Alkoholia ei sallita vieläkään naisille

Naisille ei alkoholin juominen ole yhtä sallittua, kuin miehille. Vuonna 1968 naiset joivat kaikesta alkoholista kymmenesosan, vuonna 2008 neljäsosan.  Aikaisemmin naisten alkoholin juominen oli vielä suurempi tabu. Viime vuosisadan alussa naiset eivät juoneet käytännöllisesti katsoen lainkaan viinaa, vaan ainoastaan miehet joivat. Tällä oli vaikutusta mm. kieltolain säätämiseen. Kun naiset eivät juoneet, niin juominen tahdottiin kieltää myös miehiltä. Tilanne Suomessa oli tuolloin samanlainen kuin nykyisin Intiassa. Intiassa vain miehet juovat alkoholia, kun taas naiset ovat täysraittiita. Se, että naiset juovat vähemmän alkoholia, johtuu siitä, että yhteiskunta normeineen suhtautuu kielteisemmin siihen, että naiset purkaisivat arkielämän paineita alkoholin juomisen kautta. Miehille arjen paineiden purku katsotaan sallituksi.

 

Kulttuurimme piirre on, että Tiktokissa yksi suosituimmista videosarjoista kertoo miehestä, joka vääntää vitsiä oluen juomisesta päivästä toiseen. Myös videot miesten ryyppäämisestä ovat suosittuja. Naisille esimerkiksi YLE tarjoaa podcastia Darravapaa, jossa hehkutetaan täysraittiutta. Samaan aikaan YLE soittaa miehisyyttä ja alkoholinkäyttöä hehkuttavaa Freud, Marx, Engels & Jungun kappaletta Särkynesydämiset (Viekää minut baariin), jossa lauletaan

Viekää minut baariin veljet

Tuoli nostakaa

Hitto joo, mä en pelle oo

jos mies en olla saa.

Kun muistelemme Paavo Arhinmäen käytöstä Leijonien voitonjuhlissa Sotsin talviolympialaisissa, ja vertaamme sitä Sanna Marinin juhlimisesta aiheutuneeseen kohuun, huomaamme, että kohujen voimakkuuteen vaikuttaa meidän normatiivinen suhtautuminen miesten ja naisten alkoholinkäyttöön. Näin etenkin vanhempien ikäluokkien ollessa kyseessä, mutta myös nuorempien ikäluokkien kohdalla. Feminismin ongelma on se, että alkoholin käyttö pitäisi olla yhtä hyväksyttyä sekä naisille, että miehille, mutta käytännössä on vaikeaa ehdottaa naisille alkoholin käytön lisäämistä.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu