Kissa – haitallinen vieraslaji?

Arvostettu puolalainen tieteellinen tutkimuslaitos on luokitellut kissat haitalliseksi vieraslajiksi. Syynä on niiden aiheuttama tuho linnuille ja muille eläinlajeille.

Uusi luokittelu on saanut kissojen ystävät takajaloilleen, ja vaatimaan luokittelusta luopumista.

Biologi Wojciech Solarz, ei aavistanut viedessään kissan vahingollisten eläinten tietokantaan, että tavallinen yleisö käsittäisi tietokantaan liittämisen siten, että villiintyneistä kissoista ja kotikissoistakin tulisi nyt päästä eroon metsästyksellä. Tietokannassa on jo 1,786 muuta lajia, eikä muiden lajien kohdalla ole ollut vastareaktioita. Solarzin mukaan kissat täyttävät 100 prosenttisesti vahingollisen vieraslajin määritelmän ja ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle, biodiversiteetille. Luokittelu täyttää myös EU-kriteerit. Televisioväittelyssä eläinlääkäri Dorota Suminska, kirjan ”Onnellinen kissa”, kirjoittaja vertasi kissaa ihmislajiin, joka saasteilla ja kaupunkirakentamisen lasiseinillä tappaa lintuja lennossa. ”Kysy onko ihminen vahingollisten vieraslajien listalla”, kärjisti Suminska.

Solarz vastasi, että kissat tappavat Puolassa vuosittain 140 miljoonaa lintua.

Kun tulee kyse vieraslajista, niin kissa on kesytetty luultavasti 10 000 vuotta sitten Lähi-idän sivilisaatioissa, joka tiukasti tieteellisesti määritellen lukee Felis catusen vieraslajiksi.

Kissan vahingolliseksi vieraslajiksi luokitellut instituutti kehottaa kissanomistajia pitämään kissat aisoissa lintujen pesintäaikaan.

Australia ja Uusi-Seelanti suunnittelevat tappavansa villikissoja. Australian tavoitteena on saada hengiltä 2 000 000 kissaa. https://edition.cnn.com/2019/04/26/asia/feral-cats-australia-intl/index.html Uudessa-Seelannissa yritetään päästä eroon kissoista vetoamalla, että vanhan kissan kuoltua ei enää otettaisi uutta kissaa. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kissat ovat todellinen uhka luonnon monimuotoisuudelle.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu