Kun koti tekee sairaaksi – Asunnottomien yö 2020

Tällä viikolla vietetään vuosittaista Asunnottomien yötä. Suomen katsotaan olevan mallimaa asunnottomuuden torjumisessa, mutta työtä riittää tälläkin. Asunnottomat on helppo mieltää ihmisiksi, jotka ovat omasta syystään on menettäneet asuntonsa. Todellisuudessa syitä pysyvän kodin menettämiseen on lukuisia.

Eräs asunnottomien ryhmä on sisäilmakodittomat. Tämä ryhmä jää helposti huomioimatta ja vaille apua. Edes lääkärit ei aina ota sisäilmaoireita tarpeeksi vakavasti. Useimmiten sisäilmakodittomuudessa on kyse niin pahasta homealtistumisesta, että altistuneen on mahdoton elää kodissa, jossa on pienimpiäkään kosteusvaurioita. Monissa tapauksissa altistunut on joutunut muuttamaan pois perheensä luota kodin laukaisemien oireiden vuoksi. Sopivan, sisäilmaesteettömän asunnon löytäminen on äärimmäisen haastavaa ja ongelman ratkaiseminen vaatii usein uudisrakentamista ja erityismateriaaleja.

Sisäilma-altistuneiden lisäksi – tai joissain tapauksissa altistumisesta johtuen – Suomessa on myös kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka saavat oireita säteilystä. Sähköyliherkät saavat eriasteisia oireita esimerkiksi ympäristöissä, joissa on käytössä langaton verkko. Eli lähes missä tahansa. Tällä hetkellä he pystyvät itse vaikuttamaan asunnossaan olevien sähkömagneettista säteilyä lähettävien laitteiden määrään ja suojautumaan tällä tavoin. Mutta entä kun 5G teknologia yleistyy? 5G tarjoaa nopeita yhteyksiä ja monia uusia mahdollisuuksia, mutta se vaatii aiempaa tiheämpää tukiasemaverkostoa.

Viestintälaki, jota tänä syksynä uudistetaan, helpottaa tukiasemien tiheän verkon rakentamista niin, että liityntäpisteen asentaminen voidaan tehdä jopa ilman kiinteistön omistajan suostumusta. Jotkin operaattorit suunnittelevat jopa asiakkaidensa seiniin asennettavia 5g-tukiasemia. Yhä useampi kansalainen tulee tämän kautta altistumaan radiotaajuiselle säteilylle. Tuleeko tämä lisäämään säteily-yliherkkien asunnottomien määrää ja heikentämään omaisuudensuojaa?

Nopeasti kehittyvässä maailmassa erityisesti matkapuhelinverkkojen säteilyturvallisuus on ehdottomasti alue, josta tiedämme vielä liian vähän. Ainoa yksimielisesti tieteellisesti todennettu haittavaikutus on kudosten lämpenemiseen. Sen riskin osalta raja-arvot on määritetty turvallisiksi. Suomi on mukana kansainvälisessä COSMOS-tutkimuksessa, jossa tutkitaan matkapuhelimen käytön terveysvaikutuksia yleisemmin. Kyseessä on pitkäaikainen tutkimus: tutkijat lupaavat 5G-verkkojen osalta tutkimustuloksia vasta 5-10 vuoden kuluttua. Lisäksi Suomen tulisi panostaa omaan riippumattomaan tutkimukseen radiotaajuisen säteilyn terveysturvallisuudesta.

Suomessa asunnottomuuteen on monia syitä ja siksi halusin nostaa esiin nämä vähemmän huomioidut riskiryhmät. Suomessa jokaisella tulee olla oikeus asuntoon. Tutkimuksen puute, vähättely tai teknologiset intressit eivät saa ajaa tämän perusoikeuden toteutumisen edelle.

0
mikaniikko
Perussuomalaiset Vantaa

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Kansanedustaja,ps ja Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. www.mikaniikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu