Kun Kanada unohti demokratian

Länsimaita on pidetty demokratian ja ihmisoikeuksien mallimaina. Koronapandemian aikana tämä maailmankuva on muuttunut. Terveyden ja hengen suojelemisen varjolla on asetettu eri asteisia rajoitteita ihmisten valinnanvapaudelle. Liikkumista ja henkilökohtaista koskemattomuutta on rajoitettu ja erimieltä olevia kansalaisia on estetty harjoittamasta elinkeinoaan. Räikeä esimerkki ovat viime ja tämän viikon tapahtumat Kanadassa.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau julisti viime viikon alussa maahan voimaan hätätilalain. Trudeau otti henkilökohtaiseksi agendakseen hajottaa rekkakuskien Freedom Convoy -mielenilmauksen keinolla millä hyvänsä ja vieläpä julkisia natsisolvauksia perään ladellen. Protesti sai alkunsa kuljetusalalle tammikuussa asetetun kohtuuttoman rokotetodistusvaatimuksen, käytännössä rokotepakon, vastustamisesta. Kolmesti rokotettu Trudeau kävi taisteluun mielenosoittajia vastaan itse koronaan sairastuneena.
Viime viikonloppuna Trudeau otti vastustajistaan erävoiton, kun Ottawan keskustaa tukkineen protestin viimeisetkin rekat hinattiin pois. Tätä erävoittoa varten viranomaiset pakottivat hätätilalain voimalla aiemmin yhteistyöstä kieltäytyneet hinausalan yrittäjät hoitamaan likaisen työn. Rekkakuskeja on painostettu lukuisin kyseenalaisin keinoin. Pankkitilejä on jäädytetty, rekkojen liikennevakuutuksia voitu irtisanoa ja ajoneuvoja takavarikoida. Ottawan pormestari ilmoitti, että takavarikoidut rekat tullaan myymään. Kaiken lisäksi viranomaiset ovat uhanneet pidätettyjä mielenosoittajia heidän lastensa väliaikaisilla huostaanotoilla, mikäli huoltaja ei ole järjestänyt lastensa hoitoa vangitsemisen ajalle, ja lemmikkieläintensä lopettamisella, mikäli pidätyksen vuoksi lemmikkiä ei ole noudettu hoitopaikasta 8 päivän kuluessa.
Sen lisäksi että voimakkaita painostuskeinoja on kohdistettu suoraan mielenosoittajiin, niistä ovat saaneet kärsiä myös he, jotka ovat erehtyneet rahoittamaan protestoijia. Rahoittaminen määriteltiin takautuvasti kielletyksi. Tavallisia kansalaisia rankaistaan jostain, mitä he ovat tehneet silloin kun se on ollut täysin sallittua. Joukkorahoitusalusta GiveSendGo hakkeroitiin ja lahjoittajien nimet vuodettiin julkisuuteen. Sen lisäksi, että poliisi käy nyt näitä nimiä läpi ja jäädyttää ihmisten pankkitilejä, niin myös kansalaiset vainoavat toisiaan. Ontariossa ministeriön viestintäjohtaja irtisanottiin hänen lahjoitettuaan Convoy:lle 100 dollaria. Suuren terveydenhuolto-organisaation johtaja menetti työnsä hänen lahjoitettuaan 50 dollaria.
Keskiviikkona Trudeau kumosi hätätilalain sillä sille ei enää nähty perustetta. Viime viikkoina Kanadassa nähtyä kiristystä voisi odottaa näkevänsä autoritäärisissä valtioissa, mutta kun kyseessä on moderni länsimainen demokratia, tilanne on täysin pöyristyttävä. Lähes yhtä käsittämätöntä on se, että Suomessa tämä ei kiinnosta mediaa lainkaan. Kuten ei juurikaan ole kiinnostanut monissa muissakin länsimaissa säädetyt rokotepakot ja rokottamattomien kansalaisten mielivaltainen sulkeminen yhteiskunnan ulkopuolelle. Jos näitä onkin huomioitu, niin lähinnä se on ollut päähän taputtelua.
Syystäkin kansalaiset kysyvät, onko tällaisesta toiminnasta tulossa uusi normaali tapa suhtautua mielenosoituksiin, henkilökohtaiseen koskemattomuutta ja oikeuksiaan puolustaviin kansalaisiin? Demokratioissa kansalaisten yhtäläiset oikeudet ja oikeus osoittaa mieltä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Yhtä tärkeää on antaa ihmisen itse päättää henkilökohtaisesta terveydestään. Vaikka maailma onkin mullistunut monella tavalla viimeisten parin vuoden aikana, niin se ei oikeuta päättäjiä halveksimaan demokratian peruspilareita. Civil Liberties Association on haastanut pääministeri Trudeaun oikeuteen hätätilalain käyttöönoton johdosta. Nähtäväksi jää voittaako oikeus ja palautetaanko kansalaisoikeuksiaan puolustaneiden kanadalaisten ihmisarvo.
Mitä tekemistä demokratialle on kadulla hulinoinnin kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä kuitenkin toivottaisiin nyt, naapuriin. Jotain kansalaisotetta ja vastuuta tilanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkosta erosin n.12 vuotta sitten.
Viime vaaleissa äänestin Perussuomalaista.
En enää.
Kiitos vaan!.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tässä eräs syy siihen, miksi Venäjän toimet ovat pinnalla, ja niitä halutaan saada akuutiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa.
Ilmoita asiaton viesti
…Juu ja rajan molemmin puolin on samoja, ”äiti-Venäjän lapsia”-jopa sukulaisia…?!
– Vähän sama juttu, kuin Suomi ja Ruotsi, tai Kanada ja USA kävisivät yllättäen ja agressiivisesti toistensa kimppuun?
Tai kuten meillä 1918, jolloin vastakkain saattoivat olla jopa veljekset.
– Aika valtavan, 36 000:n ruumiin ruumisläjän saimme mekin ”aikaan”, lähes pelkästään kansallisessa ottelussa, kansallisin, omin voimin?!
(…Oli siinä varmaan sivistyneellä maailmallakin ”ihmettelemistä?”)
”Pojat” on poikia-vain lelujen hinta ja ”leikkien” rajuus vaihtelee…
Ilmoita asiaton viesti
Rekkamies.
Ilmoita asiaton viesti
Ääliö kääntää keskustelun Ukrainasta Kanadaan.
Voi teitä persupoloja.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustajan tehtävään mahtuu muitakin päivittäisiä asioita joihin pystyy ottamaan kantaa/ Ukrainaan olen ottanut useasti mm. eilen joten mikä ahdistaa?
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä mieltä tänään?
Ilmoita asiaton viesti
Niikon ajankohta keskustelunavaukselle on huono. Asia sinänsä on erittäin tärkeä ja jäi huomiotta meillä – toisin kuin muualla maailmalla, jopa Ruotsissa – jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
Ne, jotka hakevat tällä yhteyttä Putinin toimien peittelyyn, ovat useimmiten niitä, jotka eivät edes ymmärrä mistä on kysymys. Kyseessä on erittäin vakava loukkaus demokraattista päätöksentekoa ja kansalaisten perusoikeuksia vastaan.
Tässä tilanteessa Trudeaun toimista keskusteleminen vaikuttaa tosin mahdottomalta. Osin syystäkin, first things first, mutta toivottavasti asiaan palataan kansainvälisten yhteisöjen taholta myös.
https://www.expressen.se/debatt/vansterliberalen-trudeau-har-passerat-alla-granser/
Ilmoita asiaton viesti
Poisto.
Ilmoita asiaton viesti
Demokratiaan liittyy lainsäädäntö.
Ymmärtääkseni asia hoidettiin lainsäädännön kautta, joten mikä demokratian unohdus oli kyseessä?
Oikeus parkkeerata mihin haluaa?
Ilmoita asiaton viesti
Olet väärässä ja tähän Niikko aiheellisesti puuttuu.
Päätökset teki pääministeri esikuntineen ylittäen räikeästi toimivaltansa valtuuttamalla mm. pankit jäädyttämään yksityishenkilöiden ja yritysten tilejä ja myöntämälle niille myös syytesuojan mahdollisten virheiden osalta.
Kannattaisiko edes vähän perehtyä asiaan ennen kuin tulee tänne kyselemään parkkeeraamisesta? Suht noloa.
Ilmoita asiaton viesti
Niikko vanhana Kiinan toimien puolustajana voisi toimia johdonmukaisesti, samoin häntä puolustavien.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen väärässä ja nyt jopa huolestuttavalla tavalla.
Surkein perustelu kaikelle on: ”tekeehän nekin ja siksi tämä on OK”.
Älä anna omien henkilökohtaisten antipatioidesi sumentaa asia-ajattelua. Se mitä tapahtui Kanadassa on erittäin huolestuttavaa, sillä kyseessä on länsimaisen demokratian mallimaa. Keskity asiaan tai menetät vain kasvosi.
Ilmoita asiaton viesti
Perehtyä asiaan?
Jengi parkkeerasi autot ja haittasivat kaupungin ja sen asukkaiden toimintaa. Oikeuttivat sen kuvitteellisilla mielikuvilla lääketieteestä ja biologiasta.
Pois vaan häiritsemästä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt menee todella noloksi. Et selvästikään ymmärrä edes mistä tässä on kysymys. Lue vaikka toisessa kommentissa linkkaamani Expressenin artikkeli asiasta.
Koska ongelma on selvästi kyvyssäsi ymmärtää, ei voi auttaa enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Kyky ymmärtää?
Oletko lääkäri vai millä kyvyillä teet diagnooseja?
Convoy porukka oli ja on epätieteelliseen maailmankuvaan hurahtanutta porukka ja haittasivat kaupungin toimintaa. Hyvä kun raivattiin muualle.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kun ei ole siitä kysymys ollenkaan. Ei todellakaan.
Osaatko ruotsia? Lue se Expressenin artikkeli. Ehkä se auttaa. Näiden kommenttien perusteella epäilen kyllä vahvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Mika, hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
No ei todellakaan ollut
Ilmoita asiaton viesti
Mika Niikko: ” Demokratioissa kansalaisten yhtäläiset oikeudet ja oikeus osoittaa mieltä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Yhtä tärkeää on antaa ihmisen itse päättää henkilökohtaisesta terveydestään. Vaikka maailma onkin mullistunut monella tavalla viimeisten parin vuoden aikana, niin se ei oikeuta päättäjiä halveksimaan demokratian peruspilareita. ”
Tarkoitatko, että Robert Helenius ei saisi valita ruokavaliotaan, joka on – vastoin yleistä Suomen käytäntöä – muun toiminnan ohessa nostanut hänet ammattinyrkkeilyn top rankinkiin?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tekemistä ammattinyrkkeilijän ruokavaliolla on koronarokotusten kanssa? Vastaus: ei yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Niikon mielestä varmaan AIDS:in saaneen henkilöllä on oikeus olla kertomatta partrenille taudistaan ja levittä tautia seksin välityksellä koska hänen terveytensä tai sairauksensa on hänen yksityisasiansa.
Ilmoita asiaton viesti
Olipas ihan hemmetin tyhmä kommentti. Ano Turtiainen – tasoa.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi Ukrainan tilanteeseen reagoimisen kannalta on tärkeää, että kaikki länsimaalaiset voivat kokea asuvansa vapaissa demokraattisissa maissa. Nyt mitataan osaltaan tämän kokemuksen kantavuutta, kun sen puolesta toimiminen (eli vähintään talouspakotteiden asettaminen Venäjälle) voi iskeä länttä kohden takaisin.
Ukrainan ollessa kriisissä ei pitäisi tuijottaa vain Ukrainaa. Maailmantilanne on liian kompleksinen tukeakseen noin kapeaa fokusta.
Ilmoita asiaton viesti
Whatabout Canada!
(Mene komeroon häpeämään!)
Ilmoita asiaton viesti
Euroopassa on suurin sota menossa sitten toisen maailmansodan ja entistä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaa Mika Niikkoa kiinnostavat vain jotkut Kanadassa mellastavat hörhöt! Niikko on häpeäksi puolueelleen ja Suomelle!
Ilmoita asiaton viesti
Sinä olet kommenttisi kanssa aivan pihalla. Täällähän on oikein ryhmä koolla, joka ei ymmärrä mistä on kysymys.
Joko henkilökohtaiset antipatiat Niikkoa kohtaan sumentaa ajattelun tai sitten ei ylipäätään riitä kapasiteetti. Niitäkin on joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
Niikko voisi harkita siirtymistä Perussuomalaisista VKK:hon. Tämä parantaisi huomattavasti kansanedustajien tasoa kummassakin puolueessa.
Ilmoita asiaton viesti
Sääliksi käy rokotevastaisia, heidän kohtalonsa ei ole mukava.
En silti ymmärrä heidän ajatustaan. Miksi he eivät halua ottaa rokotusta?
Siinä on jotain mystistä että ei voi muka ottaa rokotetta. Minullakin on jo kolme.
Kaikenlaiset uskomukset ovat tietenkin sallittuja, paitsi jos siitä on haittaa ja vaaraa muille ihmisille. Rokottamattomat ovat vaaraksi muille ihmisille, myös rokotetuille. On täysin oikeutettua että yhteiskunta suojautuu kaikenlaisilta vaaraa aiheuttavilta ilmiöiltä.
Toki tällä hetkellä korona-epidemia ei ole enää sellaisessa vaiheessa jossa rokottamattomat olisivat mikään iso riski, mutta se periaate, tai usko, että rokotusta ei tarvitse ottaa jos joku vaarallinen tauti uhkaa maailmaa on sinänsä vaarallinen.
Rokottamattomille on syytä tehdä selväksi ettei se niinvain käy että he voivat vapaasti sairastella ja levittää tautia. Tapahtumat Kanadassa liittyvät enemmän laittomiin mielenosoituksiin kuin itse rokottamattomuuteen.
On syytä tehdä selväksi että jos yhteiskunta pitää mielenosoitusta laittomana, se on silloin laitonta. Yhteiskunnan velvollisuus on puuttua laittomuuksiin.
Mikään usko tai aate, ei edes rokotevastaisuus, eikä Päivi Räsäsen kainalossaan kuljettama raamattu, oikeuta laittomuutta yhteiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä tieto-ja järkiyhteiskunnan vastuullisten poliittisten päättäjienkään tulisi tukeutua ja turvautua vanhojen tarustokokoelmien ”ohjeisiin-ja määräyksiin”, jollaista ”voimakirjaa” mm. Niikko heilutteli aikoinaan eduskunnan puhujapöntössä ja Räsänen mm. Oikeustalon aulassa, ”evankeliointi-ja raamattuperforsmanssissaan…”
– Ei vaikka historiassa jotkut päättäjämme ovat turvautuneet jopa ”ennustajiin(!?).”
Ilmoita asiaton viesti
Uskonto on voimatekijä ja monelle ihmiselle raamattuun vetoaminen tehoaa.
Sen voin vielä ymmärtää jotenkin että joihinkin ihmisiin tämä uskonto, tai nämä uskonnot, todella vaikuttavat, jotenkin kiertotietä, niin että se mitä sanotaan järjeksi, tai rationaaliseksi ajatteluksi, ohitetaan.
Ymmärrän sen siksi että näen miten se oikeasti vaikuttaa, se vaikutus on todellista, vaikka minua se vaikutus ei koske. En siis ymmärrä miten se vaikuttaa, mutta se vain on fakta että kyllä se vaikuttaa.
Tämä rokotevastaisuus sen sijaan on ideologia jota ei voi ymmärtää. Miten se syntyy, kuinka se voi jatkua. Rokottamaton vaikka kuolee uskonsa takia.
Pitääkö rokotevastaisuutta suojella? En usko.
Rokotevastaisia itseään pitäisi suojella rokotevastaisuudelta, kuten muutakin yhteiskuntaa, mutta se ei ole helppoa, koska ne on yhtä fanaattisia kuin jihadistit.
Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, mi ihmetyttää ja kummastuttaa tällaista pientä kulkijaa.
Ilmoita asiaton viesti