Rautaa Rajalle

Kansanedustajakaimani Mika Kari (Sdp) repäisee viime viikon Uudessa Lahdessa ja Seutunelosissa melkoisen pommin. Nyt pitäisi Lahden ja Phhykyn talousongelmien vuoksi perustaa maakunnan kokoinen kunta. Kun Lahti ei onnistunut Uusi kunta -hankkeessa valloittaa naapureitaan, niin nyt sitä yritetään toista kautta. Aikoinaan kävin tästä kovaa vääntöä ja jouduin rautalangasta asiaa monelle selvittämään. On siis jälleen otettava pieni kertaus ennen kuin aletaan vetämään piikkilankaa ja miinoittamaan rajoja. Entinen kansanedustaja Ilkka Viljanen (Kok) runoili (IH 19.8.2011) otsikolla ”Lepo Heinolassa, Lahti ei hyökkää”. Jutun lopussa Viljanen lupaili, ettei mitään offensiivia enää tule ja lahtelaisilla on tarpeeksi puuhaa oman pesän kuntoon laittamisessa. Ja mitäs nyt kävi????  Lahtelaiset ovat mukavaa ja fiksua väkeä mutta valitettavasti heidän päättäjistään ei voi sanoa samaa. Heidän sanaansa ei voi luottaa missään yhteydessä ja esimerkiksi Nastolan ja Lahden liittymissopimuksen noudattamatta jättäminen on hyvä esimerkki Lahden lupauksista ja sitoumuksista. En tiedä mistä vettä pumpataan Lahden kaupungintalolle mutta jotain outoa siinä on. Ehkä ympäristöterveys voisi selvittää sen asian, sillä mistään muualta ei lähde noin typeriä ideoita.

Maakunnan äänitorvi Etelä-Suomen Sanomat puolestaan 17.11 innostuu kovasti asiasta ja kysyy olisiko nyt uuden yrityksen aika. Ei ole nyt eikä koskaan! Jutun mukaan suurkunta kariutui muiden kuntien Lahtea koskevaan syvään epäluuloon. No se on kyllä yksi osasyy eikä se epäluulo ole hävinnyt mihinkään muutaman ihmisen vaihtumisesta johtopaikoilla huolimatta, päinvastoin. Jutun mukaan Lahti maakunnan keskuksena pärjää hienosti itsekin mutta on valtavan sydämellisenä kaupunkina huolissaan pienempien naapureiden pärjäämisestä. Minun tekisi taas ladata tähän iso pätkä tekstiä, jota ei voi julkaista. Lahtihan kuppaa jo nyt naapurikuntiaan esimerkiksi Phhykyn sekä Lahti Energian kautta. Siitä huolimatta Lahden talous on suurista kaupungeista surkeimpia. Lahden taloudenpito on ollut aina vastuutonta ja muutenkin surkeaa ja jo sen vuoksi Lahti pitäisi julistaa kriisikunnaksi.

Missään muuallakaan ei keskuskunta ole hyökkäämässä naapuriinsa kuntayhtymän pelastamisen takia. Sitten kauniisti selitellään asiaa väestön ikääntymisellä ja kohta tulee varmaan vanha kamuni Soininvaaran Osmo paasaamaan huoltosuhteista ja joku ottaa puheeksi synnytystalkootkin. Olen kyllästymiseen asti joutunut takomaan järkeä näistä kuntaliitoksista ja niiden seuraamuksista. Katsotaan taas vaikka Kouvolan suuntaan, joka varastettuaan naapurinsa on nyt törsännyt heidänkin omaisuutensa ja on ajautumassa kriisikunnaksi. Käykääpä Lahden viisaat joku päivä tutustumassa Kouvolaan liittyneiden entisten itsenäisten kuntien mailla. Samaan tulokseen pääsee yhtä nopeasti ja varmasti myös muutamalla taktisella neutroniaseella. Kaikki elämä loppuu sen keskuskunnan ulkopuolella ja se kuolema on peruuttamaton kuten muussakin elämässä.

Eli jos nyt hyvä kaima pitäisit mölyt mahassasi ja vähän mietit mitä ehdottelet. Heinola ja muut naapurit eivät tule maksamaan Lahden eikä Phhykyn maksuja jo enempää kuin nyt tehdään. Heinolan lisäksi myös Sysmässä arvostetaan itsenäisyyttä ja omia palveluita, joista muuten on Päijät-Hämeessä tehty kirosana Lahden vuoksi. Eli todella toivon, että tämä järjetön ajatus kuopataan saman tien, sillä muuten jatkossa puheet ja teot kovenevat. Lupaan se omalta osaltani.

Mika Yli-Kaakinen

Heinolan mies

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu