Saavatko helsinkiläisvanhukset riittävästi lihaproteiineja?

Helsinki päätti luopua tarjoilemasta lihaa tilaisuuksissaan. Samalla tavoin on vähennetty lihan osuutta Helsingin kaupungin järjestämissä palveluissa. Liha on hyvä proteiinin lähde, ja vanhukset tarvitsevat proteiinipitoisia ruokia pysyäkseen kunnossa. Proteiinien tarve vanhuksilla on vähintään 1.2 grammaa proteiineja painokiloa kohti. Tämä on runsas määrä proteiinia ja vanhusten ruokahuollon suunnittelijoilla onkin suuri työ tämän vanhusten proteiinitarpeen tyydyttämisessä.

Lihaproteiinien sijaan voidaan tietenkin käyttää kasvisproteiineja, mutta vanhusten kohdalla on ongelmana se, että vanhukset ovat koko ikänsä tyydyttäneet proteiinin tarpeensa liha- ja maitotaloustuotteilla. Kasvisproteiinivalmisteet voivat tuntua vanhuksista oudoilta, ja ne voivat jäädä syömättä. Tällöin vanhus ei saa riittävästi proteiineja ravinnossaan.

Nuorille sen sijaan kasvisproteiinien tarjoaminen ei ole ongelma, vaan nuoret oppivat hyödyntämään kasvisproteiineja ruokailussaan. Ruokavaliossa on paljolti kyse opituista mieltymyksistä, ja tämä pitäisi ottaa huomioon kohderyhmien ruokavaliota suunniteltaessa.

Pelkään pahoin, että nykyisessä kasvisruokailuinnossa Helsingin kaupunki käyttää valtaansa liikaa, ja vanhukset jäävät vaille riittävää proteiinien saantia.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu