Päijät-Hämeen tykyttävä terveyspommi

Päijät-Hämeen piti olla edelläkävijä suomalaisessa terveydenhuollossa uuden terveysyhtymän perustamisen jälkeen, ja nyt jo pari vuotta perustamisen jälkeen ollaan laittamassa lihoiksi ennätyssuuri kakku. Eli Phhykynhän piti olla silloisten jorinoiden mukaan pilotti suomalaisessa terveydenhuollossa ja sen piti taata perus- ja erikoissairaanhoidon saumaton integraatio. Sitä vartenhan mulkattiin kovalla rahalla potilastietojärjestelmätkin uusiksi. Otettiin kallis ja täysin keskeneräinen järjestelmä käyttöön ja loppu on historiaa. Eräs kärköläläinen kuntapäättäjä voisi kertoa siitä lisää. En menisi muutenkaan paukuttamaan henkseleitä niiden yksityisen puolen digitaalisten palvelujen suhteen. Ne ovat monelle käytännössä mahdottomia käyttää.
Phhykyn todellinen tarkoitushan oli saada lahtelaisten vuosikymmenet kestänyt terveysmenojen alibudjetointi ja sitä kautta huono terveydenhuolto niille kuuluille leveille harteille, eli käytännössä naapurikuntien maksettavaksi. Phhykyn alkutaival on ollut varsin rupinen. Siihen liittyneistä kunnista on järjestelmällisesti ajettu lähipalveluita alas, ensin vuodeosastoja, sittemmin vastaanottopalveluita ja kun uusin neronleimaus eli perusterveydenhuollon ulkoistus toteutuu, niin ne valot voidaan sammuttaa niistä peräkylien terveysasemilta kokonaan. Nämä kaikkihan on tehty ns. yhteisen hyvän nimissä.
 
Nyt toimitusjohtaja Erhola kovasti puolustelee, että yhtymässähän on jo ennestään ulkoistettu puolet perusterveydenhuollosta. Kyllä vain mutta se on tehty Lahdessa, jossa kokoomuslaiset päättäjät ovat ideologisista syistä ajaneet kaiken yksityistämistä. Sysmän kohdalla minä ymmärrän sen ratkaisun, koska pienelle kunnalle se valitettavasti voi olla ainut vaihtoehto kuntayhtymän kiristäessä ruuviaan. Heinola puolestaan on fiksusti pitänyt perusterveydenhuollon itsellään, ja se on meillä toiminutkin koko valtakunnan mittakaavassa hienosti ja siitä on meitä palkittukin.
 
Nyt halutaan siis alkaa tehdä bisnestä jäljellä jääneillä terveyspalveluilla. Kuinka typerä pitää ihmisen olla uskokseen tällaisia puheita. Kun siihen terveydenhuoltoon on x määrä rahaa käytettävissä ja sama määrä tai väestön ikääntyessä suurempi määrä pitäisi hoitaa, niin miten se summa x riittää, kun jatkossa siitä pitää repiä myös isot voitot suurten terveysjättien pohjattomaan kitaan. Jostainhan se voittomarginaali on revittävä ja itse väitän sen tulevan siitä hoitotyöstä. Eli jatkossa yhä pienemmillä resursseilla koitetaan hoitaa potilaita. Vähemmälle huomiolle on myös jäänyt näiden terveysjättien ja muiden pörssifirmojen työsuhdeshoppailu. Eli alkuun saatetaan siirtyä vanhoina työntekijöinä uuden Pörriäisen leipiin, mutta pian aletaan työehtoja heikentämään siirtämällä työntekijät yksityisen toimijan tes:in pariin. Siitä yleensä seuraa heikommat lomaedut, palkka pienenee sekä tuollaisissa pörssifirmoissa vallitsee muutenkin yleensä pelon ilmapiiri. Ja tietty pienemmällä porukalla pitäisi työt tehdä, josta seuraa uupumista ja muita lieveilmiöitä. Näistähän meillä on Suomessa jo lukuisia esimerkkejä esimerkiksi vanhustenhoidossa.
 
Entä mitä tämän hölmöilyn pelkkä valmistelu maksaa? Siinä tarvitaan pieni armeija juristeja, ict-konsultteja sekä muita paperinpyörittäjiä ja he eivät ole pienipalkkaista väkeä. Tässähän on nyt kokoomuslaiset päättäjät päässeet yhdessä terveystalojen johdon kanssa tekemään lehmänkauppoja. Varmaan monen muistissa on kuinka Sipilän hallituksen aikana kokoomuksesta siirtyi soteuudistuksen valmistelun aikana suuri määrä siihen osallistunutta keskeistä henkilöstöä terveystalojen johtopartaaseen. Uskallan myös väittää, että siinä siirtyi suuri määrä sellaista tietoa, joka ei olisi saanut siirtyä. Eli kokoomuksen ja terveystalojen napanuora tulisi jotenkin saada katkaistua. Lahden kaupungintalon suuntaan en muutenkaan jakelisi suurta gloriaa, kun ovat itse sössineet yhden kunnan tärkeimmistä perustehtävistä eli terveydenhuollon. Kaikkiin toriparkkeihin, kosteaan ja viimaiseen Matkakeskukseen, Kymi Ringiin ja ympäristökaupunkivouhotukseen sitä rahaa kyllä tuntuu riittävän. Paitsi viimeisimpäänhän ollaan kinuamassa jo naapurikuntien rahoja. Sellainen Business City ja Suomen Amerikka meillä on.
 
Ja jos tämä älyttömyys joku päivä saadaan päivän muotisanaa käyttäen maaliin, niin seuraavana ollaan kinuamassa erikoissairaanhoidon yksityistämistä. Nämä älyttömyydet koitetaan runnoa vauhdilla läpi ennen kansallista soteuudistuta, jota jopa minulla alkaa kohta tulemaan ikävä, kun näitä hölmöilyjä seuraan.
 
Mika Yli-Kaakinen
Heinolan mies
 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu