,7 tartuntaa per 100 000 asukasta. Hallituksen uusi linjaus päästää vapaasti maahan EU- ja Schengen-alueen asukkaat, mikäli lähtömaan ilmaantuvuus on korkeintaan 25 / 100 000 edeltäviltä 14 vrk:lta. Korkeamman ilmaantuvuuden maista saapuvilta vaaditaan negatiivinen testitulos sekä etukäteen että 3 vrk kuluttua saapumisesta.

Ruotsi on ollut kuuma peruna koko epidemian ajan. Suomen aiempi linjaus meni rohkeasti terveys edellä. Vapaa-ajan matkailu huonommin hoidetun tautitilanteen maasta kiellettiin. Uusi linjaus astuu huomenna voimaan. Matkailu Ruotsista vapautuu, koska THL:n 8.9. tilaston mukaan ilmaantuvuus oli 23,01.

Suomeen pääsee Ruotsin lisäksi vapaasti myös muun muassa Norjasta ja Baltiasta. Maiden omien tuoreimpien raporttien mukaan Norjassa taudin ilmaantuvuus on jo 27,8 ja Virossa 26,94.

Hallitus perusteli uutta linjausta EU-säännöstöllä, joka kieltää vapaan liikkumisen rajoittamisen yli puoleksi vuodeksi. Muut perustelut liittyvät matkailuelinkeinon auttamiseen sekä siihen, että raja-arvo on edelleen kansainvälisesti arvioiden tiukka.

Juuri tiukat rajoitustoimet ovat yksi tekijä siinä, miksi Suomi ei ole vaipunut yhtä karmiviin inhimillisten tragedioiden määriin kuin monet muut maat. Diagnosoitujen tapausten määrä on kuitenkin taas syksyn mittaan alkanut nousta, kun ihmisten vuorovaikutus on lisääntynyt.

Rajoitusten lieventäminen on perusteltua matkailuelinkeinon elpymisen vuoksi. Tässä tulisi edetä kuitenkin varovaisuusperiaatetta noudattaen, jotteivat aikaisemmat ponnistelut valu hukkaan.

 

Kolme edullista tapaa tehdä asiat toisin:

 

  1. Maakohtaisten rajoitusten sijaan matkustusrajoitukset aluekohtaisiksi.

Lähes kaikissa maissa koronatilanne vaihtelee merkittävästi eri alueilla. Virossa Harjumaalla eli Tallinnan alueella esiintyvyys on yli 30, mutta isossa osassa maata alle 10. Pohjois-Ruotsissa Norrbottenissa tilanne oli viikolla 37 hyvä (esiintyvyys 3 per 100 000 asukasta), joten siellä asuvien saapuminen Suomeen olisi sallittavissa. Jönköpingin alueelta (esiintyvyys 36 per 100 000) saapuvien matkailijoiden maahantulo puolestaan voitaisiin kieltää. Alueelliset erot huomioiden toimii esimerkiksi Norja ja Belgia.

 

  1. Kaikilta tulee vaatia negatiivinen testitulos maahanpääsyn edellytyksenä.

Testaaminen on ainoa tapa tietää turistin terveys. Siitä syystä jokaiselta turistilta – myös maista, joissa esiintyvyys on alle 25 – tulisi olla lähtömaastaan tuore koronanegatiivinen todistus. Näin toimien myös Jönköpingin kaltaisilta alueilta matkustavan voisi turvallisesti toivottaa tervetulleeksi Suomeen.

 

  1. Valtion täytyy lunastaa lupauksensa testauskustannusten korvaamisesta sairaanhoitopiireille ja kunnille.

Hallitus on useasti luvannut korvaavansa kunnille ja sairaanhoitopiireille testaamisesta ja jäljittämisestä koituvat kulut. Faktisesti esimerkiksi HUS on saanut vain noin kolmasosan kuluista takaisin. Kustannusten maksamisen tilittämisessä ei pitäisi viivytellä. Samankaltainen tilanne on myös monien rajaliikennettä valvovien kuntien kohdalla. Korvausten maksamatta jättäminen heikentää toimijoiden motivaatiota tehdä kaikkensa koronaviruksen torjuntatoimissa.

mikaniikko
Perussuomalaiset Vantaa

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Toimin kansanedustajan 2011-2023. Tällä hetkellä Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen ja -hallituksen vpj. www.mikaniikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu