Ulosottojärjestelmän vangit päästettävä vapaaksi

Keskiviikon 26.10.22 täysistunnossa käsiteltiin ulosoton suojaosan väliaikaista nostamista takuueläkkeen tasolle. Perussuomalaiset on esittänyt nyt tehtävän suuruista suojaosan pysyvää nostamista vaihtoehtobudjeteissaan koko vaalikauden ajan. Energiakriisin edessä hallitus viimein taipui edes tähän vuoden mittaiseen kokeiluun. Noin 190 euron korotus on konkreettinen tuki, joka tulee huutavaan tarpeeseen inflaation ja hinnannousun keskellä kamppaileville velkaantuneille.

Myös muita uudistuksia ollaan viimein tekemässä. 1.12. astuu voimaan lakimuutos, jonka ansiosta maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa kuukauden kuluttua velan poismaksusta. Aiemmin maksuhäiriömerkintä on vaikeuttanut ihmisten arkea vielä vuosia velkojen poismaksun jälkeenkin. Valiokuntakäsittelyssä on tällä hetkellä myös esitys, jolla vapaakuukausien määrää lisättäisiin kahdesta kolmeen, ja erityisin perustein jopa neljään. Toteutuessaan tämä antaisi ulosottovelallisille enemmän liikkumavaraa vaikeimpina kuukausina.

Edellä mainittujen lisäksi perussuomalaiset on ajanut muun muassa taulukkomaksujen alentamista ja työssäkäyvien ulosottovelallisten oikeudenmukaisempaa huomioimista.

Yksi tärkeimmistä ajamistamme muutoksista on kuitenkin edelleen tekemättä: olemme toistuvasti esittäneet, että kustakin erillisestä ulosmitatusta summasta vähintään puolet kohdistettaisiin varsinaiseen saatavien pääomaan ja vasta sen jälkeen korolle. Ministeri Henriksson totesi keskiviikkona, että niin ei voida tehdä, koska se hänen mukaansa se veisi pohjan kauppakaaren säännöksiltä ja viivekoroilta sekä alentaisi maksumoraalia.

Selitys kuulostaa tekosyyltä. Tilannetta voitaisiin kyllä korjata, mikäli tahtotila löytyisi. Vaikka osa lyhennyksestä kohdistettaisiinkin velkapääomaan, kertyisi myös korkoa edelleen maksettavaksi eikä ulosotto pääty ennen kuin nekin on maksettu. Korot eivät siis menetä merkitystään. Lisäksi muutos voisi jopa parantaa ulosottovelallisten maksumoraalia, kun he huomaisivat, että ulosottosuoritukset tosiasiallisesti vähentävät velan määrää ja siitä on joskus mahdollista päästä vapaaksi.

Isolla osalla ulosottovelallisista talousahdinko johtuu heistä riippumattomista syistä. Taustalla on usein sairastumista, itsestä riippumatonta työttömyyttä tai läheisten toimista johtuvia vaikeuksia. Tällaisissa tapauksissa yhteiskunnan tulisi kaikin tavoin tukea sitä, että velkavankeuteen syyttöminä joutuneet pystyisivät näkemään toivoa tulevaisuudessa. Heillä on tahto nousta köyhyysloukusta, kantaa kortensa kekoon yhteiskunnassa ja päästä takaisin jaloilleen. He ansaitsevat vapautensa, mutta avain on seuraavan hallituksen taskussa.

+10
mikaniikko
Perussuomalaiset Vantaa

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Kansanedustaja,ps ja Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. www.mikaniikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu