Kun Kanada unohti demokratian

Länsimaita on pidetty demokratian ja ihmisoikeuksien mallimaina. Koronapandemian aikana tämä maailmankuva on muuttunut. Terveyden ja hengen suojelemisen varjolla on asetettu eri asteisia rajoitteita ihmisten valinnanvapaudelle. Liikkumista ja henkilökohtaista koskemattomuutta on rajoitettu ja erimieltä olevia kansalaisia on estetty harjoittamasta elinkeinoaan. Räikeä esimerkki ovat viime ja tämän viikon tapahtumat Kanadassa.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau julisti viime viikon alussa maahan voimaan hätätilalain. Trudeau otti henkilökohtaiseksi agendakseen hajottaa rekkakuskien Freedom Convoy -mielenilmauksen keinolla millä hyvänsä ja vieläpä julkisia natsisolvauksia perään ladellen. Protesti sai alkunsa kuljetusalalle tammikuussa asetetun kohtuuttoman rokotetodistusvaatimuksen, käytännössä rokotepakon, vastustamisesta. Kolmesti rokotettu Trudeau kävi taisteluun mielenosoittajia vastaan itse koronaan sairastuneena.

Viime viikonloppuna Trudeau otti vastustajistaan erävoiton, kun Ottawan keskustaa tukkineen protestin viimeisetkin rekat hinattiin pois. Tätä erävoittoa varten viranomaiset pakottivat hätätilalain voimalla aiemmin yhteistyöstä kieltäytyneet hinausalan yrittäjät hoitamaan likaisen työn. Rekkakuskeja on painostettu lukuisin kyseenalaisin keinoin. Pankkitilejä on jäädytetty, rekkojen liikennevakuutuksia voitu irtisanoa ja ajoneuvoja takavarikoida. Ottawan pormestari ilmoitti, että takavarikoidut rekat tullaan myymään. Kaiken lisäksi viranomaiset ovat uhanneet pidätettyjä mielenosoittajia heidän lastensa väliaikaisilla huostaanotoilla, mikäli huoltaja ei ole järjestänyt lastensa hoitoa vangitsemisen ajalle, ja lemmikkieläintensä lopettamisella, mikäli pidätyksen vuoksi lemmikkiä ei ole noudettu hoitopaikasta 8 päivän kuluessa.

Sen lisäksi että voimakkaita painostuskeinoja on kohdistettu suoraan mielenosoittajiin, niistä ovat saaneet kärsiä myös he, jotka ovat erehtyneet rahoittamaan protestoijia. Rahoittaminen määriteltiin takautuvasti kielletyksi. Tavallisia kansalaisia rankaistaan jostain, mitä he ovat tehneet silloin kun se on ollut täysin sallittua. Joukkorahoitusalusta GiveSendGo hakkeroitiin ja lahjoittajien nimet vuodettiin julkisuuteen. Sen lisäksi, että poliisi käy nyt näitä nimiä läpi ja jäädyttää ihmisten pankkitilejä, niin myös kansalaiset vainoavat toisiaan. Ontariossa ministeriön viestintäjohtaja irtisanottiin hänen lahjoitettuaan Convoy:lle 100 dollaria. Suuren terveydenhuolto-organisaation johtaja menetti työnsä hänen lahjoitettuaan 50 dollaria.

Keskiviikkona Trudeau kumosi hätätilalain sillä sille ei enää nähty perustetta. Viime viikkoina Kanadassa nähtyä kiristystä voisi odottaa näkevänsä autoritäärisissä valtioissa, mutta kun kyseessä on moderni länsimainen demokratia, tilanne on täysin pöyristyttävä. Lähes yhtä käsittämätöntä on se, että Suomessa tämä ei kiinnosta mediaa lainkaan. Kuten ei juurikaan ole kiinnostanut monissa muissakin länsimaissa säädetyt rokotepakot ja rokottamattomien kansalaisten mielivaltainen sulkeminen yhteiskunnan ulkopuolelle. Jos näitä onkin huomioitu, niin lähinnä se on ollut päähän taputtelua.

Syystäkin kansalaiset kysyvät, onko tällaisesta toiminnasta tulossa uusi normaali tapa suhtautua mielenosoituksiin, henkilökohtaiseen koskemattomuutta ja oikeuksiaan puolustaviin kansalaisiin? Demokratioissa kansalaisten yhtäläiset oikeudet ja oikeus osoittaa mieltä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Yhtä tärkeää on antaa ihmisen itse päättää henkilökohtaisesta terveydestään. Vaikka maailma onkin mullistunut monella tavalla viimeisten parin vuoden aikana, niin se ei oikeuta päättäjiä halveksimaan demokratian peruspilareita. Civil Liberties Association on haastanut pääministeri Trudeaun oikeuteen hätätilalain käyttöönoton johdosta. Nähtäväksi jää voittaako oikeus ja palautetaanko kansalaisoikeuksiaan puolustaneiden kanadalaisten ihmisarvo.

mikaniikko
Perussuomalaiset Vantaa

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Kansanedustaja,ps ja Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. www.mikaniikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu