Taikuri on itsekin hämmästynyt

Sirkus on viihdettä parhaimmillaan, jonne salaperäinen mainos ja sisäänheittopuhe houkuttelee elämysnälkäisen kansalaisen. Politiikassa vaalihuuma lähentelee sirkusviihteen tunnelmaa, jossa puolueiden ja valitsijayhdistysten asettamat ehdokkaat pyrkivät estradille esittelemään temppujaan yleisön suosiota kosiskellen. Mukana on maan koko kattaus, niin kotimaan kamaralta kalifiksi kalifin paikalle hamuavia kuin ulkomaan keikalta kotiin kaipaavia perinteisiä puolueveteraaneja, eduskunnan kukkona tunkiolla häärävä ja synkän menneisyyden omaava rääväsuu, alati vastakkainasetteluun taipuva turkulainen ja kepillä jäätä kokeileva noviisi sekä marginaaliin juuttunut, useilla palleilla viihtyvä populisti, joka lanseerasi yhden pallin politiikan.

Presidentinvaalien taikuri ei ole kukaan ehdokkaista, vaan ehdokas Mika Aaltolan valitsijayhdistys, jonka on nopeasti luotava henkeäsalpauttavia silmänkääntötemppuja hämätäkseen sen, että Aaltolalla ei ole mitään järkeviä argumentteja olla kiinnostava poliittisen tutkijuuden ja kansainvälisten suhteiden sanoittajuuden ulkopuolella, jossa argumentit tulevat tutkimustuloksista ja maailman tilanteesta, eivät kommentaattorin henkilökohtaisesta pääomasta. Silmiinpistävää Aaltolan ulostuloissa julkisuuteen on se, että tämä koettaakin raapia mitättömistä aineksista jotain kouriintuntuvaa esiteltävää, mutta pinnan pienikin raapaisu näyttää, ettei sen alla ole mitään.

Presidenttiys ei ole harjoittelupaikka poliittiselle noviisille tai edes Euroopan Unionin äärioikeiston vanavedessä viihtyneelle rääväsuulle, joiden politiikan sanakirjassa maksimaalinen hyöty tulee ennen minimaalista osaamista, kuten populisteilla laajemminkin. Presidenttiys Suomessa on kova paikka myös politiikan osaajalle, mutta silti voi päätyä Tarja Halosen tavoin mielistelemään kovasanaista naapuria ja vaihtamaan maamiinattoman itärajan kivaan kissaan. Suomen tarpeet ovatkin pitkäjänteisessä yhteistyössä varsinkin Euroopan ja Pohjoismaiden demokratioiden välillä ja onneksi vaaleissa on myös ehdokkaita, joilla tämä on hyvin sisäistettynä.

Mikki Nieminen
Sitoutumaton Espoo

Liikkuva äänestäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu