Moniko amerikkalainen uskoo salaliittoteorioihin?

Amerikkalaiset tuntuvat uskovan salaliittoteorioihin. Yli 55 % amerikkalaisista uskoo vähintään yhteen salaliittoteoriaan Irakin sodasta, 9/11 terrori-iskuista, Barak Obaman syntymäpaikasta, 2008 finanssikriisistä, suihkukoneiden kemiallisista päästöpilvistä, George Sorosista tai energiansäästölampuista.

Vaikka viime aikoina olemme kuulleet uutisia amerikkalaisten salaliittoteorioista, ei tutkijoiden mielestä pitkällä tähtäyksellä salaliittoteorioiden osuus ole kasvanut, vaan niitä on ollut pitkän aikaa amerikkalaisten poliittisessa historiassa. Trump ei ole ainoa salaliittoteorioiden puolestapuhuja. Jo antiikin roomalaiset uskoivat salaliittoteoriaan, jonka mukaan keisari Nero, joka vuonna 68 teki itsemurhan, olikin oikeasti elossa ja odotti vain tilaisuutta ottaa valta uudelleen haltuunsa. Näin uskoivat etenkin alkukristityt, joita Nero oli vainonnut elinaikanaan. Alkukristityissä oli runsaasti tähän salaliittoteoriaan uskovia.

Jo John F. Kennedyn murha herätti joukon salaliittoteorioita. Kennedyn murhasta on kirjoitettu yli 1000 kirjaa. Usko salaliittoon Kennedyn murhan takana on vaihdellut ajan kuluessa 80 prosentista nykyiseen noin 50 – 60 % osuuteen amerikkalaisista.

Lukemat salaliittoihin uskovista ovat korkeita, sillä osa ei usko vuorenvarmasti johonkin salaliittoon, vaan uskoo siihen lähinnä pitäen sitä mahdollisena. Salaliittoteorioihin uskomista mitataan tavallisesti asteikolla 1.uskoo ehdottomasti, 2 uskoo luultavasti 3 ei osaa sanoa 4 ei usko luultavasti 5 ei usko varmasti. Joskus luokat 2 ja 4 yhdistetään yhdeksi luokaksi, ja lasketaan mukaan salaliittoon uskoviin tutkimustulosten raportoinnin yhteydessä. Jos esimerkiksi Kennedyn murhan salaliittoa kyseltäisiin suomalaisilta, niin varmaan moni pitäisi ajatuksissaan salaliittoa mahdollisena.

14 % Trumpin kannattajista uskoo, että Hilary Clinton on sekaantunut lasten pedofiilirinkiin (pitsagate) 34 % ei ole varmoja uskoako vai eikö, Vain 54 % Trumpin kannattajista ei usko pizzagaten olevan todellinen.
9% kaikista amerikkalaisista uskoo pizzagaten olevan totta.
https://www.publicpolicypolling.com/polls/trump-remains-unpopular-voters-prefer-obama-on-scotus-pick/
24 % uskoo, että presidentti Obaman syntymätodistus Havaijilta on väärennös eikä Obama ole syntynyt USA:ssa
11 % uskoo USA;n hallituksen pakottavan vaihtamaan hehkulamput loisteputkilampuiksi, koska tämä tekee kansalaisista helpommin ohjailtavia ja kuuliaisia.

2,6 % uskoi täysin ja 14 % osittain, että lentokoneiden taivaalle jättämät suihkuvanat sisältävät niihin tarkoituksella lisättyjä kemikaaleja joilla muutetaan säätä, sairastutetaan ihmisiä lääkkeiden lisämyynnin vuoksi, tai testataan sääasetta tai kemiallisia aseita, väestönkasvun hillintää, ym. https://en.wikipedia.org/wiki/Chemtrail_conspiracy_theory

Yhdessä tutkimuksessa salaliittoteorioihin uskovat olivat todennäköisemmin miespuolisia, naimattomia, vähemmän koulutettuja , pienempituloisia, useammin työttömiä ja etnisten vähemmistöjen edustajia.

Väitteeseen siitä, että Sandy Hookin kouluampumiset olivat lavastus, jota koskaan ei oikeasti tapahtunut: varmasti uskoo 6 % ehkä totta 19 % ehdottomasti ei totta 70 %.

Ilmastonmuutos on tiedemiesten kokoon keittämä hämäys
varmasti uskoo 14 %, ehkä totta 26 %, ehdottomasti ei totta 57 %.

Presidentti Bush tiesi WTC:n kaksoistornien iskuista etukäteen
Varmasti uskoo 13 %, ehkä totta 28 %, ehdottomasti ei totta 54 %.
https://view2.fdu.edu/publicmind/2016/161011/

83 % sanoo olevansa huolissaan valheellisesta informaatiosta ja enemmistö, eli 54 % raportoi olevansa hyvin huolissaan.
80 % ovat erityisesti huolissaan koronavirukseen ja rokotuksiin liittyvistä vääristä tiedoista.

.Alle puolet, eli 47 % tunnisti seuraavan väittämän vääräksi Q-Anonin teoriaan siitä, että ”Saatananpalvojien eliitti, joka ylläpitää lapsiseksirinkiä yrittää kontrolloida politiikkaamme ja tiedotusvälineitä” ei osannut sanoa onko väittämä totta vai ei 37 % vastaajista, 17 % piti teoriaa oikeana.
https://www.ipsos.com/en-us/news-polls/npr-misinformation-123020

40 % uskoo, että covid-19 virus luotiin kiinalaisessa laboratoriossa.

Ei ole todisteita siitä, että rokotukset aiheuttaisivat autismia. 51 % piti tätä väitettä totena ja 12 % vääränä.
Ihmiset kävivät kuussa: 72 % pitää totena ja 8 % valheena.
https://www.npr.org/2020/12/30/951095644/even-if-its-bonkers-poll-finds-many-believe-qanon-and-other-conspiracy-theories?t=1613650303389

https://oxford.universitypressscholarship.com/view/10.1093/oso/9780190844073.001.0001/oso-9780190844073-chapter-20

60 % uskoi, että Kennedyn murhan takana oli salaliitto, 25 % uskoo Obaman olevan salaa joko muslimi tai kenialaissyntyinen 25 % uskoo, että 9/11 kaksoistornien iskut olivat sisäpiirin tekemä, 21 % uskoo, että hallitus salaa kontaktit ulkoavaruudesta tulleiden kanssa, 20 % uskoo, että rokotteet ovat jonkinlainen salaliitto, 6 prosenttia uskoo, että kuuhun laskeutuminen oli lavastus.4 % että maailma on salaa liskojen johtama.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu