Pikavippien uhrien puolustajaksi ryhmäkanne

Oletko sinä tai läheisesi ottanut korkeakorkoisen pikavipin?

Vielä vuonna 2012 keskimääräinen pikavipin todellinen vuosikorko oli käsittämättömät 920%. Uuden Suomen vuoden 2010 uutisen mukaan Easylaina peri parhaimmillaan jopa yli 3 100 prosentin todellista vuosikorkoa.

Nyt Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkanteen nostamista seuraavista luotoista:

Suomilimiitti-tililuotto.   J.W.-Yhtiöt Oy:n myöntämä 2 000 euron Suomilimiitti-tililuotto, joka on myönnetty aikavälillä 4.7.2016–31.8.2019.

Euro24 tililuotto. Euro24 Finance Oy:n myöntämä 2 000 euron tililuotto, joka on myönnetty aikavälillä 20.5.2016–20.5.2019.

Ennen kuin kerron miten kannatta menetellä oikeutta saadakseen on syytä tuntea historia siitä, miten asia on eduskunnassa edennyt.

Lakimuutokset eivät lopettaneet koronkiskontaa

Jo lähes 400 000 ihmisellä on maksuhäiriömerkintä tai merkintöjä. Eduskunta on jo pitkään seurannut maksuhäiriömerkintöjen määrän kasvua. Lainsäädännössä korkomenettelyyn puututtiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2013, jolloin tuli voimaan laki 50 % korkokatosta alle 2 000 euron luotoille. Osa pikavippifirmoista lopetti toimintansa ”kannattamattomana”, kun eivät rajoituksetta saaneet periä vipeistä satojen prosenttien korkoja. Ne, jotka jatkoivat liiketoimintaa, kiersivät lain myöntämällä kuluttajille joustoluottoja tai luottolimiittiä, joiden maksimi nostosumma ylittää 2 000 euroa.

Tämän kikkailun avulla yritykset pystyivät jatkamaan lain suojaamana koronkiskonnan kaltaista liiketoimintaa, vaikka kuluttaja olisi todellisuudessa nostanut rahaa käyttöönsä alle 2 000 euroa.

Viimeisin lakimuutos tuli voimaan 1.9.2019, jolloin korkokatto laskettiin 20 prosenttiin ja 2 000 euron raja poistettiin. Lisäksi lainanhoitokuluja saa periä enintään 150 euroa vuodessa.

Uusi korkokatto ei kuitenkaan koske ennen syyskuuta solmittujen joustoluottojen uusia nostoeriä, liikennevälineiden osamaksukauppaa tai sellaisia asuntoluottoja, joiden vakuutena on omaisuutta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan ”uusimman lakimuutoksen vaikutuksia seurataan nyt”. Ministerin vastaukset ovat yhtä laihoja kuin eduskunnassa olen kuullut jo vuodesta 2011 lähtien. Tällöin ja myöhemminkin valmisteltiin lainsäädäntöä 1990-luvun laman uhrien vapauttamiseksi. Hallitus on kuitenkin vuosi toisensa perään osoittanut haluttomuutta ratkaista heidän asiansa pysyvästi, kuten myös näyttää käyvän pikavippien uhrien kohdalla. Esimerkiksi kaikilla velkaantuneilla ei ole mahdollisuutta vaihtaa vanhoja kalliita luottoja uusiin edullisempiin, minkä vuoksi he saattavat jäädä entistä pahemmin jumiin velkakierteeseen.

Ryhmäkanteella oikeutta

Juuri siitä syystä, että lakimuutokset koskevat ainoastaan uusia luottosopimuksia, on kuluttaja-asiamies lähtenyt selvittämään ryhmäkanteen tekemisen mahdollisuutta. Ryhmäkanteella voidaan vaatia oikeuksia myös aiemmin myönnettyjen korkeakorkoisten luottojen kanssa kamppaileville.

Yleiseen oikeustajuun ei mahdu ajatus siitä, että ennestään velkaantuneita ihmisiä saadaan kurittaa korkeilla koroilla ja periä heiltä kohtuuttomia kustannuksia jopa vuosikausia. Kaikkia, joita tämä asia koskettaa, onkin tärkeä jättää yhteystietonsa kuluttaja-asiamiehen kannetta varten määräajassa.

Kuluttaja-asiamies voi toteuttaa ryhmäkanteen ainoastaan, mikäli tarpeeksi suuri joukko henkilöitä ilmoittautuu siihen mukaan. Kanne perustuu siihen, että kuluttajille on annettu luottokustannuksista puutteellisia tai virheellisiä tietoja, minkä perusteella vanhempien luottojen kustannuksia voitaisiin saada mitätöidyksi tai alennetuksi.

23.10.2019 julkaisemassaan tiedotteessa kuluttaja-asiamies kehottaa tiettyjen luottojen ottaneita henkilöitä osallistumaan ryhmäkanteeseen.

Ennakkoilmoittautuminen tapahtuu täyttämällä lomake Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla. Lisäksi kuluttajat voivat tarvittaessa kysyä lisätietoja numerosta 029 505 3 053 arkisin klo 12–15.

Toinen vaihtoehto on tulostaa ilmoittautumislomake KKV:n sivuilta erillisen ohjeistuksen mukaisesti.

Ennakkoilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 22.11.2019. Kaikille ennakkoilmoittautuneille lähetetään ennakkoilmoittautumisajan päätyttyä tietopaketti, jossa kerrotaan, mitä ennakkoilmoittautumisen jälkeen tapahtuu.

mikaniikko

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Kansanedustaja,ps ja Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. <a href="http://www.mikaniikko.fi" title="www.mikaniikko.fi">www.mikaniikko.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu