Vappupuhe

Globalisaation lapset, minä tervehdin teitä!

Me 80-luvun lapset olemme saaneet nähdä murroksen, jonka teknologia ja ihmisten liikkuvuus on tuonut mukanaan. Korvalappustereoista on siirrytty Spotify-listoihin, Sudenpentujen käsikirja on muuntautunut kaikkitietäväksi Internetin fyysiseksi olomuodoksi, eli kännykäksi, ja monia kymmeniä kiloja painavat kuvaputkitelevisiot ovat kehittyneet siroihin sisustuselementteinä käytettäviin Picture-On-Glass-muotoiltuihin ja innovatiivisiin OLED-teknologiaan perustuviin paperinohuisiin älytaulutelevisioihin. Meidän aikamme maan päällä on tuonut elinpiiriimme mukaan myös erilaiset kulttuurit. Kun aikaisemmin suuri kulinaristinen jännitys oli naapurikaupungin Rosso tai McDonald’s, nyt muualta maailmasta tulleiden ihmisten etniset ravintolakeitaat ja heiltä perisuomalaisten omaksumat tavat valmistaa ruokaa ovat levittäytyneet syrjempiinkin kyliiin. Eri kulttuurit ovat muokanneet arvojamme.

Globalisaatio on avannut sinulle ja minulle mahdollisuuksia, joita 80-luvun ihminen ei voinut kuvitellakaan. Mutta sen mukana on tullut myös haasteita. Maiden sisällä kasvava eriarvoisuus, keskiluokan aseman heikkeneminen, teknologinen disruptio, ilmastokriisi ja siirtolaisuuden tuomat haasteet pitäisi olla nykypolitiikan keskiössä. Haasteet ovat osaltaan paikallisia, mutta vakavimmat niistä ovat globaaleja.

Mutta mitä onkaan tehnyt vasemmisto? Se on hylännyt historalliset juurensa ja hyväksynyt nykyisen markkinatalouden logiikan. Se on unohtanut suuret ja vaikuttavat linjat ja lipsunut ideologiseen vääntöön identiteeteistä, intersektionaalisuudesta, sukupuolista ja kultuurisesta omimisesta. Julkinen vasemmistolainen keskustelu näyttää lokeroivan ihmisen patriarkaattiin, rasisteiksi ja kaikenlaisiksi denialisteiksi. Voimme olla varmoja, ettei tämän polun varrelta tule löytymään voittoja, ainoastaan katastrofaalisia tappioita! Vasemmisto on epäonnistunut käyttämään poliittisesti hyväksi globalisaation tuomia täysin selviä ongelmia ja antanut sen mahdollisuuden hopeatarjottimella nationalisteille – ja nyt saamme juoda tätä kitkeränmakuista juomaa.

Entä poliittinen oikeisto? Heille kuluneet vuosikymmenet ovat näyttäneet voitokkailta, mutta tuotannon kasvattamisen seurauksena on siitä on kärsinyt erityisesti luonto: eläimet, kasvit – ja ihmiset. Aikaisemmat voitot voivat nopeasti kääntyä tappiollisiksi, ellei käynnissä olevaa katastrofaalista ilmastokriisiä oteta tosissaan. Poliitisen oikeiston on kerrottava ymmärrettävästi, mitä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi on tehty ja mitä ollaan tekemässä. On jo aivan selvää, että sen selättämiseksi on tehtävä enemmän!

Globalisaation seurauksena olemme luoneet tehokkaan ja toisistaan riippuvaisen järjestelmän ympäri maapallon. Tämä maiden riippuvuussuhde on tullut konkreettisesti koetelluksi hetkessä, jota nyt elämme – koronakriisissä. Vaikka globaali riippuvuussuhde on osaltaan mahdollistanut vaurauden kasvun myös kaikkein köyhimpien osalta, niin oikeiston on vakavasti reagoitava eri maiden sisällä tapahtuvaan eriarvoisuuden kasvuun. Voitontavoittelu on täysin hyväksyttävää, mutta vaurautta ja osallisuutta on maan sisällä jaettava tasaisemmin. Koronakriisi osuu pahiten kaikkein haavoittuvammassa asemassa oleviin ihmisiin, ja niihin maihin, joissa ei ole turvaverkkoa työttömyyden ja sairauden kohdatessa. Tähän on poliittisen oikeiston vastattava!

Nykyinen maailmamme näyttää liikkuvan kohti dystopioita: autoritaaristen johtajien nousu, sosiaalisen median kautta tapahtuva yhteisöjen polarisaatio, valeuutiset, massavalvonnat ja ilmastokriisin mukana tuoma maailman palo. Mutta me selviämme! Hyvä asia näissä dystopioissa on se, etteivät ne lähes milloinkaan käy toteen.
Meidän on nähtävä tämänkin koronakriisin tuolle puolen. Avoin pohjoismainen hyvinvointivaltio, kaikista heikkouksistaan huolimatta, on näyttänyt voimansa. On jo selvää, ettei näitä kriisejä voiteta protektionismilla tai keskittymällä lillukan varsiin, eikä niitä koskaan voiteta yksin tai tavoittelemalla vain omaa etua. Jos näin tekisimme, antaisimme aseet nationalistien käsiin.

Meidän on nähtävä ihmiskunnan pitkät historialliset kaaret. Sen, mitä joskus ihmiskuntana olimme, mitä olemme nyt ja millaiseksi toivoisimme tulevamme. Siksi me emme halua enää elää menneessä, vaan olemme tulevaisuuden lapsia! Siksi meidän valintamme ovat vahvat liberaalit instituutiot, luottamus tulevaan, tehokas globaali yhteistyö ja yksilön vapaus olla ja elää!

Hyvää vappua!

mikkish

Helsinkiläistynyt Keski-Pohjanmaan kasvatti. Suurinta on vapaus. Astropoliitti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu