Korona voi tarttua myös pinnoilta ja huoneilmasta käsin

Koronavirus tarttuu sekä pisaratartuntana että pinnoilta. Myös oireeton voi tartuttaa.

Diamond Princess -risteilijän pinnoilta on löydetty koronavirusta 17 vuorokautta evakuoinnin jälkeen. Virusta löytyi sekä oireettomien että oireellisten matkustajien hyteistä.

Toinen amerikkalaistutkimus on selvittänyt, että virus selviytyy pinnoilla tunteja, pisimmillään muutaman vuorokauden. THL on samoilla linjoilla.

Vaikka risteilijällä tehtyä tutkimusta ei voida sellaisenaan käyttää yleispätevänä todisteena, se antaa viitteitä siitä, että virus on todella herkästi tarttuva. Kaikki mahdolliset tartuntakeinot on otettava erittäin vakavasti. Tartuntariski ruokakaupoissa ja yleisillä paikoilla on todellinen. Siksi jokaisen on nyt parasta pysyä omassa kodissaan sekä välttää sosiaalisia kontakteja ja julkisia paikkoja. Parhaiten se onnistuisi siten, että työnantajat siirtäisivät työntekijöidensä kesälomat alkamaan jo nyt. Tämä pienentäisi lomautustarvetta ja mahdollistaisi myös koulujen ja päiväkotien sulkemisen kesäloman ajaksi. Opiskelua ja työskentelyä jatkettaisiin kesällä, kun kriisitilanne on ohi. Tämä olisi hyvä ratkaisu sekä julkisen talouden kannalta että ihmisten liikkumisen rajoittamiseksi ja pandemian leviämisen hillitsemiseksi.

Mainitsemassani amerikkalaistutkimuksessa todettiin, että virus voi jäädä leijumaan aerosolimuodossa jopa 3 tunniksi ja tartuttaa ilmateitse. Siitäkin syystä pidän tärkeänä sitä, että hengityssuojia saadaan myös kansalaisten käyttöön. Suojavarusteita ei missään tapauksessa tulisi viedä ulos maasta. Niille riittää käyttöä kotimaassakin ja riskiryhmään kuuluville tulisi turvata oikeus suojautua.

Erityisen tärkeää kaikkien tartuntatapojen vakavasti ottaminen on kuitenkin sairaalaympäristöissä – pinnoilta ja ilman välityksellä tapahtuvia tartuntamahdollisuutta ei voi sivuuttaa, jos pandemiaa vastaan taistellaan tosissaan. Potilaita on suojeltava ja joka ikinen lääkäri ja sairaanhoitaja tarvitaan terveenä näihin talkoisiin.

mikaniikko

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Kansanedustaja,ps ja Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. <a href="http://www.mikaniikko.fi" title="www.mikaniikko.fi">www.mikaniikko.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu