Lähidemokartan loppu ja tuho

Kansanedustajat Mika Kari (sdp.) sekä Hilkka Kemppi (kesk.) kirjoittivat (ESS 30.6) tästä ikuisuusprojektista eli soteuudistuksesta sekä maakuntauudistuksesta. Siinä hehkutettiin taas niitä kuuluja leveitä harteita, jotka nämä järjettömät uudistukset muka takaisivat. Nykyisen Päijät-Soten osaltahan ne ja niiden seuraamukset on nähty. Palvelut ovat toimineet ainoastaan itse palvelunsa järjestäneissä Heinolassa ja Sysmässä. Aikoinaan olimme viisaita, kun emme hypänneet silloin perustetun Phhykyn kelkkaan ja halusimme itse päättää meidän tärkeistä palveluista.

Kari ja Kemppi hehkuttavat kirjoituksessaan muun muassa näin; ”Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen myötä kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet paranevat. Sote-asioista päättämään ei valita jatkossa välillisesti puolueiden ja kuntien edustajia, vaan vaalien kautta valitut päättäjät. Jatkossa valta ja vastuu on äänestäjille nykyistä avoimempaa”. No huh huh! Tekisi taas mieli ihan uteliaisuudesta kysellä lääkityksiä, mutta jätän sen nyt tekemättä.

Suomeksi tiivistettynä tämä tarkoittaa, että jatkossa maakuntien keskuskunnat päättävät kaikesta, sillä pienillä kunnilla ei ole mitään mahdollisuutta saada edustajia maakuntavaltuustoihin. Ja jos sinne säkällä yksi tai kaksi saataisiin, niin heillä ei ole mitään päätäntävaltaa asioista. Lahti vie ja me vikistään. Kun tähän olisi nyt edes laitettu se nykyinen äänileikkuri, niin se helpottaisi hieman demokratian toteutumista. Ei ihme, että Mika Kari on tästä haltioissaan. Hänhän vajaa kaksi vuotta sitten ehdotti, että olisi syytä perustaa koko maakunnan suuruinen kunta. Vastasin silloin hänelle (IH 22.11.2019) lämminhenkisellä kirjoituksellani Rautaa rajalle ja palautin mieleen näitä realiteetteja.

Julkistalouden asiantuntija, professori Roope Uusilahti varoitteli (Jyty-lehti 25.3.2021) että maakuntahallinto on megaluokan kuntaliitos. Eli tulevaisuudessa voimme jättää hyvästit lähidemokratialle ja se tietää monen pienen kunnan loppua. Ei uskoisi, että oikeusvaltiossa voisi näin käydä. Jälkikäteen kun palvelut on ajettu alas, ei paljon lohduta se, että mitäs minä sanoin ja varoitin.

Olen yli kymmenen vuotta varoitellut tämän hölmöilyn vaaroista, mutta varoitukseni ovat kaikuneet kuuroille korville. Minä omalta osaltani nyt myönnän tappioni ja lopetan ihmisille näistä harjateräksestä vääntämisen. Sosiaalidemokraatit ja keskusta saavat nyt kyseenalaisen kunnian maamme tuhoamisesta. Täältä olisi parempi kuolla pois ennen näiden toteutumista. Yksin en enää jaksa tapella tuulimyllyjä vastaan.

Mika Yli-Kaakinen

Heinolan mies

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu