Julkiset wc:t kunnissa

Kunnissa liikkujilla on erilaisia tarpeita, ja wc:n tarve ei ole näistä poikkeus. Monessa kaupungissa kunta on ottanut osansa näistä tarpeista huolehtimisen, ja rakentanut erilaisia julkisia käymälöitä kunnassa liikkujien ja turistien käyttöön. Kyse ei ole pikkurahasta, sillä automaattivessatkin, jotka itse puhdistavat huuhtelulla itsensä käytön jälkeen, ovat varsin kalliita hankkia ja ylläpitää. Kunnallisten vessojen rinnalla monet tavaratalot, kirjastot, metroasemat ja kauppakeskukset ovat ylläpitäneet wc-tiloja. Jotkut perivät näistä maksun, toiset taas ovat ilmaisia. Yleinen tapa hoitaa vessakäynti kaupungilla tai kunnassa liikkuessa on käyttää kahviloita, joissa kahvikupin hintaan kuuluu oikeus käyttää kahvilan tai ravintolan vessaa. Mutta usein asunnottomilla ja paperittomilla siirtolaisilla ei ole varaa edes kahvikuppiin, ja heidän on löydettävä vessansa muualta.

Moneen maailman suurkaupunkiin verrattuna esimerkiksi Helsinki on hoitanut kunnallisten vessojen ongelman melko hyvin. Esimerkiksi nuorison kokoontumispaikoiksi muodostuneisiin puistoihin on rakennettu vihreitä automaattikäymälöitä. Monet ulkomaalaiset suurkaupungit ovat sulkeneet wc-tiloja niiden aiheuttamien häiriöiden vuoksi, ja kaupungissa kävijöillä on suuria vaikeuksia löytää ilmaista vessaa matkanaikaisille tarpeilleen. Ja samanlainen haittojen ilmeneminen on tyypillistä myös Helsingin julkisille vessoille. Niitä käytetään yleisesti huumeiden piikityspaikkoina ja niistä löytyy röykkiöittäin käytettyjä ruiskuja. Muutenkin julkiset käymälät ovat keränneet häiriökäyttäytymistä ja esimerkiksi Kalliossa vessassa pistäytynyt joutui hämmästelemään sitä, että koko wc oli täynnä varastettuja polkupyöriä. Asukkaat ovatkin jo alkaneet kyselemään, onko esimerkiksi järkevää rakentaa wc:tä Katri Valan puistoon, joka sijaitsee neulojen vaihtopisteen läheisyydessä ja on piikkikansan miehittämä. Huumeiden käyttö ja nukkuminen vessoissa ovat ongelmia, jotka liittyvät näihin julkisiin käymälöihin.
Turismin ja kaupungilla mukavasti liikkumisen kannalta kunnalliset wc:t olisivat hyvä ratkaisi ja niiden ilmaisuus kohtuullista. Kunta huolehtisi näin vaivattomasta asioinnista kaupungilla ja palvelisi kuntalaisia. Yleisiin käymäläöihin liittyvät huumeongelmat ja niiden aiheuttama levottomuus ovat asian kielteinen puoli.

Mikä lienee kunnallisvaaliehdokkaasi kanta kunnallisten käymälöiden lisäämiseen?

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu